Hlavní obsah

Vrací lidem tváře, při operaci přemýšlí jako šachista

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětově uznávaný český plastický chirurg Bohdan Pomahač, který v USA provedl první plastickou operaci obličeje, vyrazil do Ostravy připomenout si své dětství a dospívání. Kromě návštěvy své rodiny se včera zastavil i na ostravském Wichterlově gymnáziu, kde úspěšně v roce 1989 složil maturitu. V tělocvičně školy na něj netrpělivě čekalo zhruba 700 studentů, kteří si pro něj připravili spoustu otázek.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Světoznámý český plastický chirurg Bohdan Pomahač navštívil ostravské Wichterlovo gymnázium, jehož je absolventem, a pobesedoval se studenty.

Článek

Studenty zajímalo, proč se slavný absolvent jejich gymnázia rozhodl pro studium lékařství, ale také to, co se mu honí hlavou při náročných operacích, které v USA provádí.

Svěřil se studentům, že na gymnáziu problémy s prospěchem neměl, právě naopak, jeho prospěch byl totiž výborný. „Vzpomínám, že možná fyzika byla tehdy nějaká divná, ale když jsem zabral, tak tu jedničku jsem měl,“ usmíval se slavný lékař, kterého na gymnáziu zajímala hlavně matematika a biologické vědy.

Pro studium lékařství se Pomahač rozhodl proto, že mu připadalo, že tato práce má smysl. „Nastoupil jsem na Palackého univerzitu v Olomouci v roce 1989, kdy se totálně v republice změnil po revoluci systém. A rázem se objevily možnosti podívat se do zahraničí. Mě zaujala v USA forma postgraduálního vzdělání, které nemá nikde jinde obdoby,“ líčil gymnazistům Pomahač. Rozpovídal se také o náročných operacích, které v USA provádí.

Neklást si drobné cíle

„Jako správný šachista se při operacích snažím dva až tři kroky promýšlet dopředu. Aby člověk předvídal většinou nepříjemná překvapení,“ popisoval s tím, že samozřejmě každodenní operování běžných věcí se pro něj postupně stává rutinou. „Když se dělá výjimečná operace, jako například transplantace obličeje, které za pět let byly čtyři, tak to je obrovský rozdíl,“ zkonstatoval.

Před gymnazisty také podotkl, že nejnáročnější částí práce lékaře je ta s pacienty. „Nad znetvořenými obličeji nepřemýšlím. Snažím se emočně odpoutat, aby mě to příliš nepohltilo a abych neztratil nadhled a objektivnost. Soustřeďuji se na každého pacienta jako na problém, který chci nejlogičtěji vyřešit. Samozřejmě se mi stává, že postupem času získám od pacientů spoustu informací o jejich životě, které jsem před operací nevěděl. A jsou to mnohdy velmi smutné osudy lidí.“

Nakonec známý chirurg studentům popřál, aby našli svůj motor, zdroj inspirace, prostě svůj obor, který se pro ně stane vášní a oni v něm budou úspěšní. „Je důležité, abyste si nekladli drobné cíle, ale ty velké. Abyste dále došli,“ vyzval ostravské gymnazisty Pomahač, kterému se jeho rodně město zdá stále hezčí a hezčí. „Bohužel sem nejezdím příliš často, ale vnímám, že Ostrava získala novou identitu. V době, kdy jsem zde vyrůstal, tak zde byly jen doly a těžký průmysl. Nyní se Ostrava stává kulturním centrem,“ shrnul lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám