Hlavní obsah

Jak začít hubnout i bez populárního léku na cukrovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes již asi není nikdo, kdo by neslyšel o zázračném léku Ozempicu, jenž pomáhá hubnout bez většího úsilí všem, kteří trpí kilogramy navíc. Aby ne, když mu udělali reklamu lidé jako Elon Musk či Oprah Winfreyová a další slavní. Jenže stále se jedná o lék na cukrovku, který si s sebou nese celou řadu vedlejších účinků, a rozhodně tak není vhodný pro všechny. Jedno mu ale nelze upřít, lidé díky němu skutečně hubnou.

Foto: Profimedia.cz

Spousta lidí spoléhá na hubnutí pomocí injekcí s lékem proti cukrovce. Jde to i bez něj

Článek

Ozempic a další podobné léky jsou vnímány jako zázračně rychlé řešení na podporu hubnutí. „Obsahují semaglutid – látku, která funguje tak, že napodobuje hormon, jenž naše tělo přirozeně produkuje, když jíme. Tento hormon, glukagonu podobný peptid-1 (GLP-1), způsobuje, že se člověk cítí sytý, a díky tomu toho tolik nesní a hubne,“ vysvětluje odbornice na výživu Kim Pearsonová.

Nevýhodou těchto léků ale je, že mohou způsobit poměrně nepříjemné nevolnosti a také mohou vést ke ztrátě svalů.

Podle odborníků lze nicméně poměrně snadno účinky tohoto léku nahradit konkrétními potravinami, tedy prostřednictvím stravy a bez nutnosti užívání léků.

„I stravou lze stimulovat uvolňování hormonů, díky nimž se člověk cítí sytý a snadněji dosáhne deficitu přijatých kalorií, což je potřebné k hubnutí. Jedná se přitom o chutné a výživné potraviny bez vedlejších účinků,“ upozorňuje Pearsonová.

Potraviny, které vám pomohou zhubnout i bez léků

GLP-1 je hormon vylučovaný ve střevech, známý jako inkretin, který reguluje hladinu cukru v krvi tím, že našemu mozku říká, že jsme zasyceni, a díky tomu žaludek a střeva začnou zpomalovat pohyb potravy.

Padělek léku na hubnutí může lidi ohrozit na životě. Vraťte jej do lékárny, vyzvalo ministerstvo

Domácí

Tento hormon přitom stimulují střevní bakterie, které jsou součástí střevního mikrobiomu, jenž je sice z velké části podmíněn geneticky, ale lze ho také ovlivnit stravou a životním stylem.

Produkci GLP-1  podporuje vláknina a polyfenoly (sloučeniny přirozeně se vyskytující v rostlinných potravinách), a naopak ji zastavují ultrazpracované potraviny (UPF), které obsahují přísady jako konzervační látky, jež narušují schopnost těla regulovat metabolismus a chuť k jídlu.

Chcete-li tedy začít hubnout, je zapotřebí jíst více celozrnných potravin a zaměřit se na konzumaci 30 různých rostlinných potravin týdně (včetně bylinek a koření). Vybrat 30 druhů přitom nemusí být vůbec složité, kromě ovoce a zeleniny se sem počítají i luštěniny, ořechy či semínka. Když si tedy k snídani dáte několik druhů ořechů a semínek, váš seznam se hned pokrátí.

Zkuste do jídelníčku zařadit maximum vlákniny

Vláknina stimuluje uvolňování GLP-1, ale také dalšího hormonu, který snižuje chuť k jídlu, zvaný peptid YY. Chcete-li maximalizovat přirozené látky potlačující chuť k jídlu, přidejte do svého jídelníčku i fermentovanou zeleninu bohatou na vlákninu a fytochemikálie (bioaktivní rostlinné sloučeniny).

Ovoce je také dobrým zdrojem vlákniny, ale je zapotřebí mít vždy na mysli, že obsahuje i cukr, proto ho nejezte více než dva kousky denně, a to ideálně jako součást jídla. Například do salátu přidejte plátek jablka, které navíc obsahuje antioxidant zvaný quercetin, jenž také velmi dobře stimuluje uvolňování GLP-1.

Pro dosažení maximálního účinku potřebujete denně zkonzumovat 30 g vlákniny. „Středně velké zelené jablko, 80 g malin, 25g porce mandlí, 50 g hummusu a 100 g vařené quinoi dohromady poskytne 18 g vlákniny,“ uvádí příklad Pearsonová.

Vyzkoušejte konjak

Konjak je rostlina z jihovýchodní Asie, která obsahuje vlákninu zvanou glukomannan. Ta dokáže absorbovat značné množství vody. To znamená, že se v žaludku roztáhne a člověk se cítí plnější.

Dnes lze koupit např. konjakové nudle, které jsou prakticky bez kalorií a jsou skvělou volbou místo klasické přílohy.

Konjak také zpomaluje „vyprázdnění žaludku“, což znamená, že potravě trvá déle, než opustí žaludek, a to také snižuje pocit hladu. Konjak navíc snižuje i vstřebávání sacharidů a tuků zkonzumovaných vedle něj, což vede ke snížení příjmu kalorií.

Funkční probiotika

V posledních měsících se na sociálních sítích staly hitem probiotika obsahující kmen bakterií Akkermansia Muciniphila, které se vyskytují ve střevech a také zvyšují hladinu GLP-1. Jedná se o dražší probiotika, nicméně jejich účinek potvrdili i vědci.

Kvalitní olivový olej

Při vaření nahraďte máslo olivovým olejem. Studie ukázaly, že jídlo bohaté na olivový olej také zvyšuje hladinu GLP-1. Ale ani s ním se to nesmí přehánět, pokud toužíte zhubnout.

Při výběru olivového oleje se nevyplácí šetřit. Vždy raději sáhněte po kvalitním, extra panenském oleji, jenž by měl obsahovat vyšší množství flavonoidů, které také podporují sekreci GLP-1.

Flavonoidy najdete také v avokádu a ořeších.

Potraviny bohaté na bílkoviny

Nedávný výzkum odhalil, že proteiny jsou rovněž silnými stimulátory GLP-1.

Jídlo bohaté na bílkoviny navíc zvyšuje pocit plnosti a člověk po něm nemá tak rychle hlad jako po jídlech na bázi sacharidů.

S každým jídlem je dobré přijmout 20–30 g bílkovin. To jsou například tři velká vejce či 150g porce masa, ryb nebo tofu.

Vaření a domácí příprava jídla

Proces trávení začíná dříve, než spolknete první sousto. Jedná se o tzv. cefalickou fázi, primární reakci, která stimuluje žaludeční šťávy a je spouštěna jen myšlenkou, pohledem na jídlo či jeho vůní. Často se přitom začne projevovat, když si jídlo sami připravujete a vaříte.

Při samotném jídle je pak dobré se odpojit od el. zařízení a snažit se soustředit na každé sousto, a tedy tzv. vědomě jíst.

Kupované pečivo nahraďte vlastnoručně upečeným

Pokud chcete zhubnout, snažte se vyvarovat se klasického pečiva. Místo toho si upečte domácí, plné ořechů a semínek, tedy i vlákniny a bílkovin. Místo mouky přitom sáhněte po psylliu (vláknině).

INGREDIENCE
135 g slunečnicových semínek
60 g dýňových semínek
90 g lněných semínek
100 g lískových ořechů nebo mandlí (nebo obojího)
2 lžíce chia semínek
100 g ovesných vloček
4 lžíce psyllia
1 lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje
300 ml vody

POSTUP:

  1. Polovinu ořechů umelte nahrubo. Poté ve velké míse smíchejte mleté ​​ořechy, celé ořechy, všechna semínka, ovesné vločky, sůl a psyllium.
  2. V samostatné misce prošlehejte olivový olej a vodu a následně vlijte do misky se suchými surovinami a dobře promíchejte, dokud nevznikne husté těsto. Pokud je těsto příliš husté a nedá se pořádně míchat, přidejte ještě trochu vody.
  3. Těsto vložte do silikonové formy na bochník a nechte minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc, v lednici.
  4. Pečte 30 minut při 180°C. Vyklopte bochník na plech a vraťte ho do trouby na dalších 25 minut. Pokud bude chleba při poklepání na dno znít dutě, budete vědět, že je hotový.

Proč se tuk nejčastěji ukládá na břiše a stehnech

Zdraví

Hubnout se musí začít v hlavě

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám