Hlavní obsah

Měsíční výzvy mohou být účinnější než dlouhodobá předsevzetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí lidé často přestanou dodržovat ještě v lednu. Není divu, dalekosáhlé cíle mohou být nedosažitelné a mohou způsobit, že se lidé budou cítit špatně, pokud v nich selžou. Řešení? Nahraďte předsevzetí měsíčními výzvami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří si dávají nereálné či nesplnitelné cíle zažívají pocit selhání, když se jim jich nepodaří dosáhnout. Pokud i vy bojujete s vůlí, vyzkoušejte metodu nastavování měsíčních cílů, které mohou být součást většího cíle.

Pokud je například vaším rozhodnutím zhubnout, nastavte si jako první měsíční výzvu například vaření doma. Druhý měsíc k tomu můžete přidat alespoň tři delší procházky týdně a tak dál pokračovat. Klíčem k úspěchu je vybrat si něco, co je pro vás splnitelné a proveditelné.

Jak a proč si nastavit téma pro každý měsíc v roce 2023?

Podle Tashy Baileyové, psychoterapeutky z Londýna, pomáhají měsíční cíle místo ročního předsevzetí zmírnit tlak, který může přijít s velkým očekáváním.

Váš život může za pár měsíců opravdu vypadat jinak. Přehnané změny ale mohou být nedosažitelné. Vzhledem k tomu, že měsíční výzvy jsou kratší, zdají se být i méně děsivé.

Prokrastinace: 6 tipů, jak s ní přestat

Zdraví

Měsíční výzvy jsou také flexibilnější a dají se přizpůsobit vašemu aktuálnímu rozpoložení. Můžete vyzkoušet například měsíc bez alkoholu, sociálních sítí, randění nebo donáškové služby. Tím, že se jedná o krátký časový úsek, budou vaše cíle blíž na dosah, což vede k pozitivní motivaci.

„Zamyslete se nad tím, co jednotlivé měsíce přinášejí. Je pro vás duben nejnáročnějším měsícem z pohledu práce? Zaměřte se tedy na odpočinek a své duševní zdraví,“ radí Baileyová pro Huffington Post.

Pokud je vaším cílem na tento rok posílit mezilidské vztahy, zkuste například únor zasvětit svým přátelům, které jste dlouho neviděli. Březen zase můžete věnovat prozkoumávání intimity se svým partnerem a v dubnu můžete prohloubit rodinné vztahy společnou dovolenou.

Pokud si nevíte rady s nastavováním cílů, stačí se ohlédnout do minulosti. Zkuste si uvědomit věci, které se vám v minulém roce povedly a díky kterým jste na sebe pyšní. Tyto body pak využijte jako odrazový můstek, který vás posune vpřed.

Stejný scénář můžete aplikovat i u věcí, na které naopak nevzpomínáte rádi. V případě, že vás minulý rok například emocionálně vyčerpal, zaměřte se na obnovu duševního zdraví. Zvažte terapii, mindfullness, meditace, pravidelné masáže nebo třeba všechno v podobě měsíčních výzev.

Následně si udělejte inventuru, jak se daří vašim měsíčním cílům. „Každé dva týdny si nastavte v kalendáři připomenutí, které si na pět minut otevřete a zeptáte se sami sebe, jak se vám ve vaší výzvě daří. Zároveň můžete vymyslet, jak se během druhé poloviny měsíce můžete ještě více přiblížit svému cíli,“ radí terapeutka Emma Mahonyová.

Nejčastější způsoby, jak lidé sabotují vlastní práci

Styl

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fitness pomůcky, Činky a závaží

Reklama

Související články

Jak se vypořádat s vnitřním hněvem

Asi každý z nás se občas setkal s prudkými návaly vzteku. Důvodem může být hádka s partnerem, politická situace nebo třeba vada na výrobku. V takových...

Výběr článků

Načítám