Hlavní obsah

Jaké trendy vládnou současné gastronomii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se stalo, že v předních kavárnách nesmí chybět opečený toast s avokádem nebo káva z ovesného mléka? Mohou za to sociální sítě, ale i obyčejní lidé zabývající se potravinovými trendy. Co předvídají aktuální sezoně a jakým směrem se trendy budou vyvíjet?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sociální sítě vládnou světu a velký vliv mají i na popularitu určitých druhů potravin či pokrmů. Americký odborník na potravinové trendy Mike Kostyo ale upozorňuje na to, že se obvyklé jedná o „módní výstřelky“, které odejdou stejně rychle, jako přišly. „Dlouhodobé trendy naopak odrážejí, co se děje v naší společnosti,“ říká pro Huffington Post.

„Jako odborník mám přístup ke 100 000 různých menu, na základě kterých jsem schopen předvídat, jaké potraviny mají tendenci trhu dominovat. Je potřeba brát v potaz ale také kulturu, politiku a mnoho dalších proměnných,“ říká.

Někdy se ovšem stane, že se i odborníci zmýlí. Obvykle k tomu dojde, když se na národní či mezinárodní úrovni stane něco nepředvídatelného, jako je pandemie, válka nebo inflace.

„Covidová pandemie měla za následek, že lidé si více jídlo objednávali a v obchodech kupovali i mražené polotovary. Ukrajinsko-ruský konflikt zase ovlivňuje produkci pšenice. I kvůli tomu začínají pivovary nabízet pivo vyrobené z bezlepkových zrn místo pšenice,“ říká Kostyo.

Potenciální nevýhoda rostlinné stravy

Zdraví

Jakým směrem se vyvíjejí trendy?

Udržitelnost je stále nedílnou součástí potravinářských trendů, stejně jako byla klíčovým potravinářským trendem předchozích let. Dostupnost surovin pěstovaných zodpovědným způsobem s nižšími dopady na životní prostředí nás významným způsobem ovlivňuje.

Kostyo předvídá popularizaci rostlinných náhražek masa. Očekává evoluci rostlinných alternativ mořských plodů.

Ke stejnému závěru se přiklání i Lucie Ulrichová, Senior Product Marketing Lead M&S.

„Rostlinná revoluce pokračuje. Stále více zákazníků se rozhoduje pro flexitariánskou stravu, což je velmi zajímavý trend, který nejeví žádné známky zpomalení. Očekáváme ještě větší skok vpřed v oblasti nových výrobků vhodných pro vegany a experimentování s chutěmi. Podobně se rozšiřuje i nabídka bezlepkových produktů.“

Co je to flexitariánství?

Jedná se o styl stravování, při kterém jíte převážně vegetariánsky, ale občas si dáte maso. Takové, o kterém víte, že není z velkovýroby, ale z farmy nebo eko chovu. Jde hlavně o vyváženost, zdravou stravu, ale zároveň i o ohleduplnost ke zdrojům naší planety. Podle webu Planetshine.com patří mezi příznivce flexitariánské diety například bývalá první dáma Michelle Obamová, zpěvačky Katy Perry a Beyoncé nebo tenistka Serena Williamsová.

Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Zdraví

Stále populárnější bude i veganství. „Lidé, kteří se touto cestou nevydají, budou alespoň zodpovědnější při výběru masa a místo kvantity budou sázet na kvalitu,“ říká šéfkuchař Will Bowlby pro Daily Mail.

Reklama

Související články

12 nejlepších jídel a nápojů po ránu

Zatímco někteří z nás se zcela obejdou bez snídaně, jiní ji potřebují jako zdroj energie. Dopřát si výbornou snídani je pak právě pro ně ten nejlepší způsob,...

Sedm nejhorších typů potravin pro náš mozek

Mozek je nejdůležitějším orgánem v lidském těle, jelikož řídí naprosto všechny procesy, které se v těle odehrávají. I z tohoto důvodu by pro nás všechny mělo...

Výběr článků

Načítám