Hlavní obsah

Padělek léku na hubnutí může lidi ohrozit na životě. Vraťte jej do lékárny, vyzvalo ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) varovalo veřejnost před užíváním léčivého přípravku Ozempic, pokud byl získán mimo lékárnu, zejména přes internet. Na území EU se totiž objevily padělky, jejichž užití může být velmi nebezpečné a může pacienty ohrozit na životě. Injekční lék na diabetes druhého typu je užíván i při léčbě obezity.

Foto: Profimedia.cz

Přípravek Ozempic

Článek

„Zajištěním léčiva jinak než prostřednictvím lékárníka se občan vystavuje zdravotním rizikům, která mohou být vzhledem k potenciálně odlišnému než originálnímu složení i velmi závažná a mohou vyžadovat okamžitou hospitalizaci pro ohrožení života,“ varovalo ministerstvo a vyzvalo, aby lidé pokoutně získané balení přípravku Ozempic vrátili do lékárny.

Při odevzdání padělku lidem nehrozí žádný postih, zdůraznil resort.

Podle SÚKL se v zahraničí množí podezření na padělky přípravku Ozempic 1 mg, 0,5 mg a 0,25 mg. Padělky lze rozeznat například podle jiného aplikačního pera.

Foto: SÚKL

Nahoře originál, dole falzifikát.

Lék se stal „populárním“ kvůli tomu, že může pomoci lidem při hubnutí, ač je primárně určen pro diabetiky. Přípravek pomáhá snižovat a stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Právě zájem široké veřejnosti způsobil před časem výpadky dodávek.

Lék pro diabetiky bude mít dva týdny výpadek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám