Hlavní obsah

Návyky, které mohou ve skutečnosti ukrývat závislost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk má něco, co dělá opravdu rád. Ať už pro vlastní potěchu, či zdraví, jsou věci, z jejichž vykonávání se brzy stane zvyk. Je ale třeba vědět, že existuje tenká hranice, jejímž překročením se ze zvyku stává závislost. Možná ani vy sami netušíte, na čem všem jste si ji vytvořili.

Foto: Envato Elements

Mobily jsou rozhodně jedním z častých témat spojených se závislostmi.

Článek

Zvyků a návyků, které děláte tak nějak automaticky, najdete jistě ve svém životě celou řadu. Mnohé jsou užitečné a zdraví prospěšné, pro příklad pravidelné ranní čištění zubů. Děláte je automaticky a moc o nich nepřemýšlíte.

Existují ale i takové věci, u kterých máte časté nutkání je dělat a toto nutkání vás pohání odložit vše ostatní, dokud onu věc opravdu nevykonáte.

Závislostí je v životě řada - vedle těch vážných, jako je užívání drog, alkoholu, může jít také třeba o závislost na intimitě, ale také na mlsání nezdravých věcí, případně třeba hraní her nebo tolik rozšířenou závislost na vlastním mobilu, uvádí certifikovaný kouč Adam Gerbman, který se v kalifornském centru závislostí Vantage Point Recovery zaměřuje na závislosti, deprese, ale i různá traumata.

Na základní škole jí do života vstoupil pervitin. Zpověď dívky, která skončila na ulici a živila se prodejem drog

Děti

Spolu s dalšími odborníky přinesl přehled některých více či méně známých či obvyklých návyků, které mohou být ve skutečnosti tajnou závislostí.

Sledování televize a hraní videoher

Většina lidí vnímá sledování televize nebo hraní videoher jako příjemnou relaxaci po náročném dni. Jenže z příjemného návyku a aktivit s ním spojených se velmi brzy může stát závislost.

Jak to poznat? Pokud přijdete domů a prvním obvyklým krokem je zapnutí televize, pokud každý večer zapínáte na hodinu či dvě hru, chodíte na různé akce s ní spojené, i kdyby to mělo znamenat, že si vezmete volno v práci, může to výrazně naznačovat, že už nejde o pouhý neškodný návyk.

Nehledě na to, že pořady, které sledujete, případně téma her mohou výrazně ovlivnit nebo narušit duševní zdraví.

Když se z koníčku stane posedlost

Vztahy a sex

I návyky spojené s hraním her či sledováním televize se ovšem dají změnit – stejně jako u jiných věcí nacvičováním. Co se televize týče, zkuste jako první nezapínat ji například u jídla. Stejně tak ji nemějte puštěnou jen jako zvukovou kulisu, i když nemáte přesný plán, na co se dívat.

U hraní her můžete zkusit snížit časový limit určený na hraní. A pokud budete mít pocit, že vám tyto věci začínají přerůstat přes hlavu, nebojte se oslovit odborníky.

Auto

V autech trávíme tolik času, že by se z nich s trochou nadsázky mohl stát téměř druhý domov. Ano, stále existuje řada lidí, pro které je jejich vozidlo pouze prostředkem, který je dostane každý den z bodu A do bodu B.

Stejně tak ale existují ti, kteří ke svým miláčkům přilnou více, než je běžné. Kromě toho, že se o ně s láskou starají, nemají problém kvůli jakémukoli vylepšení utrácet nemalé částky, a to i na úkor jiných potřebných věcí.

Jenže to není jediná možná závislost. Jde v první řadě o to auto mít a moci ho používat podle potřeby. A moci ho řídit. Že taková závislost není obvyklá? Podle odborníků by se o tom dalo dost polemizovat.

Zkuste si představit, že na týden, dva nebo třeba měsíc auto najednou mít nebudete. Kdo vás odveze do práce, pojedete autobusem? Jak se dostanete na nákup a s taškami zpět? V takovou chvíli se podle psychologů u člověka začíná objevovat mnohdy panika a stres spojené s tím, že najednou nemáte to, na co jste zvyklí. I to je závislost.

Sladkosti a neustálé mlsání

Cukr je přítomný téměř ve všem, i když si často myslíte, že ho nepřijímáte. Jeho nadměrná konzumace není pro zdraví vhodná, navíc závislost na ní se dá vypěstovat poměrně rychle.

Jak uvádějí zjištění, touha po cukru a sladkém je srovnatelná s mnoha jinými vážnými závislostmi. Dokonce i abstinenční příznaky, pokud se vám ho nedostane dost, mohou být podobné jako u tvrdších drog. Mohou se dostavit bolesti, neodolatelné chutě na nezdravé věci, změny nálad nebo nevolnost.

Tipy, jak snížit cukr v jídelníčku

Zdraví

Podobnou závislostí se může stát i bezduché mlsání. Jedete dlouhou cestu autobusem nebo třeba autem jako spolujezdec a nudíte se? Co si takhle otevřít třeba malé balení oříšků? A co večer doma u televize, rádi si dáte třeba sklenku vína nebo něčeho jiného a k tomu třeba chipsy, křupky nebo cokoli podobného? Zkuste nad tím popřemýšlet a možná zjistíte, že jste si na podobném zvyku vypěstovali závislost.

Bezduché pojídání čehokoliv navíc představuje v současné společnosti poměrně velký problém, jak upozorňuje koučka Lisa Newmanová pro server Women Eat.

Mobilní telefon

S rozvojem moderních technologií se stále více prokazuje, že i na nich se dají vypěstovat poměrně velké závislosti. Chytré telefony patří mezi ty nejčastější. Rozmach sociálních sítí pak rozšíření závislostí jen prohloubil a urychlil.

Pokud i vy patříte mezi lidi, kteří nedají bez telefonu ani ránu, hrají na něm hry, neustále něco kontrolují, aby nic neuniklo, na každou zprávu či oznámení hned reagují, rozhodně se i u vás jedná o závislost.

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Vztahy a sex

Pomlouvání

I z drbů a pomlouvání druhých se může stát určitá závislost. Zcela sobecky totiž pomluvy dávají lepší pocit ze sebe sama, alespoň na chvíli vám nabídnou omamný pocit, že nejste na této planetě jediní, kdo má problémy. Stanou se únikem z vaší vlastní reality, kde je problémů možná zrovna celá hromada. Jakkoli to může znít dobře, je to špatné.

Většina drbů je negativního rázu a jejich cílem je, aby ostatní vypadali nebo se cítili špatně.

Vyhledávání pozornosti

Touha po pozornosti je vlastní mnoha lidem - existuje celá řada osobnostních typů a stylů, jak toho chtějí docílit: někdo si „hraje“ na zachránce, někdo jiný neustále něčím „trpí“, další je královnou dramatu, někdo další ze sebe dělá za všech okolností oběť atd.

Všichni ale mají jedno společné - nemohou si pomoci a své pro okolí otravné chování opakují stále dokola. Jejich „negativní“ chování jim dává pozitivní pocit a odezvu, kterou tolik žádají. I takovým lidem je ale možné pomoci, samozřejmě za předpokladu, že si přiznají, že je něco v nepořádku a budou chtít pomoci.

Hromadíte věci? Může jít o nemoc

Zdraví

Tetování. Opravdu si na něm lze vytvořit závislost?

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám