Hlavní obsah

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový příspěvek člověka, kterého na internetu sledují, zajímavý designový tip, video, lajk na osobní stránce atd. – to jsou jen některé z věcí, na které dostávají mladí lidé upozornění na své mobilní telefony a zůstávají tak neustále v centru dění. Jenže právě tyto notifikace jsou stále více rušivým elementem, na němž jsou mladí doslova závislí – a nevědí, jak s tím přestat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mladí lidé dostanou podle nejnovějšího zjištění neziskové organizace Common Sense Media na mobil 237 i více upozornění, a to každý den.

„Chytré telefony se staly rušivým elementem, díky němuž jsou neustále na příjmu,“ uvádí pro server CNN spoluautorka zprávy Jenny Radeskyová.

„Jelikož toto odvětví nedokázalo nabídnout mladým lidem konkrétní možnosti, jak spravovat své telefony, nastavují si hranice sami,“ dodává.

Zjištěné údaje jsou založeny na používání chytrých telefonů mezi cca dvěma sty jedenácti- až sedmnáctiletými mladými lidmi, kteří svolili k tomu, aby byla pomocí specifického programu sbírána data z jejich zařízení.

Přibližně čtvrtina oznámení přicházela mladým lidem během výuky ve škole, během doby ve škole pak žáci v průměru brali telefon do ruky každých 43 minut. Někteří teenageři podle průzkumu používali ve škole telefon neuvěřitelných šest hodin.

Poradna: Zloději dětské fantazie aneb Kam až může vést závislost na mobilních hrách

Děti

„Pracuji s teenagery a mladými lidmi 40 hodin týdně. Tento průzkum přesně popisuje, co se děje. Dokonce i během sezení se mnou jim chodí upozornění na skvělý videoklip nebo cokoli jiného, a to v počtu desítek oznámení,“ dodává k tomu psycholog z amerického Chicaga John Duffy.

„Zatímco mnozí dospělí jsou schopni zcela vypnout svá zařízení, nebo je alespoň ztlumit, když jsou na schůzce nebo kdekoli jinde, kde se to nehodí, teenageři to zásadně nedělají. Automatický impulz je pak přitáhne k tomu se podívat na každé jednotlivé oznámení, které přijde,“ dodává k tomu odborník.

Výzkum podle odborníků jasně potvrdil, že mobilní telefony jsou u mladých neustálým společníkem, který jim ovládá život a oni mnohdy nevědí, jak to změnit. „Nejhorší“ je podle zjištění TikTok, který nejenže mladí používají nejvíc, ale i jeho algoritmus, který nabízí obsah, který má co nejvíce dotyčné zaujmout, je mnohem „agresivnější“ než na jiných sítích.

Jak pak dodal jeden z mladých účastníků průzkumu, „všichni bychom se cítili lépe, kdybychom byli na telefonu mnohem méně často“.

„Když jsem jednou ztratil telefon, neměl jsem ho asi týden a ten týden byl ohromný. Už jen to, že telefon nemáte, vás nějak osvobozuje,“ dodal k tomu blíže nejmenovaný účastník.

Zákazy se množí. Školám v USA dochází trpělivost s mobily dětí

Mobil

„Nadměrné užívání telefonu a tlak, který je u nich vyvíjen na odpověď, mohou vyvolávat úzkost a stres, i když si to mnozí neuvědomují. Když se k tomu přidá skutečnost, že oznámení nejsou často ani od přátel, ale od ‚neznámých‘ lidí na sítích, jde často o drby a další ‚nepodstatné‘ věci, je to o to horší,“ dodává k tomu Duffy.

„Zjištění ukazují, že dospívající se sice snaží zvládat svoji závislost na telefonu, bohužel si to ale i tak vybírá daň na jejich schopnosti soustředit se a celkovém duševním zdraví,“ uvádí k výzkumu James P. Steyer, který se specializuje na práci s dětmi.

„Mladí lidé potřebují mnohem více podpory od rodinných příslušníků a pedagogů stejně jako jasné mantinely ze strany výrobců technologií, kteří ale bohužel navrhují tato zařízení tak, aby byla návyková, což se podepisuje na zdraví dětí,“ dodal k tomu.

Anketa

Co si myslíte o používání telefonů ve škole?
Měly by být striktně zakázané, vůbec je tam nenosit.
43,8 %
Děti by je mohly mít u sebe, ale zapínaly by je až po konci vyučování.
32,3 %
Myslím, že používání telefonu o přestávce je v pořádku.
13,9 %
Telefon ve škole využívat jen k případné výuce.
6,1 %
Podle mě nemá škola do omezení mobilů co mluvit.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 653 čtenářů.

„Sám vyzývám rodiče i teenagery, se kterými pracuji, aby vypnuli nepotřebná oznámení, případně se na ně dívali jen několikrát za den. U většiny teenagerů je to cca 4-5 oznámení za den. Pokud je to ještě méně, už je ovládá strach, že by mohli přijít o něco, co je pro ně důležité,“ upozorňuje Duffy.

Dalším problémem závislosti mladých na mobilu je ten, že jim výrazně omezuje a zhoršuje spánek. Vzhledem k tomu, že naprosté omezení užívání telefonu před spaním u mnohých nefunguje, je zásadnější, aby rodiče pomohli svým dětem alespoň vybrat ty aplikace, které jsou před spaním méně „škodlivé“.

Závislost na sociálních sítích? Počet ohrožených dětí v Česku roste

Internet a PC

Zmučený výraz, pak ale přijde změna. Jak se mladiství zbavují závislosti na mobilech

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám