Hlavní obsah

Nic takového jako dobré nebo špatné potraviny neexistuje, vysvětluje dietoložka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý, kdo se někdy snažil zhubnout, pravděpodobně svou snahu zakládal i na tom, že kromě pravidelného cvičení je třeba se více zaměřit na zdravou stravu a zároveň z jídelníčku vyloučit vše nevhodné. Podle odborníků však rozdělování potravin na dobré a špatné při hubnutí nepomůže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak upozorňuje dietoložka Shyla Cadoganová, vyzdvihování některých potravin a démonizování jiných nejsou založeny na vědeckých faktech. A důrazně varuje, že takový postoj může vyvolat poruchy příjmu potravy.

Odbornice pro Daily Mail uvedla, že všechny potraviny mají prospěšné vlastnosti, i když třeba jen dodají potřebnou energii. A mnohé studie k tomu dokládají, že špatný zdravotní stav není způsoben jednotlivými potravinami, ale spíše dietou obecně.

Zásadním nešvarem spojeným s vyřazováním určitých potravin je následné přejídání. Dietoložka proto radí zahrnout do jídelníčku vše, po čem toužíte, byť v omezeném množství, protože jen tak se vyhnete nejen špatnému stravování, ale i následnému přejídání nebo „zajídání“ stresu.

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Zdraví

„Každý z nás má individuální chemii, kulturní a genetickou výbavu, což znamená, že reagujeme na určité potraviny odlišně – některé věci jednoduše budeme přirozeně jíst, jiné nikoli. Už proto nejsou obecně stanovené dobré či špatné potraviny,“ doplňuje dietoložka Kathleen Lopezová z New Hampshiru.

Vyloučení celých skupin potravin, abyste zhubli, funguje jen velmi zřídka. Což podpořila i věda. V roce 2012 například odborníci z univerzity v izraelském Tel Avivu zjistili, že obézní dospělí, kteří si dali snídani bohatou na bílkoviny a později i dezert, zhubli stejně jako ti, kteří si nic sladkého nedopřáli.

A co víc, po ukončení osmiměsíční studie pokračovali v hubnutí dál, na rozdíl od řady těch, kteří si dezerty odpírali. Podle odborníků za tím stojí fakt, že jeden větší „nezdravý pamlsek“ uspokojil jejich chutě, tudíž dobrovolníci později během dne svačili méně nezdravě.

Jak strava ovlivňuje sexuální život žen

Zdraví

Moralizování potravin s sebou podle odborníků nese i vážná rizika pro duševní zdraví a je to hlavní rizikový faktor poruch příjmu potravy. „Pokud si dáte něco, co považujete za špatné, a pak se za to odsuzujete, škodíte tím svému zdraví víc než samotné jídlo, které jste snědli. Tlačit na sebe ohledně zdravého stravování je nejen nepraktické, ale téměř i nereálné,“ dodává Cadoganová.

Například při cukrovce nebo obezitě se doporučuje vyhýbat se cukrům a nasyceným tukům. Podle dietologů by se to ovšem nemělo brát tak striktně, zásadní je omezení, ne vyřazení.

Selektivní stravování má co do činění i s tzv. fatfobií, tedy strachem z přibírání na váze. Obecně více ohrožuje ženy, které mnohdy nadhodnocují svou váhu, a zbytečně se tak vrhají do drastických diet. Podobné, i když ne tak výrazné projevy jsou patrné i u mužů.

Zákeřná anorexie trápila ženy bohaté i chudé

Styl

Proč je dobré zařazovat ořechy do jídelníčku každý den

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy, Dietologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám