Hlavní obsah

Jaké jsou spouštěče bolesti při dně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnou trpí zhruba každý desátý Čech. Toto „onemocnění králů“ je ve skutečnosti typem zánětu kloubů, který není radno podceňovat. Dnovým záchvatům a souvisejícím bolestem lze přitom často poměrně snadno předejít. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dna, lidově pakostnice, je běžný typ artritidy, která může postihnout jakýkoli kloub, nejčastěji palec u nohy. Při onemocnění dnou se nejčastěji střídají období bez příznaků a s příznaky, které zahrnují bolest, otoky kloubů, zarudnutí a potíže s pohybem. Obvykle podle Health toto období trvá jeden až dva týdny, přičemž jeho četnost i intenzitu lze ovlivnit.

Běžné spouštěče záchvatů

Dna je způsobena vysokou hladinou kyseliny močové v těle. Kyselina močová se vytváří, když tělo rozkládá puriny, což jsou chemické látky, které se přirozeně vyskytují v těle a v některých potravinách. Kyselina močová se typicky odbourává a vylučuje močí. Když se jí nezbavíte správně, přebytek kyseliny močové se v kloubech změní na jehličkovité krystaly, které způsobují akutní záchvaty dny.

Existují určité faktory, které jsou dobře známými spouštěči dnavých vzplanutí. A protože spouštěčům se lze do značné míry vyhnout, je důležité vědět, jaké to jsou, abyste předešli bolestem a obtížím.

Určité maso a mořské plody

Mnoho potravin bohatých na puriny může zvýšit hladinu kyseliny močové v těle, což zase zvyšuje riziko záchvatu dny.

Mezi potraviny s vyšším obsahem purinů patří:

  • Červené maso, jako je hovězí, jehněčí a vepřové maso
  • Vnitřnosti jako jsou ledviny a játra
  • Ančovičky
  • Sardinky
  • Mušle
  • Hřebenatky
  • Pstruh
  • Tuňák

Zajímavostí je, že některé potraviny, které rovněž obsahují puriny, nemají na stav dny podle vědců žádný vliv. Patří mezi ně například hrách, fazole, čočka, chřest, špenát či houby.

Alkohol

Je známo, že pití piva, vína a tvrdého alkoholu zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Čím více alkoholu vypijete, tím větší je riziko dnavého záchvatu.

Za vaginální mykózou může stát sladké a alkohol

Zdraví

Výsledky studie navíc prokázaly, že i mírná konzumace alkoholu může u mužů zvýšit riziko dnavého záchvatu. Ve skutečnosti muži, kteří vypili dva drinky během 24 hodin, měli o 36 % vyšší riziko vzplanutí dny než ti, kteří ve stejném časovém období žádný alkohol nepili. Na druhou stranu jeden vypitý nápoj během 24 hodin riziko významně nezvýšil.

Nápoje a jídlo s vysokým obsahem fruktózy

Fruktóza je jediný druh cukru, který zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle. Je obsažená zejména v ovocných šťávách a slazených nealkoholických nápojích, dále pak sušenkách a bonbonech.

Vyšší index tělesné hmotnosti

Nadváha nebo obezita je spojena s počátečním rozvojem dny. Existuje souvislost mezi vyšším indexem tělesné hmotnosti (BMI) a vyššími hladinami kyseliny močové. Spojení může hrát roli i poté, co se u vás již vyvinula dna.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Pokud patříte do kategorií BMI s nadváhou nebo obezitou, může být hubnutí pomocí diety a cvičení způsobem, jak snížit hladinu kyseliny močové a předejít budoucím záchvatům.

Překvapivé spouštěče dny

Zatímco některé potraviny, nápoje a faktory životního stylu jsou dobře známými spouštěči dnavých záchvatů, existují i ​​jiné spouštěče dny, které je také třeba vzít v úvahu.

Stres

Přesný vztah je ještě třeba určit, ale výzkum naznačuje, že stres může způsobit zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi. Aby se zabránilo záchvatům dny, vědci navrhují, aby se lidé s dnou snažili vyhnout stresu nebo alespoň podnikali kroky ke snížení stresu.

Aspirin

Nízké dávky aspirinu mohou zvýšit hladinu kyseliny močové v krvi a někdy téměř zdvojnásobit riziko vzplanutí dny. Jedna studie prokázala, že riziko dnavého záchvatu se zvyšuje po dvou dnech užívání nízkých dávek aspirinu. Čím nižší dávka, tím větší asociace.

Nízké dávky aspirinu se přitom často používají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. V těchto případech vědci doporučují se držet užívání, aby se předešlo riziku srdečního infarktu či mrtvice a zaměřit se na jiné spouštěče dny, které jsou zmíněné.

Dehydratace

Dehydratace může vést k vyšším hladinám kyseliny močové v důsledku snížení močení, a tím i eliminace kyseliny močové. Aby se snížilo riziko dnavého záchvatu, lidé s dnou by měli denně pít hodně vody.

Pozor si dejte zejména v případě, že pravidelně cvičíte a trávíte čas v teplejším prostředí, jako je sauna.

Změny teploty

Počasí může mít výrazný vliv na projevy dny. Vysoké teploty a nízká vlhkost obecně zvyšují riziko dnových záchvatů stejně jako i extrémně vysoká vlhkost.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit nadýmání během menstruace

Menstruaci obvykle doprovází nejrůznější symptomy. Mezi jeden z nich patří nadýmání. Ačkoliv se jedná o naprosto přirozený jev, se kterým se potýkají ženy po...

Výběr článků

Načítám