Hlavní obsah

Jaký jste prokrastinační typ a co s tím dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvázli jste v prokrastinační spirále? Navzdory obecnému vnímání nemusí být na vině lenost. Rozklíčujte, s jakým typem prokrastinace svádíte boj, a vyhrajte nad ní jednou provždy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Psycholožka Jenny Yipová uvádí, že zatímco lenost by se dala popsat slovy „naprosto nemám chuť nad tím přemýšlet“, u prokrastinace (odkládání věcí či úkolů) je to spíše „trápí mě na to myslet, a proto je pro mě těžké práci dokončit“.

„Vědět, proč prokrastinujeme, a naučit se s tím bojovat jsou podle odborníků jediné způsoby, jak své chování změnit. Můžete být snílek, perfekcionista, můžete mít starosti nebo cítit vzdor,“ říká Linda Sapadinová pro Huffington Post.

„I když tyto typy prokrastinace nejsou konkrétními diagnózami, jsou to psychické jevy nebo důvody, proč by někdo mohl prokrastinovat,“ říká Yipová a dodává, že prokrastinace může mít důsledky v podobě zaostávání v práci, nedosažení osobních cílů nebo nesplnění úkolů.

Existují ale také emocionální či duševní dopady. Podle studie, která probíhala na 3500 vysokoškolských studentech, je prokrastinace spojována s depresí, úzkostí, stresem, špatným spánkem, nedostatečnou fyzickou aktivitou, osamělostí a ekonomickými potížemi.

Jak zjistit, jaký typ jste a jak s tím bojovat?

Perfekcionista nebo starostlivý člověk

„Perfekcionisté obvykle potřebují dělat věci dokonale, což vyžaduje nepřekonatelné množství úsilí. Pokud nemají jasně daný plán, jak úkol dokončit, mohou se ztratit ve změti informací, ze kterých se sami nedokážou vymotat,“ říká Yipová.

Lidé, kteří bojují s obavami, zase mají tendenci být nerozhodní a závislí na ostatních. Často se také brání změnám a preferují bezpečnost známého.

Jak perfekcionisté, tak lidé, kteří se bojí, mohou odkládat úkoly kvůli strachu z neúspěchu nebo kritiky, říká Itamar Shatz, výzkumník z Cambridgeské univerzity ve Spojeném království.

Jak zapracovat na svém duševním zdraví

Zdraví

Snažte se odpoutat od přesvědčení, že vaše práce musí být vždy perfektně odvedená, a nahraďte jej standardy, které jsou dostatečně dobré, a zároveň si dejte povolení udělat nějaké chyby.

Vyhněte se přemýšlení typu všechno nebo nic a dejte si časový limit na dokončení úkolu.

Snílek

Prokrastinátor „snílek“ nemá rád strohé a odvážné logistické detaily, které jsou často potřebné k realizaci projektů. Uvítá nápady a nové vize, ovšem příliš jej nudí samotná realizace.

Snílci také spoléhají do velké míry na osud a v některých případech jej vnímají jako polehčující okolnost. Často kvůli tomu nejsou proaktivní a připadá jim zbytečné vynaložit více efektivní práce.

Stejně jako perfekcionista touží snílek často po něčem lepším. „Naučte se rozlišovat mezi sny a cíli a přibližujte se k cílům pomocí šesti otázek: co, kdy, kde, kdo, proč a jak. Změňte také svoji rétoriku. Místo termínu brzy používejte konkrétní dny a časy. Pomáhá zapisovat si své plány do časové osy a upřesnit si každý krok,“ říká Yipová.

Beran

Lidé se vzdorovitým typem prokrastinace mají tendenci pohlížet na život z hlediska toho, co od nich ostatní očekávají nebo vyžadují, aby dělali, a ne toho, co chtějí oni. Tento pesimismus pak snižuje jejich motivaci k plnění úkolů.

Pokud máte podobný způsob myšlení, zkuste najít pozitivní způsoby, jak mít vše pod kontrolou. Snažte se spíše jednat než reagovat a snažte se pracovat s týmem nebo nadřízeným, ne proti nim.

Pět situací, kdy byste měla odmítnout sex

Vztahy a sex

„Pokud vám něco nesedí, nechovejte se pasivně agresivně a raději uznejte, co funguje nebo nefunguje, a pak si promluvte s kýmkoli, kdo vám úkol zadává,“ říká Yipová.

Berani obvykle odmítají rozhovory s těmi, které považují za autoritativní osobnosti, nebo nevěří, že by jim tyto rozhovory přinesly nějaký přínos nebo pozitivní výsledek. To nemusí být nutně pravda.

Změna není snadná

Stejně jako práce na úzkosti nebo jiných problémech duševního zdraví může být i řešení prokrastinace obtížné, zvláště pokud pochází z hluboce zakořeněných zvyků.

Pro některé lidi, kteří otálejí, je „jejich sebevědomí tak křehké, že představa, že by něco udělali a selhali, by je uvrhla do naprosté bezcennosti“, říká Sean Grover, psychoterapeut z New Yorku, který se specializuje na skupinovou terapii.

V takových případech zkuste kontaktovat profesionála, jako je psycholog nebo terapeut, který by vám mohl pomoci.

Do škol má nově přijít i „wellbeing“. Není jasné, jak to učit

Věda a školy

Jednoduché aktivity, které mohou snížit riziko demence

Styl

Mohlo by se hodit na Firmy.cz: Mediátoři, Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související články

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Je vaším každodenním chlebem roztěkanost nebo bojujete s prokrastinací? Naštěstí existují způsoby, jak zkrotit svoji mysl a osvojit si techniky, díky kterým...

Výběr článků

Načítám