Hlavní obsah

Tipy, jak snížit cukr v jídelníčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je sladká chuť přirozená a pro většinu z nás atraktivní, sladkému v podobě bílého cukru bychom se měli vyhýbat, zvlášť pokud usilujeme o zdravější a štíhlejší tělo. Jak bezbolestně snížit příjem cukru ve stravě? Zeptali jsme se odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Zákazy sladkého až tolik nefungují.

Článek

1. Naučte se vnímat sladké jinak

Sladká chuť je pro člověka přirozená, zároveň ji však vnímáme subjektivně. A právě díky tomu můžeme svoje vnímání sladkého trénovat a změnit.

„Pokud si dopřáváte pravidelně sladké, tělo si na to zvykne a začne se dožadovat stále větších dávek. Ve své podstatě to lze označit jako závislost. Jakmile však obsah cukru ve stravě začnete postupně snižovat, vaše receptory si za nějakou dobu začnou na méně sladkou chuť zvykat a začnou ji vnímat intenzivněji. Uspokojení tak dosáhnete i při mnohem nižším množství cukru, a radost vám udělá dokonce i sladké v podobě ovoce,“ doporučuje výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

2. Přidejte do jídla více bílkovin

Dostatek kvalitních bílkovin, ale i tuků a komplexních sacharidů v každém hlavním jídle poslouží jako skvělá prevence proti chutím na sladké.

„Bílkoviny mají výbornou sytící schopnost. Pokud jich budete mít ve svém jídelníčku dostatečné množství, zabrání brzkému hladu i chutím na sladké. Kromě toho vám pomohou při budování svalové hmoty. Samozřejmě za předpokladu, že pravidelně cvičíte,“ vysvětluje trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours.

3. Nepodceňujte příjem vlákniny

Vláknina je důležitou složkou pro trávení a má pozitivní vliv na hubnutí.

„Konzumace vlákniny, ať už v potravinách, nebo jako doplněk stravy, podporuje vylučování a může pomoct i s hubnutím, a to nejen díky tomu, že zvyšuje objem jídla a oddaluje pocit hladu, ale i díky tomu, že dokáže potlačit chuť na sladké,“ radí Věra Burešová.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které pomohou při hubnutí i zácpě

Zdraví

4. Omezte průmyslově zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny obsahují spoustu přísad a dochucovadel, které mohou za to, že člověk sní více než potřebuje. Tyto látky jsou velmi lákavé pro mozek a mohou být pro něj vysoce návykové.

Například správná kombinace soli, tuku, cukru a křupavosti dostává mozek do tzv. bodu blaženosti, což má za následek, že mozek bude chtít tyto potraviny víc a víc.

Průmyslově zpracované potraviny navíc tělu dodají minimum zdraví prospěšných nutričních látek, často se jedná o jídlo vyrobené z nejlevnějších možných ingrediencí.

„Jak ukázal výzkum doktora Kevina Halla z amerického Národního úřadu pro zdraví, průmyslově zpracované potraviny jíme také o 30 % rychleji než nezpracované potraviny, protože je snáze žvýkáme a polykáme. Což může být i důvod, proč mozek a další orgány nestíhají registrovat, kolik kalorií konzumujeme, a tudíž se přejídáme,“ vysvětluje pro Daily Mail doktor Chris van Tulleken.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám