Hlavní obsah

Jaké jsou příznaky počínající deprese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si během života prochází obdobími smutku nebo beznaděje. U některých lidí mohou tyto pocity přetrvávat a zhoršovat se, což může vést k počínající depresi. Jak poznat, že se tento problém týká vás nebo vašich blízkých?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Máte málo energie

Pokles energie je obvykle spojován s jinými stavy, jako je nespavost nebo nachlazení. Pokud si však všimnete přetrvávající únavy bez dalších fyzických příznaků, může to být známka toho, že se u vás rozvíjí deprese.

Mary Tateová, licencovaná klinická sociální pracovnice, uvedla, že se dokonce jedná o jeden z nejnápadnějších symptomů v rané fázi deprese. „Typickým příkladem je vysoká míra únavy a žádná energie. Deprese může ovlivnit naše spánkové vzorce a zvýšit stres, což ovlivňuje hladiny serotoninu a dopaminu, které hrají zásadní roli při regulaci naší nálady a energie,“ říká pro Huffington Post.

2. Nemůžete se soustředit

Někteří lidé mají obecně problém se soustředěním a věci nepomáhá ani nepřetržitý přístup k internetu a potažmo sociálním sítím. Potíže se soustředěním mohou ale také naznačovat počínající depresi.

Jak ochránit děti před obezitou

Děti

„Deprese ovlivňuje naše chování a věci, které nám nikdy nedělaly problém, teď mohou působit až nepřekonatelně. Může se jednat o čištění zubů nebo třeba oblékání. Deprese se pak může promítnout také tak, že neudržíte pozornost u knihy nebo v práci na poradě,“ říká Tateová.

3. Jste úzkostnější než obvykle

Úzkost je normální a někdy nám může dokonce pomoci dotáhnout věci do konce. Příliš mnoho negativních pocitů ale může být vyčerpávající.

„Deprese je často doprovázena úzkostí a naopak,“ říká psychiatrička Kristin Gillová. „Příznaky, které se běžně vyskytují u úzkosti i deprese, zahrnují potíže se soustředěním, problémy se spánkem a únavu. Je také důležité poznamenat, že u žen je dvakrát vyšší pravděpodobnost rozvoje deprese a úzkosti ve srovnání s muži.“

„Vzhledem k tomu, že úzkost a deprese se překrývají, je důležité prodiskutovat své příznaky s lékařem, abyste zjistili, zda trpíte depresí, úzkostí nebo obojím,“ dodává Gillová.

4. Izolujete se od ostatních

Přistihli jste se, že se vám už nechce chodit s kolegy po práci na skleničku nebo na pravidelné srazy s lidmi ze střední školy? „Deprese může ovlivnit schopnost člověka pečovat o sebe, natož o vztah,“ říká Tateová.

Osamělý, nebo samotář? Dva různé pohledy na samotu

Vztahy a sex

„Člověk si může všimnout také sníženého libida a negativních emocí, které se mohou odrazit i ve stylu vaší komunikace.“

Izolace může oslabit vztahy, rodinné vazby i přátelství, což zase může ještě více podněcovat depresivní pocity. Není také neobvyklé, že si ostatní lidé všimnou příznaků deprese u člověka dříve, než si to všimne dotyčný sám.

5. Nedostatečná hygiena

Čištění zubů, sprchování a použití deodorantu jsou hygienické úkony, které pro lidi bez deprese obecně nevyžadují mnoho úsilí.

Podle Jennifer Kelmanové, licencované klinické sociální pracovnice a expertky na duševní zdraví, mohou ale právě tyto úkoly ztěžknout v případě, že se začínáte potýkat s depresí.

„Prostý akt péče o sebe a dodržování správné hygieny může být příliš obtížný a zdrcující, protože převládne nedostatek energie,“ vysvětluje.

Zanedbávání hygieny může potenciálně vést k ještě větší izolaci a stažení se z každodenních činností.

6. Spíte moc málo, nebo naopak hodně

Spánek je důležitým faktorem pro udržení fyzického i duševního zdraví.

„Nespavost je běžným příznakem deprese, přičemž asi 80 % lidí trpí záchvaty nespavosti, když mají depresi. Nespavost při depresi obvykle zahrnuje potíže s usínáním a udržením spánku či příliš brzké probouzení,“ řekl Gillová.

Nedostatek spánku škodí zdraví, rizikové je ale i dlouhé vyspávání

Zdraví

Zajímavé je, že i naopak příliš mnoho spánku může naznačovat depresi. Lidé mají totiž často potřebu své problémy zaspat nebo jsou zkrátka vyčerpaní.

7. Jste podrážděnější než obvykle

Pokud jste si v poslední době všimli, že jste podrážděnější než obvykle, nebo vás na to upozornil někdo jiný, může to být časný varovný příznak deprese.

„Deprese je často označována jako hněv obrácený směrem dovnitř,“ říká Kelmanová. „Ti, kteří trpí, mohou být podráždění a často vůči sobě projevují známky hněvu.“

Můžete si také všimnout, že vás rozčílí i triviální situace. Neopodstatněné reakce jsou totiž příznakem nadměrného stresu, ale i deprese.

Sedm tipů, jak posílit svou psychickou odolnost

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické a psychiatrické ordinace

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám