Hlavní obsah

Když počítání oveček nestačí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý člověk prospí třetinu svého života. Pro někoho je to šílená ztráta času, pro druhého báječný odpočinek, který jediný zajistí obnovu sil. Pro dalšího věčná touha, na kterou nikdy nedosáhne. Převaluje se z boku na bok, počítá ovečky a ne a ne usnout. A když už přece jenom zabere, tak se v noci často budí.

Článek

"Spánek se řadí mezi tři nejdůležitější podmínky dobrého zdraví. Spolu s ním je to kvalitní strava a zvládání stresu," říká profesor Karel Šonka z neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí. V České republice téměř polovina obyvatel starších 18 let trpí poruchou spánku.

Většinou potíže ustoupí spontánně, ale u dobrých patnácti procent se opakují nebo jsou trvalé. Nespavost a poruchy spánku stojí za třetinou až polovinou dopravních nehod. Ti, co nemohou spát, jsou málo výkonní v práci, často mají absence a nezřídka se nespavost promítá do jejich psychické pohody.

"Zkrátka, nespavost je opravdu velký problém. Je smutné, že jen třetina lidí s poruchou spánku se obrátí na lékaře se žádostí o pomoc," říká profesor Šonka. Deset procent se spoléhá na volně prodejné léky a bylinky, které jim pomáhají jen se střídavými úspěchy.

Spánek má čtyři stadia

Spánek má svá stadia, kterými v noci procházíme. Liší se svou hloubkou. V prvním stadiu se můžeme snadno probudit i na slabý podnět, ve druhém na oslovení, ve třetím na hlasité oslovení a ve čtvrtém teprve po bolestivém podnětu. Čím hlubší spánek je, tím vydatnější je odpočinek a regenerace těla.

Zcela odlišný je tzv. REM spánek. To je fáze provázená pohyby očí, ztrátou svalového napětí, změnou srdeční činnosti a vyplavováním některých hormonů. U mužů se tento REM spánek projevuje erekcí. U dospělého tvoří jednu čtvrtinu z nočního spánku, u malých dětí dvojnásobek. Je to také doba, kdy se nám zdají sny.

Příznak jiných chorob

Nekvalitní spánek nebo jeho nedostatek může být příznakem i jiného onemocnění. U mužů je to například prostata, kvůli níž musí v noci často na malou, u dalších nepříjemné pocity v zažívacím traktu, nadýmání, Parkinsonova choroba a další.

Někdy je příčinou i tzv. syndrom neklidných nohou, který nutí pacienta pohybovat končetinami neustále, tedy i při usínání. To spánek samozřejmě ruší.

"Měl jsem pacienta, který musel vstát z lůžka a chodit. Šlapal venku a byl ostatním nápadný. Proto raději sedl do auta, jel pár kilometrů dál a ve městě chodil po náměstí," říká profesor Šonka.

Nespavost může vést k trvalému pocitu únavy, k poruchám nálady a paměti. Často je na vině psychická zátěž, nepravidelný spánkový režim, deprese, hodně vypitých káv a alkoholu, špatné prostředí pro spánek, léky nebo nemoci, kterými postižený trpí.

Problém se dá vyřešit

Pacienti, kteří nemohou usnout nebo se v noci často budí a ráno se cítí spíš unaveni než spánkem osvěženi, by měli navštívit lékaře a nechat se vyšetřit. Vždyť právě časté bolesti hlavy, které mají, mohou být z nespavosti.

"Pacientům umíme pomoct, ale nesmí se stydět o svém problému mluvit. I praktičtí lékaři by se měli více ptát na kvalitu spánku. Většinou se nespavost dá vyřešit dobrou spánkovou hygienou a úpravou životního stylu, někdy jsou zapotřebí léky anebo speciální terapie," říká doktor Martin Anders z psychiatrické kliniky I. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dodává, že většinou z nespavosti mají lidé psychické problémy.

Kdy jít k lékaři

Jestliže už 30 minut nemůžeme usnout nebo se během noci více než čtyřikrát probudíme vždy alespoň na tři minuty, pak musíme se svým problémem okamžitě k lékaři.

Chceme-li si však pomoct sami, osvědčilo se vstát a dělat práci, kterou nemáme příliš rádi. Ta nás unaví a my pak snadněji usneme.

V žádném případě bychom krátce před spaním neměli sportovat nebo vykonávat těžší fyzickou práci. Také není dobré pít více alkoholu anebo hodně kouřit. Naopak, lépe se nám usíná, pokud je v místnosti chladněji.

"Každý je zvyklý na určitý způsob usínání včetně hodiny, kdy jde spát. Když ji překonáme, hůře usínáme a naopak. Je proto dobré rituál neopouštět, ani když jsme na dovolené," doporučuje soukromý pražský internista doktor Jakub Malý.

CO SE PODÍLÍ NA PROBLÉMECH

  • věk
  • bolest
  • změna prostředí
  • nedostatek pohybu ve dne
  • nedostatek světla přes den
  • léky
  • časté noční močení, srdeční arytmie, porucha dechu
  • úzkost, deprese

NESPAVOST ZVYŠUJE

  • 1,9krát onemocnění zažívacího traktu
  • 2,9krát bolesti hlavy
  • 1,8krát bolesti krku a zad

OSVĚDČENÉ ZÁSADY JE TŘEBA DODRŽOVAT

  • pravidelná doba spánku
  • odstranění látek zhoršujících spánek
  • pravidelný čas ulehnutí
  • pravidelné ranní a odpolední cvičení
  • komfort ložnice a lůžka
  • nízká teplota v ložnici
  • používání lůžka pouze pro spánek a sex

KDE VÁM POMOHOU

  • spánkové laboratoře fakultních nemocnic
  • neurologické kliniky
  • bezplatná telefonní linka 800 182 571, v úterý a ve čtvrtek od 15 do 17.30 hod.

KDYŽ SE ŘEKNE

  • Hypersomnie - nadměrná spavost.
  • Insomnie - nespavost. Nastává při změně prostředí, neuróze, stresu, nemocích rušících spánek, jako jsou kašel a bolest. Projevuje se obtížným usínáním, přerušovaným spánkem, časným ranním probouzením.
  • Narkolepsie - záchvatové onemocnění, při němž postižený náhle proti své vůli upadá do krátkého spánku, a to často opakovaně během dne a ve zcela nečekaných situacích. Narkolepsie má dědičnou podstatu.
  • Neuroleptika - léky, které mají zklidňující efekt a pomáhají navozovat a udržovat spánek.
  • Hypnotika - léky navozující spánek. Staršími hypnotiky jsou barbituráty, které však nepříznivě ovlivňují přirozený průběh spánku a při předávkování může dojít mj. k útlumu dechového centra. Nejnovějšími jsou tzv. nebenzodiazepinová hypnotika například zolpidem, zopiklon, zaleplon. Vyvolávají spánek blízký spánku fyziologickému bez výraznějšího útlumu v průběhu druhého dne.

Potřeba spánku je individuální. Běžně trvá 6 až 8 hodin, ale někomu stačí i pět hodin denně a jiný prospí 10 i 12 hodin. Je jedno, kolik ho potřebujeme, důležité je, že jsme ráno svěží a připraveni do nového dne. Pak byl spánek kvalitní a dal nám sílu.

Reklama

Související témata:

Související články

Spánek rozhoduje o kvalitě života

Kdo nezažil na vlastní kůži nespavost, neví, co všechno obnáší. Ležíme v posteli, spánek stále nepřichází, a to přesto, že jsme unaveni. Někdy se dostaví...

Alkohol narušuje spánkový rytmus

Sklenka alkoholu navozuje dobrý spánek jen zdánlivě. Vědci poznali, že i minimální množství alkoholu má zcela opačný efekt, jemuž se vystavují i lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám