Hlavní obsah

Jak poznat, že je váš spolupracovník energetický upír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce vás baví, přesto se vracíte domů doslova vysátí? Možná máte co do činění s emocionálním upírem. Tito lidé dokážou vytahovat energii z ostatních kolegů a vytvářet nepříjemnou pracovní atmosféru. Jak je poznat a jak se před nimi chránit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Energetický upír“ je popkulturní termín, který popisuje toxického člověka, se kterým je vyčerpávající se vypořádat.

„Neexistuje žádná oficiální diagnóza nebo léčebný přístup specifický pro energetické upíry, přesto je všichni dobře známe osobně i profesionálně,“ říká klinický psycholog Ryan Howes z Kalifornie.

Problém s energetickými upíry v práci spočívá v tom, že je nemůžete plně ignorovat – zvláště pokud jsou ve vašem týmu. Existují však osvědčené strategie, jak je porazit a získat zpět svůj čas a energii.

Věnujte pozornost emocím

Největší známkou toho, že je váš spolupracovník energetický upír, je to, jak se vedle něj cítíte.

Od způsobu řeči až po témata, kterými se zabývají, energetičtí upíři nevysávají své oběti pouze jedním způsobem – používají různé taktiky k vyčerpání fyzické a duševní energie ostatních lidí.

Stop prokrastinaci aneb 4 tipy, jak dokončit úkol včas

Zdraví

„Můžou mít širokou škálu podob, od člověka, který klade příliš mnoho dotěrných osobních otázek, přes kolegu, který má vždy hrozný den, až po toho, kdo vypráví dlouhé příběhy, které se nikdy nezdají mít konec nebo pointu,“ popisuje Howes a dodává, že pokud se po interakci s nimi cítíte unavení nebo se jim snažíte vyhýbat, možná máte co do činění s emocionálním upírem.

Je přirozené mít občas nudné nebo společensky nepříjemné interakce s kolegy, ale komunikace s energetickým upírem je intenzivnější. „Někteří z mých klientů mluví o tom, že mají po schůzce nebo rozhovoru s emocionálním upírem potíže se soustředěním a udržením motivace,“ uvádí Howes. „To v nich může zanechat pocit hněvu, frustrace nebo vyčerpání.“

Nechtějí slyšet řešení

Energetičtí upíři si také často stěžují, ale odmítají pomoc. „Tito lidé mají často potřebu ventilovat svoje problémy, ale nemají zájem je řešit. Všechny vaše dobře míněné rady odmítají nebo se je snaží vyvracet a vysvětlují, proč to tak nemůže být,“ doplňuje psycholožka Tanisha Rangerová pro Huffingtonpost.

Přemíra sdílení a jednostranné konverzace

„Energetičtí upíři jsou lidé, kteří jsou hluboce osamělí a ve svých životech nemají mnoho skutečných, pozitivních vzájemných vazeb,“ pokračuje Rangerová.

To je důvod, proč je můžete slyšet neustále mluvit o svém osobním životě a problémech, aniž by si uvědomovali, jak se kvůli tomu cítí ostatní. Často si také můžete všimnout, že se vás tento typ upírů téměř na nic neptá a nestará se o to, jak se vám daří.

„V podstatě skončíte tím, že se cítíte vyčerpaní,“ shrnuje Rangerová. Při dalších takovýchto rozhovorech se pak můžete přistihnout, že ztrácíte pozornost i empatii vůči dané osobě.

Nejste to vy?

Pokud se obáváte, že byste sami mohli být energetickým upírem, zamyslete se nad tím, kolik času strávíte rozhovorem s kolegou a kolik toho na oplátku sdílí on. Pokud je to vždy nahnuté ve váš prospěch, může to být známkou toho, že vyčerpáváte své spolupracovníky.

„Pokud odejdete z konverzace, přehrajete si ji v hlavě a nemůžete si vzpomenout na jedinou věc, kterou druhá osoba řekla, může to být problém,“ konstatuje Rangerová.

Jak si nastavit hranice

Nastavování hranic s emocionálními upíry může být klíčovým krokem k zachování vašeho psychického zdraví a celkového blahobytu.

Ještě předtím je však důležité posílit svou vnitřní sílu. Pracujte na svém sebevědomí a sebeúctě. Čím více jste si vědomi svých hodnot a hranic, tím lépe budete schopni je bránit.

Emoční upíři často nejsou schopni vnímat potřeby ostatních, pokud jim nejsou jasně sděleny. Buďte upřímní ve své komunikaci a sdělte lidem kolem sebe, co potřebujete a jaké jsou vaše hranice. Naučte se odmítat nezdravé žádosti a naučte se říkat „ne“.

Kromě emocionálních je také důležité nastavit fyzické hranice. To může zahrnovat omezení času stráveného s určitými lidmi nebo nastavení priorit v osobním životě. Nepodléhejte manipulacím a naučte se říkat „stop“ ve chvíli, kdy cítíte, že někdo překračuje stanovené limity.

Pamatujte také na to, že nemusíte řešit všechny problémy sami. Hledejte podporu ve svém okolí – přátel, rodiny nebo terapeuta. Sdílení emocí s ostatními může být velmi osvobozující a může vám poskytnout perspektivu, kterou sami nevidíte.

Pět bezduchých návyků, které nás činí podrážděnější

Zdraví

Tipy pro lepší náladu, které nezaberou ani pět minut

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:
Emocionální upíři

Výběr článků

Načítám