Hlavní obsah

Pokles očních víček přidává roky a zhoršuje vidění

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlivem stárnutí dochází v pokožce k úbytku kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. V důsledku toho ztrácí kůže svou přirozenou pevnost i pružnost. Kromě vrásek na obličeji jsou tyto změny nejvíce patrné na pokleslých očních víčkách, což způsobuje, že jedinec vypadá starší, než ve skutečnosti je. Zároveň má ale i mnohem horší periferní vidění a často trpí zvýšenou citlivostí a únavou očí.

Foto: Profimedia.cz

Pokles horního víčka činí jedince vzhledově staršího, než ve skutečnosti je. Může i za zvýšenou únavu očí.

Článek

Lidé se s problémem horních víček velmi často obracejí na plastické chirurgy, případně některé oční lékaře, kteří tyto operace také provádějí.

„V některých případech je vhodná i operace dolních víček, jelikož se zde mohou vytvářet nevzhledné váčky. Děje se tak často vlivem genetiky, celkovou konfigurací obličeje, ale i stylem života, kouřením apod.,” vysvětluje plastický chirurg Svatopluk Svoboda z 1. kolínského sanatoria.

Výskyt tukových váčků kolem očí ale také může signalizovat nějakou nemoc, jako je onemocnění ledvin či alergie, proto je důležité vše zkonzultovat s praktickým lékařem a pak se samotným plastickým chirurgem.

Plastika víček se dnes nejčastěji provádí při lokální anestezii (místním umrtvení), jen v některých případech v celkové narkóze. Nejedná se tedy o žádnou složitou operaci. Nicméně i zde může dojít ke komplikacím, proto je důležité, aby lidé zákrok jako takový nezlehčovali.

Samotná operace trvá asi 45 minut. „Po zákroku musí klient zhruba dvě až čtyři hodiny ležet na lůžku s přiloženým kompresním obvazem. Poté odchází s tmavými brýlemi na očích do domácího ošetření. Pokud je zákrok prováděn v narkóze, zůstává pacient na lůžku do druhého dne,” upozorňuje Svoboda.

V prvních několika pooperačních dnech se doporučuje spát na zádech, aby nedošlo k jednostrannému otoku operovaných víček. U některých lidí se mohou i tak vyskytnout podlitiny a otoky kolem očí, které ale do týdne zmizí. Po týdnu se už ženy mohou začít i líčit.

Výsledek operace je znatelný po měsíci až půlroce. Cena zákroku na horních víčkách se pohybuje okolo 10 000 Kč.

Řešení bez operace

Pro lidi, kteří mají strach z operace, se dnes nabízí i možnost nechirurgického liftingu očních víček na bázi ošetření kůže plazmou. Ale s krevní plazmou jako takovou to nemá nic společného.

„Speciální přístroj vytváří tzv. plazmatickou energii na základě ionizace částic vzduchu, díky níž dochází ke změně pevné hmoty (kůže) na plyn, což vede ke smrštění ošetřované oblasti s minimálním tepelným poškozením okolní tkáně. Kůže se tak velmi rychle zhojí,” MUDr. Gréta Wohlová vysvětluje dermatoložka z pražského Laserového centra Anděl.

Zákrok se provádí po místním znecitlivění anestetickým krémem, trvá přibližně 10–30 minut, dle rozsahu.

„Po zákroku přetrvává několik dní citlivost, zarudnutí a otok ošetřené oblasti.  Vytvoří se drobné hnědé stroupky, které se během jednoho týdne odloučí. Efekt smrštění kůže je viditelný již během zákroku, konečný efekt posuzujeme asi za jeden měsíc. K dosažení optimálního výsledku je možné zákrok s minimálním odstupem 4–6 týdnů opakovat,” dodává odbornice. Cena ošetření Plasma IQ začíná na částce 3000 Kč.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám