Hlavní obsah

Každý tuk není vhodný pro smažení potravin

Novinky, das

Smažené pokrmy určitě nejsou prospěšné našemu tělu. Přesto jsou velmi oblíbené a lidé se jich neradi vzdávají. Když už se ale rozhodnou smažit, pak by měli vždy hledět na vhodnost tuku. Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je jeho tepelná stabilita. Tedy hraniční teplotní bod, při kterém se olej začíná přepalovat. A samozřejmě obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou našemu tělu prospěšné.

Foto: Profimedia.cz

Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je jeho tepelná stabilita.

Článek

Z tohoto pohledu je jasným vítězem řepkový olej, který má nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a oproti tomu vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin, což z něj činí jednoznačně nejvhodnější olej na tepelnou úpravu.

„Navíc má nejvyšší obsah omega-3 mastných kyselin (omega-3 MK) v porovnání s běžnými tuky (omega-3 MK obsahují například ryby). Tento tuk je pro naše zdraví prospěšný, má protizánětlivé účinky, pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi a protisrážlivý efekt, a blahodárně tak působí na naše srdce a cévy,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.

Rýžový olej – i když je méně tradiční, můžete jej na smažení klidně použít. Jeho tepelná stabilita je totiž 215 stupňů Celsia. Ve dnešní době jej pohodlně zakoupíte ve větších supermarketech. Strach o jeho dostupnost tedy rozhodně nemějte.

Extra panenský olivový olej – ke smažení je tento olej nevhodný. Vysoké teploty totiž ničí látky (antioxidanty), které se lisováním za studena získávají. Proto stačí na tepelnou úpravu použít olivový olej z pokrutin (z 2. lisu), který má stejné vlastnosti, co se týká teplotní stability i chutě, a navíc je výrazně levnější. Extra panenský olivový olej použijte raději ve studené kuchyni.

Slunečnicový olej – má nízký podíl nasycených mastných kyselin, ale i nižší poměr mononenasycených mastných kyselin, čímž se stává tepelně velmi nestabilním. Navíc má výraznou převahu omega-6 mastných kyselin oproti omega-3 (poměr cca 150 : 1), což může zapříčinit zvýšený prozánětlivý efekt (tedy následně vliv na naše cévy). Jeho konzumace našemu tělu rozhodně neprospívá.

Sádlo – tento tuk je sice teplotně stabilní (cca 180 stupňů Celsia), a z tohoto pohledu by se tedy mohl zdát pro smažení vhodný. Ale obsahuje velké množství nasycených tuků.

Palmový olej – má poměrně vysoký obsah nasycených mastných kyselin (41 %), díky nimž je poměrně dobře tepelně stabilní. Obsah nenasycených mastných kyselin je nízký a zastoupení řady n-3 minimální. Stejně jako ostatní rostlinné oleje a tuky neobsahuje cholesterol. Naproti tomu najdeme v jeho složení, stejně jako v ostatních rostlinných olejích, rostlinné steroly, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. „Vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin není jeho častá konzumace z výživového pohledu vhodná,“ vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy, IKEM Praha.

Máslo – to není vůbec vhodné na tepelnou úpravu, začne se totiž přepalovat již při 110 stupních Celsia. Navíc obsahuje nasycené tuky a cholesterol, které nejsou pro naše zdraví prospěšné.

Za nejhorší tuky v tomto směru považují odborníci přepuštěné máslo ghee a kokosový olej

Ghee je máslo, ze kterého byla odstraněna voda a další látky v ní obsažené. Jedná se o mléčný tuk, ve kterém více než 2/3 obsahu tvoří nasycené mastné kyseliny, přes 3 % tvoří vysoce rizikové transmastné kyseliny, a navíc obsahuje větší množství cholesterolu.

„Transmastné kyseliny spolu s nasycenými mastnými kyselinami podporují prozánětlivé stavy a zvyšují riziko obezity, srdečně-cévních onemocnění, diabetu 2. typu i některých nádorových onemocnění. Velkým nedostatkem másla je nízký obsah nenasycených mastných kyselin. Poměr n-6 : n-3 sice dosahuje hodnoty 5 : 1, ale vzhledem k zanedbatelnému obsahu n-3 nepřináší téměř žádné nutriční výhody. Pozitivně lze hodnotit tepelnou stabilitu ghee, které je dosaženo díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin. Z výživového hlediska je ghee k častému použití zcela nevhodné,“ upřesňuje Suchánek.

Kokosový tuk (olej) má extrémně vysoký obsah nasycených mastných kyselin (90 %), které mají negativní vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Obsah vícenenasycených mastných kyselin je minimální (2 %) a zastoupení řady n-3 nulové. Využívání tohoto oleje pro přípravu pokrmů není vhodné (i když je dobře stabilní při vysokých teplotách), protože pokud přejde i v malém množství do pokrmů, můžeme sledovat negativní zdravotní efekt. Vzhledem k tomu je z výživového hlediska ještě rizikovější než palmový olej.

Potraviny tepelně upravujte co nejšetrněji, ideálně jedním způsobem

„Složité kulinářské recepty, kdy potraviny nejdříve smažíme nebo vaříme a pak zapékáme, bychom si měli odpustit. Je třeba si uvědomit, že těmito úpravami se kalorická hodnota, glykemický index, ale i látky pro naše tělo nevhodné (např. akrylamidy) výrazně navyšují,“ vysvětluje Lucie Svobodová.

Kdy se přepálí

Řepkový olej - až při 240 stupních Celsia

Rýžový olej - až při 215 stupních Celsia

Extra panenský olivový olej - při 210 stupních Celsia

Olivový olej z pokrutin - při 210 stupních Celsia

Slunečnicový olej - při 180 stupních Celsia

Sádlo - už při 180 stupních Celsia

Máslo - už při 110 stupních Celsia

„Těstoviny si raději uvařte tzv. al dente a vyhněte se jejich dalšímu zapékání. Maso je vhodnější klasicky orestovat na minimu (lžíci) tuku, nikoli je poté ještě zapékat v troubě se smetanou a dalšími ingrediencemi. Také si dejte pozor na potraviny, které díky své struktuře mají tendenci do sebe olej více vstřebávat. Mluvím například o topinkách – pokud si je nedokážete odpustit, můžete si je udělat na pánvi, v toustovači nebo grilu bez omastku.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám