Hlavní obsah

Pochybujete o své práci? 5 otázek, které byste si měli položit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden je časem přenastavení a zamyšlení nad nadcházejícím rokem. A pro mnohé z nás může být naše kariéra bolavým místem nebo matoucí otevřenou otázkou. Pokud se zrovna ocitáte v této situaci, může to být signál k reflexi a zvážení dalších kroků. Zde jsou otázky, které vám pomohou získat jasnější představu o vaší profesní cestě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Co chci letos dělat více či méně?

Lidé obvykle touží po povýšení, ale klid na duši jim často nepřináší. „Případné povýšení může ve vás stále ponechat pocit nenaplnění, pokud tento krok nevede k většímu podílu práce, kterou skutečně chcete dělat,“ říká Angelika Karachristosová, profesionální hledačka talentů, pro Huffington post. „Na druhou stranu když víte, čeho chcete dělat méně, může to být silná motivace.“

Popřemýšlejte proto, jestli chcete zcela změnit obor, nebo vám jen vadí část vaší každodenní agendy. Odpověď na tuto otázku může být výhrou pro vás i vašeho zaměstnavatele.

„Pokud například chcete dělat méně administrativní práce, zkuste přijít na to, jak toho dosáhnout. Najděte způsoby, jak zlepšit procesy, nebo spolupracujte s ostatními kolegy. Díky tomu předvedete iniciativu a vůdčí schopnosti způsobem, který vás možná dovede k nové roli,“ radí Karachristosová.

2. Jak se v práci více zviditelnit?

Abychom mohli pokročit v kariéře, měli bychom neustále – nebo alespoň periodicky – přemýšlet o tom, pro koho jsme viditelní.

V zásadě platí, že čím více důležitých lidí si vás tím správným způsobem všimne, tím lepší pojistný plán v rámci své kariéry máte.

„A až příště dojde k hromadnému propouštění, škrtům v rozpočtu, ekonomickému poklesu, je pravděpodobnější, že toto období přečkáte spíše než lidé, kteří se drží v pozadí,“ míní kariérní stratég Cynthia Pongová.

3. Jaká je moje loňská velká výhra?

Gorick Ng, kariérní poradce na Harvardské univerzitě a autor knihy „Nevyslovená pravidla: Tajemství správného zahájení kariéry“, vybízí své klienty k položení otázky: Jaký byl váš největší kariérní úspěch v minulém roce?

Povedlo se vám vést nějaký projekt? Povýšili jste? Stali jste se svěřencem klíčové záležitosti? Začali jste ve volném čase podnikat? Cvičit pět dní v týdnů? Všechny tyto a jiné úspěchy vám mohou napovědět, kam se ubírat se svým životem.

Podobně kariérní koučka Jasmine Escaleraová všechny motivuje, aby si představili, jaké by to bylo, kdyby dosáhli nejlepšího roku svého profesního života, a pak se sami sebe zeptali, co jim v tom brání.

Co dělají lidé z nejšťastnější země na světě jinak

Zdraví

Těm, kteří mají velký cíl, ale nevědí, kde začít, Ng radí, že skvělým prvním krokem je najít někoho, kdo úspěchu již dosáhl a nepovažuje vás za hrozbu. Požádejte o krátký rozhovor a zeptejte se této osoby, jak dokázala to, co chcete dělat vy.

„Někdo, kdo už vašeho cíle dosáhl, vám může říct, co je opravdu důležité a co je naopak ztráta času,“ konstatuje Ng.

4. Jakou mám v práci pověst?

Tato otázka vám podle koučky a mentorky pro začínající podnikatele Jenny Fernandezové může objasnit, zda to, jak se vnímáte, odpovídá tomu, jak vás vidí lidé u kormidla.

Upozorňuje, že je chyba, když věříte, že vaše práce mluví sama za sebe. „Nevýhodou je, že si v takovém případě management nebo HR často myslí, že se cítíte dobře tam, kde jste, nebo že povýšení v nejbližší době neočekáváte, takže můžete počkat.“

Najít odpověď na tuto otázku bude vyžadovat detektivní práci. Kromě zpětné vazby z hodnocení vašeho výkonu Fernandezová navrhuje určit tři až pět lidí, kteří k vám mohou být upřímní, a dát jim nejprve najevo, že jejich názoru důvěřujete a vážíte si ho.

„Pak se jich zeptejte: Jaká jsou tři slova, která mě podle vás nejlépe vystihují? Pokud víte, že lidé, kteří jsou často ve vaší firmě povýšeni, jsou známí jako spolupracující, strategičtí a analytičtí, a tato slova nejsou ta, která vaši kolegové v souvislosti s vámi použili, pak je na čase zaměřit se právě na tyto dovednosti,“ vysvětluje Fernandezová.

5. Co mě naplňuje?

Než se zaměříte na svůj cíl, zkuste si také uvědomit, zda je v souladu s tím, co vás naplňuje. „Ať už je to dosažení finančních pokroků nebo získání povýšení,“ říká klinická psycholožka Cynthia Shawová.

Aby byly tyto touhy konkrétnější, může pomoci vysledovat jejich zdroj. Vezměte si jako příklad touhu být úspěšnější. „Znamená být úspěšný vydělávat hodně peněz, nebo to znamená mít vliv? Znamená to cítit se v životě cílevědomě, nebo mít čas na věci mimo práci?“ uvádí Shawová.

Následně jděte ještě dál. „Pokud být úspěšný znamená například vydělávat hodně peněz, co je to hodně peněz? Kromě toho může být užitečné položit si otázku, co ovlivnilo tento váš pohled na úspěch,“ dodává.

Tímto způsobem můžete využít leden k tomu, abyste se připravili na rok plný výher, který bude z dlouhodobého hlediska skutečně přínosný.

Nalezení odpovědí na tyto otázky však nemusí nastat během prvního měsíce roku, ale když si je položíte nyní, můžete získat ucelený pohled na to, kde jste dnes a kým se můžete stát zítra.

Jak by měl vypadat dokonalý den podle expertů

Zdraví

Jak poznat, že je váš spolupracovník energetický upír

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám