Hlavní obsah

Na co byste neměli zapomínat, pokud chcete dodržovat zdravý životní styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržovat si zdravý životní styl a obecně dělat pokud možno to nejlepší, aby byl váš život naplněný a plnohodnotný, není nijak náročné, ale často ani jednoduché. Sociální sítě jsou plné rad odborníků, které se ne málokdy liší, ne-li přímo odporují jedna druhé. Už to může od zdravého životního stylu odradit. Největším protivníkem své osobě ale můžete být paradoxně vy sami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborník na výživu a silový trénink Jordan Syatt dostává nejen na svém instagramovém profilu opakovaně mnoho dotazů o tom, jak začít dodržovat zdravý životní styl a jak si ho udržet.

Být zdravý přitom podle něj není nijak náročné či zdrcující. Jak tedy odpovídá na otázku, co je důležité mít na paměti, pokud se právě „začínám věnovat zdravému životnímu stylu“?

Na to má Syatt jednoduchou odpověď. „Uvědomte si, že neexistuje žádná cílová čára, žádné konečné datum. Zdravý životní styl je nekonečná hra,“ radí všem. A rovnou dodává, že je nutné se co nejdříve přestat snažit dosáhnout různých cílů nejrychlejším a nejsnadnějším možným způsobem.

Nic takového jako dobré nebo špatné potraviny neexistuje, vysvětluje dietoložka

Zdraví

„Přiznejme si to otevřeně – dosáhnout nerealistických očekávání v abnormálně rychlém čase je možné pouze tak, že budete dělat neuvěřitelně hloupé věci,“ uvádí.

Ano, mnohé dietní programy a styly stravování mohou mít krátkodobě pozitivní efekt – na chvíli vám budou třeba sedět oblíbené džíny a možná i nějaké to kilo bude dole.

Jakmile se ale vrátíte do svého běžného režimu, váha se začne rychle vracet zpět a vy budete o to víc sklíčení, že vám úspěch nevydržel dlouho, popisují odborníci pro Better Health Channel.

To ale není jediná věc, na kterou je třeba si dávat pozor. Nárazové diety mohou být pro tělo velmi škodlivé.

Když navíc tělo hladoví, sníží rychlost metabolismu. To znamená, že bude těžší zhubnout. Proto je lepší se zaměřit na malé krůčky – jeden za druhým. Začněte třeba tím, že přestanete jíst pozdě večer. Nejspíš potrvá delší dobu, než uvidíte nějaký úbytek hmotnosti, ale pamatujte, že krátkodobá řešení mají krátké účinky.

„Pořád si dokola opakujte, že neexistuje žádná cílová rovinka, jde o celoživotní boj a změnu. Jakmile si to uvědomíte, teprve tehdy začnete dělat skutečné pokroky,“ tvrdí Syatt.

Dělejte malé kroky, buďte trpěliví a chápaví vůči své osobě. Nespěchejte a hlavně zaměřte se i na své duševní zdraví. I to totiž má zásadní vliv na zdraví fyzické. „Pokrok se neměří jen podle ztráty tuku. Důležitý je i pokrok duševní,“ uzavírá Syatt.

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Zdraví

Potraviny, které jsou dietní jen naoko

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám