Hlavní obsah

Pět špatných způsobů, jak začít hubnout

Řada lidí se při snaze zhubnout uchyluje k přísným redukčním dietám. Ty však mohou způsobovat nejen ztrátu hmotnosti, ale i únavu, ztrátu svaloviny, vypadávání vlasů, či dokonce deprese nebo snížení srdečního tepu. Podívejte se s námi na metody hubnutí, kterým je lepší se vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní koktejly v prášku mohou obsahovat potřebné nutriční složky, přesto by neměly sloužit jako pravidelná náhrada jídla.

Článek

Ke zdravému a štíhlému tělu vede dlouhá cesta. Nenechte se proto oklamat zastánci diet, kteří propagují něco, co je dlouhodobě neudržitelné a nezdravé.

1. Striktní omezení sacharidů

Striktní vyškrtnutí sacharidů z jídelníčku, tzv. low carb či nízkosacharidové diety nejsou žádnou novinkou a stále jsou jedním z nejpropagovanějších výživových doporučení. Musíme však všichni omezovat sacharidy, abychom docílili vysněné postavy?

„Omezení sacharidů do určité míry může být prospěšné, což však neznamená, že pro všechny se hodí přísná nízkosacharidová strava. Z mého pohledu není pro zdravého člověka nutné ani vhodné tak zásadní omezení až vyloučení zdrojů složených sacharidů, tedy i některých skutečných potravin, jako jsou obiloviny, luštěniny, kvalitní pečivo, ovoce a zelenina,“ upozorňuje výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Bohužel naprostá většina hubnoucích nízkosacharidových diet se řadí mezi směry, které jsou dlouhodobě neudržitelné.

Nízkosacharidová dieta může zkrátit život až o čtyři roky

Zdraví

Nicméně to ale neznamená, že si nadále budete dopřávat slazené pití, ochucené mléčné výrobky a průmyslově zpracované sladkosti. Všechny tyto věci do redukčního jídelníčku skutečně nepatří.

2. Vynechávání jídel

Vynechávání jídla, nejčastěji večeře, je stále velmi populární způsob, jak zhubnout. U mnohých však tento způsob shazování přebytečných kil vede k tomu, že sice vynechají večeři, ale do kuchyně se vplíží v pozdních nočních hodinách a snědí toho mnohem víc či v podstatně méně zdravé formě, než kdyby si připravili nutričně hodnotnou večeři.

„Vynechání jídla či dokonce přerušovaný půst může být v některých případech prospěšný. Půst se doporučuje například i jako prevence obezity či cukrovky II. typu. V každém případě však platí, že každý jsme individuální. Důležité je především jíst kvalitní, nutričně vyvážené jídlo a poslouchat své tělo. Univerzální stravovací způsob zkrátka neexistuje,“ tvrdí Věra Burešová.

Jak si hlídat váhu bez drastických diet

Vztahy a sex

Místo vynechání večeře je lepší večeřet dříve. „Poslední jídlo byste měli sníst tři až čtyři hodiny před spaním, aby měl žaludek dostatek času na to jídlo strávit,“ upozorňuje pro Huffington Post dietolog Alexander Ford.

3. Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je určena pro ty, kteří mají celiakii a potravinovou alergii na lepek. Příjem lepku způsobuje u těchto lidí poškození sliznice tenkého střeva s vyhlazením klků či otokem stěny tenké kličky. Z toho jasně vyplývá, že zdravý člověk se lepku nemusí striktně vyhýbat, protože jeho střeva si s ním poradí.

Při vynechání potravin s obsahem lepku se navíc nesmyslně ochuzujete o prospěšné látky. V kvalitních obilovinách jsou to zejména vláknina, minerální látky či vitamíny skupiny B.

Což potvrzuje i studie vědců z kanadské University of Toronto, podle které konzumace pšeničné vlákniny s lepkem chrání před nemocemi srdce a oběhového systému.

„Její předností je, že snižuje hladinu triglyceridů (tuků) v krvi, přičemž zvýšení hladiny triglyceridů znamená vyšší riziko srdečních onemocnění. Lidem bez celiakie by se tak bezlepkový jídelníček neměl doporučovat,“ upozorňuje na webu The Conversation gastroenteroložka Suzanne Mahadyová z australské Monash University.

Celiakie je jako chameleón

Zdraví

Absence lepku tak nedělá potravinu zdravější ani dietnější. „Zaměřte se raději na konzumaci kvalitních a co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou čerstvá zelenina a ovoce, libové maso, ryby, luštěniny, oříšky, kvalitní celozrnné pečivo a další,“ doporučuje výživová poradkyně.

4. Strach z tuků

Tuky jsou esenciální živinou, důležitým a nenahraditelným zdrojem energie, jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před nárazy a jiným mechanickým poškozením a v neposlední řadě jsou nositelé chuti.

Přesto se mnozí stále domnívají, že konzumace tuku je nezdravá a způsobuje tloustnutí.

„Některé tuky, konkrétně trans mastné kyseliny, skutečně mají na organismus negativní vliv a mimo jiné vedou k nadváze, v případě polynenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 6 se však konzumace tuků bát nemusíte. Bez obav zařaďte do jídelníčku ořechy, semínka, tučnější ryby či třeba avokádo,“ dává své tipy Burešová.

Kdy jsou tuky zdravé

Zdraví

Z jídelníčku naopak vyřaďte tzv. nezdravé tuky, jež obsahují větší množství nasycených mastných kyselin. Jedná se obvykle o tuky, které jsou při pokojové teplotě tuhého skupenství, při zahřátí se přemění na tekuté.

Právě tyto tuky totiž zvyšují hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi, měly by se proto konzumovat jen v malém množství.

5. Jídelníček postavený na koktejlech

Kvalitní koktejly v prášku a další doplňky stravy mohou obsahovat nutriční složky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny a minerální látky, přesto by neměly sloužit jako pravidelná náhrada jídla.

„Doplňky stravy mohou posloužit jako rychlá svačina, pokud nestíháte a víte, že byste se jinak odbývali. Některé bylinné produkty jsou pro změnu vhodné k doplnění chybějících vitamínů a minerálních látek, avšak základem by měl být vždy vyvážený stravovací plán,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Proč odborníci tolik zatracují oblíbené keto diety

Zdraví

Jak to dělat správně, když chcete zhubnout?

Dopřávejte si kvalitní jídlo z co nejpřirozenějších potravin. Takové jídlo vám dává potřebné živiny a zároveň vás zasytí, díky čemuž postupně zmizí chutě na nezdravé, průmyslově zpracované potraviny.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Několik rad, které vám pomohou trvale zhubnout

Zhubnout několik kilogramů nemusí být vůbec složité, ale udržet si váhu i následující měsíce a roky, to je už mnohem těžší. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, jak...

Jak přestat zajídat negativní emoce

Jídlo nám dodává energii, můžeme se s ním nasytit, odměnit i utěšit. Jenže co když se vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější...

Výběr článků

Načítám