Hlavní obsah

Jak na přibírání po čtyřicítce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S věkem se metabolismus každého jedince začíná zpomalovat. Pokud tedy váš jídelníček a cvičení ve 30 letech vypadají stejně jako ve dvaceti, pak pravděpodobně začnete přibírat na váze. V období perimenopauzy (cca 7 let před samotnou menopauzou), obvykle kolem pětačtyřiceti let, je přitom toto přibírání nejmarkantnější. S klesající hladinou estrogenu totiž začínáme ztrácet svalovou hmotu a svaly mají mnohem rychlejší metabolismus než tuk. S příchodem menopauzy pak ženy začínají neúměrně přibírat zejména v oblasti břicha.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí po čtyřicítce už není tak snadné.

Článek

Každého tak obvykle napadne, pokud je přibývání na váze spjato s poklesem hladiny hormonů, proč tělu dané hormony nedodat a bylo by po problému. Ale tak snadné to bohužel není.

Hormonální substituce je sice spojována s menším ukládáním tuku v oblasti břicha, ale jinak bohužel nebrání přibírání na váze, navíc má celou řadu dalších vedlejších účinků, tudíž by bylo velmi nezodpovědné ji podávat jen kvůli regulaci hmotnosti.

Pokud tedy toužíte zastavit přibírání na váze či začít hubnout, pak vám nezbude nic jiného, než se zaměřit na zdravý jídelníček a začít cvičit.

Důležité preventivní vyšetření

Po čtyřicítce byste měly každé 2-3 roky absolvovat preventivní prohlídku u svého praktického lékaře. Je důležité si nechat zkontrolovat jak hladinu cholesterolu v krvi, krevní tlak kvůli prevenci srdečních onemocnění, tak hladinu krevního cukru (glykémie) kvůli cukrovce či funkci štítné žlázy.

Pět špatných způsobů, jak začít hubnout

Zdraví

Za přírůstkem váhy mohou stát i metabolické problémy související jak s cukrovkou, tak právě s onemocněním štítné žlázy. Vše lze přitom snadno zjistit z běžného vyšetření krve.

Posilování svalů

Všichni bychom se měli hýbat alespoň 30 minut denně a je jedno, zda půjde o chůzi, jízdu na kole, běh či oblíbený tanec či jakýkoliv sport. Pohyb obecně pomáhá vašemu srdci, náladě, sexuální touze a také zabraňuje osteoporóze.

Pokud se ale zaměřujete jen na kardio, je pravděpodobné, že i přes všechno úsilí budete ztrácet svalovou hmotu. Do každodenní pohybové rutiny tak musíte zařadit i nějakou formu silového tréninku. Jen budováním svalů zlepšíte svůj metabolismus.

Možností máte hned několik. Kromě klasického posilování v posilovně můžete zkusit HIIT, jež kombinuje silový a kardio trénink, nebo jógu, pilates, jež se zaměřují i na posilování středu těla či jakékoliv jiné posilovací cvičení.

Jóga má v souvislosti s menopauzou i další benefity, jelikož pomáhá minimalizovat i další příznaky jako mozkovou mlhu, návaly horka či nespavost.

Jídelníček

Prvním krokem je ubrat či výrazně omezit přidaný cukr a alkohol. Tělo tyto jinak prázdné kalorie nepotřebuje, jelikož mu nepřinášejí žádnou nutriční hodnotu.

Snažte se do jídelníčku zařadit 5-7 porcí ovoce a zeleniny denně, a naopak omezit smažená jídla, vysoce zpracované potraviny a červené maso.

Proti obezitě pomáhá také pořádný spánek

Zdraví

Nejde o to dodržovat nějakou konkrétní dietu, vše je především o nalezení způsobu zdravého stravování, který budete dodržovat dlouhodobě.

Přijetí reality

„Samozřejmě není fér, že dřív člověk držel dva týdny dietu a shodil deset kilo, nyní je rád, když zhubne kilo, ale tak to prostě je. V perimenopauze neexistují bohužel žádná rychlá řešení. Proto vám nezafungují žádné zaručené diety či doplňky stravy. Vše vyžaduje čas, a především pevnou vůli,” upozorňuje pro WebMD gynekoložka Heather Rupeová.

Pokud je vaše BMI vyšší než 30 či máte zdravotní potíže ovlivněné vaší nadváhou, pak musíte přijmout změny životního stylu. Každé zdravotní rozhodnutí, které v současné době učiníte, výrazně ovlivní kvalitu vašeho života v nadcházejících desetiletích.

Pokud je vaše BMI v normě a nemáte žádné zdravotní problémy, pak je jen na vás, pro co se rozhodnete, zda budete ochotny jít do extrémů jak z pohledu cvičení a jídelníčku, či zda se s kily navíc jednoduše smíříte a přijmete je za normální věc patřící k věku.

Předčasná menopauza postihuje každou dvacátou ženu

Zdraví

Většina z nás nemá ve čtyřiceti čas ani energii cvičit 2 hodiny denně a počítat každou kalorii, která projde našimi ústy. Zdravějším přístupem proto v této situaci je zaměřit se na své zdraví, a ne na číslo na váze.

Perimenopauza může být tak i pro vás skvělou příležitostí, jak změnit svůj životní styl ve zdravější a ovlivnit tak pozitivně svou druhou půlku života.

V tento okamžik už není čas na jojo diety a sebepohrdání, ale čas na objektivní pohled na své zdraví. Zařaďte tedy do svého jídelníčku více zeleniny, klidně si dejte dvě sklenky vína denně a do své rutiny zařaďte posilování a vězte, že pro své tělo uděláte mnohem víc, než když veškeré úsilí vložíte do snahy o maximální zhubnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám