Hlavní obsah

Tetování. Opravdu si na něm lze vytvořit závislost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tetování je poslední desítky let velmi populární. Zatímco pro některé lidi je vzpomínkou na důležitou událost v jejich životech, pro jiné uměleckým dílem, které jim umožňuje dát najevo, kým jsou, a svým způsobem se identifikovat. Podle některých odborníků se ale i na tetování utváří zvláštní druh závislosti. Jakmile s ním začnete, nebudete moci přestat.

Foto: Profimedia.cz

Tetování obvykle souvisí s identitou nebo důležitými okamžiky v životě člověka.

Článek

Tetování obvykle souvisí s identitou nebo důležitými okamžiky v životě člověka, jako je například narození dítěte, datum svatby apod. Skutečných motivací, co je k tomu vede, je ale mnohem více. Z velké části sice vede touha odlišit se od ostatních, cítit se jedinečná či jedinečný, ale může jít také o důvod estetický. Zejména dospívající se nechávají tetovat, aby se stali součástí nějaké skupiny, podobně je tomu i s piercingem.

Paradoxně zatímco část lidí se nechá tetovat, aby se odlišila, další část tak činí z naprosto opačných důvodů, a tedy, aby se zařadila. Ať už je tomu jakkoliv, tetování může jedinci pomoci vyjádřit, kdo je. A to je v tomto směru to nejpodstatnější.

Existuje závislost na tetování?

Lidé často říkají, že jakmile jednou začnete s tetováním, pravděpodobně pro vás bude velmi těžké přestat. Někteří odborníci v této souvislosti hovoří o závislosti. Jak tomu ve skutečnosti je?

Tetování jako psychologická pomoc. Skryje jizvy a jiné vady na kůži

Žena

Aby bylo konkrétní chování považováno za návykové, je nutné, aby splňovalo řadu kritérií:

  • Závislost. Pohoda jednotlivce se výhradně odvíjí od užití či neužití návykové látky. Jakmile se tedy člověk dostává do nepohody, začne mít nutkavou potřebu sáhnout po dané látce či činnosti, aby se opět dostal do klidu.
  • Tolerance. K dosažení požadovaného účinku člověk postupně začne vyžadovat větší množství této látky či činnosti. Dlouhodobé užívání konkrétního množství jednoduše přestává fungovat.
  • Abstinence. Pro jedince je extrémně obtížné fungovat bez dané látky či činnosti. Pokud nedojde k uspokojení jeho potřeby, může to vést až k fyzické či duševní bolesti. Proto je pro závislé jedince těžké skoncovat se svou závislostí.
  • Negativní účinky. Závislost negativně dopadá na celý život jedince. Člověk se postupně dostává do problémů, které ovlivní celý jeho život.

I když řada lidí neskončí u jednoho, ani pěti vytetovaných znaků a obrázky pokrývají v podstatě většinu kůže jejich těla, se závislostí to až tolik společného nemá. Alespoň vezmete-li v potaz výše zmíněná kritéria.

Stejný pohled má i většina odborníků z oblasti psychiatrie a psychologie. Podle nich je tetování spíše spjato s vášní než se závislostí. Během tetování se sice uvolňuje adrenalin a endorfiny, což vyvolává příjemný pocit a zároveň pomáhá jedinci lépe snášet bolest při samotném tetování, ale to ještě není důvod, proč by na tom lidé měli být závislí.

„Víme, že spousta lidí touží po častějším tetování a jakmile mají jeden vytetovaný symbol či obrázek, hned touží po dalším. Ale stejný pocit můžeme prožívat i v okamžiku, když jdeme nadšení z filmu z kina a nemůžeme se dočkat pokračování,“ vysvětluje doktor Mark D. Griffiths.

Tetování stejně jako jiné umění je tedy spíše spjato s vášní, hledáním a vyjádřením identity než se závislostí.

Závažná nebezpečí tetování aneb Proč je červená barva tou nejrizikovější

Styl

Odstranění tetování nebo permanentního make-upu nemusí být jednoduché

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Tetovací salóny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám