Hlavní obsah

Když plastické operace pomáhají lidem s kvalitou života

Novinky, das

Mnozí lidé pohlížejí na plastickou chirurgii jako na obor zabývající se lidskou rozmařilostí a touhou po dokonalosti. Realita je často ale jiná. Plastičtí chirurgové si musí umět poradit s vrozenými vadami, stavy po úrazech, ale i po léčbě závažných onemocnění. Současně se samozřejmě věnují i estetickým úpravám na přání, ale i zde může mít jejich práce širší rozměr.

Foto: Profimedia.cz

Rekonstrukce prsu po léčbě rakoviny je jeden z častých zákroků plastických chirurgů.

Článek

Vážné deformace, stavy po úrazech či vrozené vady dlouhodobě negativně působí na psychiku člověka. Takto postižení lidé se proto často vyčleňují ze společnosti a uzavírají se do sebe, což se odráží na jejich vztazích, a to nejen partnerských.

Pomoc plastických chirurgů v těchto případech je tak mnohem většího rozsahu, než se může na první pohled zdát. Dost často zde plní roli nejen chirurgickou, ale i psychologickou.

„I z těchto důvodů se také plastické chirurgii někdy přezdívá psychochirurgie. Většina zákroků, při kterých se provádí rekonstrukce postižených tkání nebo úprava vrozených či získaných vad, je spojena i s pozitivním ovlivněním psychického stavu pacienta,“ vysvětluje plastický chirurg Karel Urban z pražské kliniky Esthé.

Plastickou operaci může proto v některých případech doporučit i psycholog. „U pacientů s psychiatrickými onemocněními by se ale měla operace doporučovat s velkou opatrností,” upozorňuje Ondřej Měšťák z pražské Kliniky plastické chirurgie Na Bulovce.

Někdy se naopak plastický chirurg obrátí ohledně požadavků pacienta na psychologa a společně pak pro něj hledají optimální řešení. Všechno ale záleží na tom, jestli bude mít zákrok pro pacienta význam.

Co plastičtí chirurgové nejčastěji řeší

  • Vývojové vady (rozštěpy, deformity nosu, boltců apod.)
  • Úrazy, včetně terapie amputačního poranění
  • Stavy po léčbě jiných nemocí

„Jedním z nejčastějších zákroků na hrudníku je rekonstrukce prsu u žen po onkologickém onemocnění prsu. Samozřejmě i zátěž spojená s velkými prsy je důvod návštěvy v ambulanci plastického chirurga. U břicha je velmi častou operací úprava svalů břišní stěny (diastasa) především u žen po porodu, řešení rozsáhlých kýl a podobně,“ vyjmenovává Karel Urban.

Většina rekonstrukčních zákroků v plastické chirurgii je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

Chirurgové ale musí mnohdy řešit i rozsáhlejší deformity obličeje tzv. dysfigured face syndrom.

„Je to celý syndrom příznaků, které takto postižení jedinci mají. Pokud se zákrok dobře indikuje, určitě pomůže návratu do sociálního života. Lidé se zároveň začnou cítit lépe ve svém těle, zvedne se jim sebevědomí, a díky tomu jsou v životě celkově spokojenější,“ dodává Ondřej Měšťák.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám