Hlavní obsah

Je při cvičení lepší zvedat těžší váhy, nebo dělat více opakování s menší zátěží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte-li zhubnout a zpevnit postavu, pak vám k tomu nepostačí jen úprava jídelníčku, chůze či běhání. K maximální spokojenosti budete muset přidat i posilování. Je zřejmé, že pak budete řešit, co je lepší - zvedat těžší váhy s méně opakováními, nebo raději vsadit na posilování vlastní vahou či s lehčími činkami s více opakováními? Podle fitness trenérů vše závisí na vašich cílech, o jaký typ postavy usilujete.

Foto: Profimedia.cz

Posilování může být účinné i s lehčí zátěží.

Článek

Když zvedáte těžší váhu, svaly se rychleji unaví, proto není zapotřebí tolik opakování každého cviku. Zároveň se ale zvětšuje i maximální síla svalů. Čím více tedy budete posilovat s vyšší hmotností, tím vaše svaly budou rychleji nabírat na síle.

Při posilování s vlastní vahou či lehčími činkami se svaly tolik neunaví, tudíž zvládnete i vícero opakování, přičemž se zlepší zejména svalová vytrvalost.

Pokud tedy začínáte s posilováním, vždy je důležité si dopředu stanovit jasný cíl, čeho díky cvičení chcete dosáhnout. Hubnout lze oběma způsoby, jen výsledek bude jiný.

Toužíte-li pouze po zpevněné postavě, pak vám postačí posilovat s vlastní vahou či s malou zátěží s větším počtem opakování každého cviku. Naopak, toužíte-li, aby svaly alespoň určitých partií získaly konkrétní obrysy, pak se vám vyplatí zátěž zvětšit.

Pět vysoce efektivních cviků pro posílení celého těla s pomocí židle

Zdraví

Mějte jen na mysli, že pokud se tělo namáhá na maximální kapacitu a je ve stresu, aby zvládlo několik opakování s velkou vahou, může zareagovat úplně jinak, než čekáte.

„Pokud půjdete cvičit unavení či vystresovaní z práce, pak to poslední, po čem vaše tělo bude toužit, je pracovat na dokonalé postavě. V takový okamžik místo větší zátěže sáhněte po lehčích činkách a raději cvik opakujte častěji,“ doporučuje na svých sociálních sítích fitness trenérka Stephanie Mansourová.

Větší zátěž raději volte jen tehdy, když se cítíte opravdu dobře.

Třítýdenní testovací období

První výsledky cvičebních programů začnou být obvykle patrné po třech týdnech. Pokud tedy po 21 dnech pravidelného cvičení nevidíte žádné výsledky, pak je čas vyzkoušet něco jiného.

Jak poznám, že je čas zvýšit váhu nebo počet opakování?

Každý potřebuje i ve své fitness rutině vidět, že dělá pokroky. Z pohledu posilování to znamená, že během nějaké doby zvládnete již vyšší zátěž s větším počtem opakování.

Jakmile se tělo začne nudit a cvičení pro něj bude příliš snadné, je ideální čas na zvýšení zátěže, třeba pomocí odporových gum, případně náročnějších cviků.

Pokud se silovým tréninkem teprve začínáte, zaměřte se na progresi. Nejprve cvik s vlastní vahou těla, případně s kilovými činkami opakujte osmkrát, přičemž celou sérii si ještě dvakrát zopakujte. Toto cvičení provádějte každý druhý den po dobu 2-3 týdnů.

Následně zvyšte opakování cviku na 10 a vše opakujte následující 2-3 týdny, poté zvyšte počet opakování na 12-15. Jakmile vydržíte cvičit cvik ve třech kolech v 15 opakováních po dobu 2-3 týdnů, pak si místo kilových činek vezměte dvoukilové a vše opakujte.

Deset cviků s kaskadérkou Hankou Dvorskou, které vás dostanou do skvělé formy

Zdraví

Pokud budete mít během cvičení pocit, že jsou pro vás cviky příliš snadné a postup je příliš pomalý, pak zrychlete tempo každého cviku.

„Pokud vám především záleží na tom, abyste se cítili dobře ve vlastním těle, pak se při cvičení vždy soustřeďte na svou celkovou sílu a pokroky, a ne na počet kilogramů, které zvedáte,“ uzavírá Mansourová.

Reklama

Výběr článků

Načítám