Hlavní obsah

Klíč ke zdraví a pohodě? Naučte se určovat priority

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se člověk chce naučit dobře hospodařit s časem, pak to není jen o time managmentu, ale také o určování priorit. Ač to vypadá na první pohled velmi jednoduše, rozlišovat, co je důležité a co je lepší odložit, případně se tím vůbec nezabývat, není vůbec snadné. Podle odborníků to skutečně zvládá jen malé procento lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ujasnit si priority je velmi potřebné.

Článek

Obecně máme jako lidé tendenci podléhat každodennímu shonu, který je všudypřítomný. V důsledku neustálé hyperstimulace, kdy neustále dostáváme nové informace i žádosti, se naše pozornost snadno nechá unést, díky čemuž se pak nejsme schopni držet našich původních cílů.

Ujasnit si priority je tedy pro každého jedince velmi potřebné, protože nám to pomáhá nejen k větší osobní produktivitě, ale také nám to dodává na větší lehkosti ve vztazích, v práci i v emočním rozvoji.

Naše mysl jednoduše někdy funguje mnohem rychleji než život, zvlášť pokud jsme zavaleni starostmi. Tím, že chceme vše splnit a vyřešit a zároveň i všem vyhovět, dostáváme se do obrovského tlaku. Když pak večer zavřeme oči, v hlavě nám začne šrotovat, co všechno nás čeká následující den, a místo spánku už hledáme způsob, jak to všechno nejlépe vyřešit.

Užívejte si život takový, jaký je. Nesnažte se být perfektní

Vztahy a sex

Bohužel se tak dostáváme do začarovaného kruhu, ze kterého se jen velmi těžko vystupuje. Naše životy pak začnou ovládat stres a úzkosti.

Naučit se upřednostňovat = naučit se minimalizovat

„Abychom se správně nasměrovali k našim cílům, je důležité naučit se minimalizovat naše úsilí. To znamená zaměřit svou pozornost skutečně jen na to, co je důležité, což nikdy naše mysl nezvládne, bude-li ve stresu a pod tlakem,“ vysvětluje psycholožka Valeria Sabaterová.

Kromě sestavení seznamu klíčových cílů je tak velmi důležité zaměřit se na osobní rozvoj a naučit se lépe soustředit na jednu věc. Jít tedy krok za krokem a neskákat z jedné věci na druhou a zároveň používat emoce k vlastní motivaci.

„K tomu všemu je pak ještě zapotřebí pořádná dávka odvahy a také rozhodnosti. Vždy tak mějte na mysli, že nedokážete-li si jasně definovat své vlastní důležité cíle, snadno se stane, že si přivlastníte priority ostatních a pak to už ale nebude o vás,“ upozorňuje odbornice.

Jak si stanovit priority?

Ke stanovení priorit si nestačí zodpovědět otázku, co je pro mne nejdůležitější. Protože v ten okamžik zřejmě řeknete následující tři věci: rodina, zdraví a finanční zajištění.

Je zapotřebí jít více do hloubky a zkusit si zodpovědět i následující otázky:

  • Co ve svém životě miluji?
  • Co mě dokáže nadchnout?
  • Kde bych se chtěl/a vidět za 5 let?
  • Co mě skutečně charakterizuje?

„Upřednostnit znamená vybrat si mezi několika věcmi jen tu jedinou, což nemusí být vůbec snadné a někdy je zapotřebí se na to pořádně připravit. Protože vzdát se některých věcí, ale i lidí nemusí být zadarmo. Ale pokud to povede ke štěstí, posílení sebeúcty a dosažení vlastního hlavního cíle, stojí to za to,“ dodává Sabaterová.

Zjednodušení jako krok k rovnováze

Naše životy ovládají složitosti a je jen na nás, jak se s nimi vypořádáme a zda nalezneme vnitřní a vnější rovnováhu mezi tím vším.

Jedním z účinných způsobů řešení je zaměřit se na zjednodušení života a všudypřítomný minimalismus. K tomu je ale zapotřebí si umět vytvořit vědomější realitu a dokázat se vzdát věcí, které nejsou podstatné. Přiznat si, co lze skutečně zvládnout, co ne, na co se soustředit a co vypustit z hlavy.

Když trpíme úzkostí, naše priority se rozmazávají, naše přítomnost se stává zmatenou, myšlenky, obavy a strachy se mísí. Podobně tomu je ale i v okamžiku, když si plníme své diáře schůzkami, úkoly a závazky.

„Naučit se identifikovat, co je podstatné, a odstranit vše, co ne, je cesta k novému životnímu stylu, kde má hodnotu to, co nás inspiruje, co nám dělá dobře, co nás emocionálně obohacuje. Vše ostatní je zbytečné,“ uzavírá odbornice.

Jak najít vnitřní klid a podpořit své já

Zdraví

Chybovat je lidské, naučte se odpouštět – i sami sobě

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám