Hlavní obsah

Ovoce i zelenina pomáhá v boji proti nemocem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny snižuje koncentraci cholesterolu v krvi, zlepšuje poměr sodíku a draslíku, čímž chrání srdce. Podle odborníků pravděpodobnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice je u lidí, kteří denně konzumují pět a více porcí ovoce a zeleniny, poloviční než u těch, kteří je jedí jen málo nebo vůbec.

Článek

"Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny, tj. nejméně 400 g", doporučuje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., předseda Fóra zdravé výživy a zároveň nabízí řešení: "Pět porcí ovoce a zeleniny jednoduše pokryjeme např. sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani ve formě celozrnného chleba s rostlinnou pomazánkou a rajčetem, miskou zeleninového salátu před obědem, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině."

"Pozornost je nutné věnovat nejen množství, ale i výběru ovoce a zeleniny, která by však neměla být jednostranná, protože pak dochází k příjmu stejných ochranných látek, a také ke zvýšení energetické hodnoty stravy, pokud jíme více sladkého ovoce", říká Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy.

"I v pestré stravě můžeme obsah vitaminů a dalších ochranných látek v ovoci a zelenině značně ovlivnit jejich zpracováním. Vitamín C a extrémně citlivou kyselinu listovou zničíme např. krájením, přípravou v předstihu, nevhodnou tepelnou úpravou, špatnou konzervací nebo skladováním", upozorňuje Starnovská a jako zajímavost dodává, že např. v 50 g čerstvého banánu je 11 g sacharidů a 46 kcal, zatímco ve stejném množství sušeného banánu je 44 g sacharidů a 173 kcal.

Ovoce a zelenina obohacují naší stravu zejména o vitamíny

Kdo si myslí, že má vyhráno, když obohatí svou současnou živočišnou stravu vitamínovými doplňky (místo ovocem a zeleninou), je na omylu. Několik rozsáhlých studií z posledního desetiletí totiž ukázalo, že toto jednoduché řešení nefunguje. Vitamíny v tabletkách nemají na zdravého člověka žádný pozitivní vliv. Naopak, v některých případech je jejich vliv dokonce negativní. Rozhodně bychom se proto měli zamyslet nad tím, jak ve svém denním jídelníčku zlepšit proporci ovoce a zeleniny vůči ostatním potravinám.

Jak konzumovat ovoce a zeleninu?

**Vitamíny a bioaktivní látky jsou velmi citlivé na světlo a teplo. Již při třech dnech skladování ztrácí zelenina vitamíny. V chladničce se však tento proces odbourávání částečně zpomaluje. Zmrazená zelenina si vitamínů a bioaktivních látek uchovává nejvíce. Proto je někdy výhodnější než sice čerstvá ale povadlá zelenina.

**Nikdy ovoce a zeleninu zbytečně nenechávejte jen tak volně po oloupání ve vodě.

**Zeleninu vařte co nejkratší dobu a co na nejnižší teplotě.

**Tepelným zpracováním se ze zeleniny ztrácí vitamíny jako i další, pro organizmus důležité látky. Odborníci tvrdí, že nejzdravější způsob přípravy zeleniny je vaření v páře, kdy si zelenina dokáže udržet téměř sto procent všech výživných látek. Zeleninu je vhodné vařit v minimálním množství vody, aby všechny výživné látky neputovaly do vývaru. Nejméně vhodné je vařit zeleninu v mikrovlnné troubě, zelenina v ní vařená ztrácí téměř 90 procent všech výživných látek.

**Denně bychom měli dostat do těla minimálně 400g ovoce a zeleniny. Nejde však jenom o množství, ale také o různorodost a pestrost ovoce a zeleniny, kterou denně sníme.

**Nikdy nekonzumujme již, i nepatrně, nahnilé ovoce a zeleninu.

**Dužinaté ovoce jíme se slupkou, protože obsahuje mastné kyseliny.

**Více informací na http://www.zdrava5.cz/

Reklama

Související články

Banány podporují sexuální prožitek

Podle amerického klinického lékaře Stevena Lamma obsahují banány všechny látky potřebné k udržení libida. Proto by před milostným prožitkem měli partneři toto...

Jídelníček osvěží špenát a kopřivy

Slunce, větší porce kyslíku a hlavně větší spotřeba zelených lístků všech druhů. Díky tomu se většina lidí zbavila zimní bledosti a tváře se jim začínají...

Méně známá zelenina dokáže potěšit

V současné době je v obchodech celý rok k dostání stálý sortiment zeleniny a nechybějí ani u nás méně známé druhy. Těmi můžeme zpestřit jídelníček a vyzkoušet...

Některá zelenina škodí pacientům se dnou

Lidé, kteří trpí onemocnění dna, by se měli vyhnout určitým druhům zeleniny, například hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Na nebezpečí upozornili němečtí...

Vláknina není stále ještě doceněná

Co dovede vláknina, to ukázal například zajímavý pokus kanadských vědců. Dva týdny nechali jíst skupinu dobrovolníků stravu, kterou zřejmě jedli pravěcí...

Co nevíte o melounech

"Meloun je ideální potravina pro letní dny. Obsahuje vysoké procento vody, takže nejen příjemně osvěží, ale dodá tělu i potřebné tekutiny," tvrdí Tamara...

Výběr článků

Načítám