Hlavní obsah

Na základní škole jí do života vstoupil pervitin. Zpověď dívky, která skončila na ulici a živila se prodejem drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno jsme odkryli první příběh závislé mladistvé dívky. Nyní přicházíme s pohledem do života další dospívající slečny, kterou problémy v osobním a rodinném životě svedly až na scestí drog a také života na ulici. Dnes sedmnáctiletá slečna pro Novinky.cz rozkryla svůj drogový příběh, který začal už na základní škole.

Příběh závislé mladistvéVideo: Novinky

 
Článek

Tři dívky a tři náročné příběhy. Alkohol, cigarety, marihuana, pervitin, krádeže, život na ulici. Tím si ještě nezletilé slečny stihly za svůj život projít. Na scestí je svedly většinou problémy doma. Nejisté domácí prostředí má na vývoj dítěte často až katastrofální dopad. Všechny tři dívky se rozhodly v rozhovoru pro Novinky své životní osudy shrnout.

Druhý příběh

„K návykovým látkám jsem se dostala prvně v 11 letech,“ rozpovídala se dívka. „To byla tráva, alkohol, cigarety, taková klasika. Později se to přes extáze dostalo k pervitinu,“ dodala.

K drogám přitom podle ní nebylo vůbec těžké se dostat. Jak sama říká, narazíte na ně ve škole, v klubech, ve městě, prostě všude.

Foto: Novinky

Příběh závislé mladistvé

S užíváním pervitinu začala již na základní škole. „Hodně jsem se rozjela na střední škole, nejen v extázích, ale v každé droze. Od něčeho trochu,“ vysvětluje.

Takhle to bylo prý přibližně rok, poté začala brát pervitin hodně intenzivně. Bylo to pro ni přitom jedno z nejtěžších období. „Měla jsem psychické problémy, přestávala jsem chodit do školy a byla jsem ve zcela jiném světě,“ svěřila se Novinkám.

Dívka nakonec skončila na ulici a živila se krádežemi a právě prodejem drog.

Postupně se dostat ze spárů drogové závislosti jí nakonec pomohlo prodělání několika těžkých drogových psychóz. Sama si tehdy řekla, že už nic takového nechce nikdy prožít, a začala s užíváním všech těch drog zvolňovat. Stále však byla na ulici a prodejem drog se živila, a tak si mnohdy, především o víkendech, něco dala. Se skutečným odvykáním jí pomohla až odborná pomoc v pražské Všeobecné nemocnici na Klinice adiktologie.

O celém tomto období vypráví otevřeně ve videu výše.

V osmi první cigareta a tráva, pervitin ve třinácti. Zpověď dívky, která si sáhla i na život

Děti

Počty závislých dětí a mladistvých rostou

„Z odhadů vyplývá, že závislost na tabáku se v populaci 14- až 19letých týká přes čtyřiceti tisíc z nich,“ konstatuje Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.

„U užívání alkoholu je situace ještě nepříznivější, odhadem nadměrné množství alkoholu pije přes 100 tisíc dospívajících. Ženy dohánějí muže v mnoha parametrech, bohužel i v závislostech. V podstatě desetina populace dospělých žen užívá alkohol rizikově,“ dodal Miovský.

Situaci podle lékařů také negativně ovlivnil covid-19. Pandemie a sociální izolace výrazně zhoršily spotřebu u rizikových skupin a zvýšily se behaviorální (nelátkové) závislosti – nadužívání elektronických zařízení (tablety, mobilní telefony, internet a sociální sítě), gaming a pornografie přes internet. V poslední době výrazně přibývá mezi dětmi závislost na nových látkách – kratomu, HHC a tabákových sáčcích.

Pomoci mohou pediatři i gynekologové

Zákon 65/2017 Sb. ukládá každému zdravotníkovi povinnost provést adiktologický screening a krátkou intervenci, pokud pacient při návštěvě ordinace reaguje pozitivně, tedy je u něho předpoklad rizikového chování.

To se napříč obory u nás dosud příliš nepraktikovalo. Přitom už před deseti lety se začaly objevovat doporučené postupy při odhalování a řešení dětské adiktologie jako velkého tématu ve světě.

Foto: Envato

Závislost u mladistvých

„Protože víme, že dětský praktik a gynekolog jsou prioritní obory, kde je obrovská šance pacienta s adiktologickým problémem včas zachytit a intervenovat, začali jsme na naší klinice už před deseti lety pracovat na řadě verzí metodiky kurzů pro tyto skupiny lékařů a zdravotních sester,“ vysvětlil vznik vzdělávacích kurzů Miovský.

Metodika vychází z manuálu CRAFT, který vznikl ze spolupráce dětských praktiků a pediatrů. Mimo jiné ukazuje na faktory, které mohou riziko vzniku závislosti zvyšovat.

Patří mezi ně například problémové chování v dětství, zanedbávání a zneužívání dítěte, v adolescenci malá sebedůvěra a sebeúcta, chronická nemoc, handicap, špatný školní prospěch, významná ztráta v rodině, autoritativní či naopak příliš benevolentní rodiče, nedostatečná komunikace v rodině či chudoba.

„Metodika mimo jiné prošla dvěma koly úprav, ověřili jsme ji na stovkách lékařů, kteří absolvovali klasické kurzy. V posledním, třetím kole došlo k digitalizaci kurzů a tu vyzkoušelo dvacet lékařů ze Společnosti praktických lékařů pro děti a dorost ČLS JEP, kteří se podíleli na aktualizaci a doladění posledních detailů digitální podoby,“ vysvětluje prof. Michal Miovský.

Děti závislé na alkoholu a prášcích nemá kdo léčit

Domácí

Děti závislé na drogách jsou stále mladší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám