Hlavní obsah

Intimní vztahy s psychopaty nikdy nedopadnou dobře, potvrdil výzkum

Zamilovat se do psychopata bohužel není vůbec složité. Jako výborný manipulátor může na počátku vztahu působit zcela jinak, než jaká je realita. Vymanit se z jeho vlivu přitom není opravdu snadné. Následky takového vztahu bohužel mohou být katastrofální.

Foto: Profimedia.cz

Vztah s psychopatem se nikdy neobejde bez následků.

Článek

Psychopati jsou v podstatě lidé bez srdce, svědomí a výčitek. Většina toho, co se o nich ví, přitom pochází z výzkumu vězněných zločinců. Psychopati přitom nemusejí být nutně vrazi, ve skutečnosti mnoho z nich není nikdy odsouzeno za žádné zločiny a na první pohled žijí spořádané životy.

Zamilovat se do takového jedince proto není vůbec složité, spíše naopak. Jelikož jsou ve většině případů velmi zdatnými manipulátory, dokážou velmi snadno oslnit úplně každého. Jejich skutečná tvář se začne projevovat až v okamžiku, kdy už si vámi začnou být jistí. Vztah s nimi ale na člověku může zanechat dost těžké následky, a to po duševní i fyzické stránce.

Jak ukázala nejnovější studie zveřejněná v odborném magazínu Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology, lidé po vztahu s těmito jedinci jsou nejprve plní zlosti a naštvání na sebe samé, že podlehli všem lžím. Následně ale na ně doléhají pocity úzkosti, strachu, paniky a paranoie.

Rozpoznat psychopata včas je složité, svou pravou tvář dokáže dokonale maskovat

Vztahy a sex

Někteří jedinci pak mají sklony k depresi a nevyhnou se ani myšlenkám na sebevraždu, jelikož se nedokážou vypořádat s tím, co prožili.

Všechno toto se ale zobrazuje i na fyzickém zdraví jedince. Jak ukázal výzkum, mnohé oběti trápí žaludeční vředy, migrény, srdeční a dýchací potíže, často se u nich objevují i problémy se štítnou žlázou, cukrovka či revmatoidní artritida.

Většina z obětí trpí poruchami spánku a svou psychickou nepohodu mnohdy řeší i alkoholem a dalšími návykovými látkami.

Dva hlavní rozdíly mezi mužskými a ženskými psychopaty

Vztahy a sex

Čím větší psychopat, tím horší následky

Dopady na psychiku a zdraví člověka se vždy stupňují podle toho, jak dlouho jedinec v takovém vztahu je a kam až je schopen psychopat ve svém působení zajít. Bohužel zcela bez následků se takový vztah nikdy neobejde.

Každý kdo si takovým vztahem projde, by měl proto vědět, že je zcela normální, že člověka posléze sužují deprese a v podstatě i permanentní stres. Nejde přitom o žádnou formu bláznovství či projevy slabosti, jsou to jen dozvuky prožitého traumatu.

Vždy je lepší vyhledat odbornou pomoc, která vám pomůže toto těžké období zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám