Hlavní obsah

Jak začít den správně: 5 osvědčených rituálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek každého dne je jako klíč k odemknutí potenciálu na několik následujících hodin. Drobné ranní rituály a zvyky mohou mít hluboký dopad na naši náladu a životní spokojenost. Zde je pět jednoduchých tipů, jak vykročit do nového dne s pozitivním postojem a energií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Udělejte si ráno hezčí

Zaměřte se na věci nebo činnosti, které vám opravdu dělají radost, a spojte je se svým ranním rituálem. Zdá se vám tento krok příliš obecný? Je to záměr, každému totiž vyhovuje něco jiného, ať už je to vyvážená snídaně, kosmetická rutina spojená s krátkou masáží, ranní rozcvička nebo třeba ustlaná postel.

Podle psychiatra Murrayho Zuckera, hlavního lékaře platformy zdravotní péče Happify, existuje skutečně mnoho různých wellness návyků, které vám mohou pomoci cítit se po ránu lépe. Klíčem je jednoduše začít jen s jedním – ať už je to cokoliv – a poté jej připojit k rutině, kterou již máte. „Spojujete zvyk s rituálem,“ doporučil.

Šest základních kroků, které zařadit v péči o pleť do každodenní rutiny

Styl

To znamená, že si po snídani přečtěte alespoň pár stránek z vaší oblíbené knížky nebo do své ranní hygieny zahrňte i obličejovou jógu, která vás probere a zároveň pomůže bojovat proti vráskám. Zkrátka když svůj nový návyk připojíte k něčemu, co už děláte, automaticky je mnohem pravděpodobnější, že u toho skutečně zůstanete. A důslednost je podle Zuckera klíčem ke zvýšení štěstí v průběhu času.

2. Telefon pryč

Jedním z klíčových bodů, o kterém životní koučka Allison Tasková se svými klienty nikdy nevyjednává, je odstranění mobilu z ložnice.

Je to proto, že když ráno sáhnete po telefonu (nebo tabletu, počítači, ovladači k televizi), zvete okolní svět, aby vám jako první diktoval vaši náladu, řekla pro Huffingtonpost.

Některé studie skutečně spojují časté používání sociálních médií s horší náladou v průběhu času a existuje mnoho dalších důkazů podporujících myšlenku, že digitální obrazovky brání štěstí.

Telefon u postele také vybízí k nočnímu projíždění sociálních sítí, což může mít negativní vliv na náš spánek, jenž hraje klíčovou roli v naší náladě.

3. Mluvte sami se sebou…

Zucker poznamenal, že lidé mají tendenci trávit spoustu času mluvením sami se sebou ve své vlastní hlavě, zejména když se cítí zmatení nebo ve stresu z toho, co přijde.

Pokud i vy bojujete s vnitřním kritikem, Zucker doporučuje ve své samomluvě použít vlastní jméno.

Pokud vás například v práci čeká velká prezentace a vy si všimnete, že celé ráno přemýšlíte o tom, jak selžete, můžete se opravdu pěkně znervóznit. Ale zkuste se oslovit vlastním jménem a říct si, že už jste toho zvládli hodně a další náročný úkol vás posune dál, uvidíte, že získáte sebedůvěru.

4. … a s někým jiným

„Navažte společenský kontakt s někým, koho si vážíte,“ uvedl dále Zucker.

Jak takový „sociální kontakt“ vypadá, skutečně závisí na vaší osobnosti a vašem rozvrhu. „Pro někoho, kdo je zaneprázdněn, to může být telefonní hovor nebo SMS. Pokud máte více času, můžete se setkat s někým u šálku kávy, abyste začali svůj den opravdu pozitivně.“

„Některé výzkumy také naznačují, že může stačit si na dotyčného jenom vzpomenout a vyslat k němu myšlenku,“ doplnil pro HuffPost Cortland Dahl, vědecký pracovník z Centra pro zdravou mysl University of Wisconsin-Madison.

5. Začleňte vděčnost

Určitě jste už slyšeli, jak dobře funguje pravidelné zapisování všeho, za co jste vděční. Podle mnoha odborníků je to skvělý způsob, jak se začít dívat na svět pozitivně. A co víc, každodenní praxe může dokonce přispět ke zlepšení fyzického zdraví - což zase přispívá k celkovému pocitu štěstí.

Každý den si proto odpovězte na otázku, za co jste vděční, a zapište si to. Nejde o sáhodlouhé odstavce textu s básnickými obraty, stačí, když si prostě zaznamenáte první tři věci, které vás v daný okamžik napadnou.

Může to být například slunečné počasí, procházka s kamarádkou, útulný domov, případně vynikající snídaně, včerejší milý telefonát s rodiči a cvičení jógy. Zkrátka cokoli a uvidíte, kolik šťastných chvil vám to do života přinese.

Pochybujete o své práci? 5 otázek, které byste si měli položit

Styl

Jak poznat, že je váš spolupracovník energetický upír

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám