Hlavní obsah

Ženy špatně spí kvůli starostem o rodinu i chrápání partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ženy si často stěžují na špatný spánek, přitom když přijdou do spánkové laboratoře, spí bez problémů. Lékařům při zkoumání tohoto paradoxního jevu pomohli sociologové - zjistili totiž, že ženy se odpovědnosti za rodinu nezbaví ani v noci, a proto spí špatně a málo.

Foto: E. Hodíková

Zrcadlová kaple Klementina

Článek

Probouzí je starosti o malé děti či nemocné příbuzné, nebo čekají do noci na své dospívající potomky vracející se z diskoték a restaurací. Jejich odpočinek ruší také chrápající manžel nebo partner. Oddělené postele či samostatné ložnice, které by jim zaručily nerušený spánek, mnoho žen odmítá. Pokud se k takovému řešení rozhodnou, mají z toho špatný pocit nebo to tají.

"Ženy se totiž bojí, že když opustí společnou postel, opouští tím i manžela. Stejně to vnímají i muži," řekla ve středu novinářům Tarja Porkková-Heiskanenová z Finska. Spolu s dalšími lékaři a vědci přijela do Prahy na kongres Evropské spánkové společnosti, jehož účastníci budou do soboty diskutovat o poruchách spánku a metodách jejich léčby.

Společné lůžko podle vědců zůstává významným symbolem manželského svazku, a mnoho žen proto nerado přiznává, že spí odděleně. Přitom ze sociologické studie britských vědců vyplývá, že téměř třetina párů starších 60 let spí odděleně, většinou v různých místnostech. Týká se to i těch párů, které žijí ve funkčním manželství se zdravým sexuálním životem, uvedla finská lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám