Hlavní obsah

Předčasná menopauza postihuje každou dvacátou ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za normálních okolností nastává v ženském těle proces postupného vyhasínání aktivity vaječníků přibližně po 45. roce života, kdy odborníci hovoří o období tzv. perimenopauzy, která nastupuje čtyři až pět let před samotnou menopauzou. Někdy ale toto období nastane mnohem dříve. Předčasná menopauza pak nemile překvapí zejména ty ženy, jež ještě toužily po miminku.

Foto: Profimedia.cz

Předčasná menopauza se může objevit již po 30. roce věku.

Článek

Nejčastějším příznakem předčasné menopauzy, která postihuje každou dvacátou ženu, je vynechání menstruace, a to ještě před 40. rokem věku. Děje se tak v důsledku poklesu hormonu estrogenu, stejně jako je tomu u přirozené menopauzy.

„Mezi další projevy se pak řadí návaly horka, vaginální suchost, pocení, bolesti kloubů, náladovost, bolesti hlavy, závratě, inkontinence, padání vlasů, ale i snížené libido či zvýšená citlivost prsou,“ vysvětluje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského Domu na Praze 7.

Kolísání hormonů může vyvolat ale také menopauzální úzkost. Ztráta sebevědomí a pocity, že nejste dostatečně dobrá, nebo nezvládáte věci, které jste dřív dělala úplně běžně. To vše vám spolu s problémy se spánkem na psychické pohodě nepřidá.

Při těchto příznacích není radno otálet a je třeba co nejrychleji navštívit lékaře. Při několikaměsíčním vyčkávání totiž může být šance na záchranu budoucího otěhotnění velmi nízká.

Žena, které v 11 letech diagnostikovali menopauzu, ve třiceti otěhotněla

Zdraví

Dnes už sice existuje domácí test, který dokáže potvrdit, že jde o menopauzu, nicméně vždy je zapotřebí pro potvrzení výsledku navštívit gynekologa.

Ten po vyloučení těhotenství obvykle provede zejména u žen, které ještě touží po miminku, komplexní hormonální vyšetření ženských pohlavních hormonů, ale i testosteronu, prolaktinu a hormonu štítné žlázy.

Pozor na hormonální antikoncepci!
Pokud dlouhodobě užíváte hormonální antikoncepci, je možné, že i u vás předčasná menopauza probíhá, ale skrytě. Hormonální antikoncepce totiž může navodit falešný pocit pravidelnosti „menstruačních cyklů“.

Někdy si lékaři při diagnostice sice vystačí pouze se stanovením počtu antrálních folikulů (AFC) pomocí ultrazvuku anebo vyšetření hladiny antimülleriánského hormonu (AMH), pomocí níž lékaři dokážou odhadnout rezervu vajíček a díky tomu i „biologický věk“ vaječníků.

„Bez komplexního posouzení specialistou však tyto hodnoty mají jen omezenou vypovídací hodnotu. Ani výsledky, které jsou v normě, neznamenají, že těhotenství můžete odkládat do vyššího věku,“ upozorňuje lékařka Hana Višňová z pražské kliniky IVF Cube.

Mít dítě je biologická výsada s časovým rámcem, ani IVF není zárukou úspěchu

Děti

Co stojí za předčasnou menopauzou? 

Rizikovými skupinami jsou ženy trpící cukrovkou, poruchou funkce štítné žlázy nebo autoimunitním onemocněním, jako je lupus či revmatoidní artritida.

Nevyhýbá se ani velmi štíhlým ženám, proto je častější mezi modelkami a vrcholovými sportovkyněmi.

Ohrožené jsou také ženy po chemoterapii a radioterapii nebo se špatným životním stylem. Ne vždy je však možné spouštěč předčasné menopauzy spolehlivě určit.

„Pokud chce mít žena jistotu, že předčasný nástup klimakteria nepostihne právě ji, může podstoupit jednoduché lékařské vyšetření. Je bezbolestné, nestojí příliš a zejména může zachránit šanci na úspěšné početí potomka,“ radí lékařka Kateřina Veselá z brněnské reprodukční kliniky Repromeda.

Lze otěhotnět i během předčasné menopauzy?

Ano, ale málokdy již přirozenou cestou. Dost často jen pomocí IVF terapie s darovanými vajíčky. Ani navzdory vysoké kumulativní úspěšnosti této metody ale strategie vyčkávání není vhodná.

„Je třeba si uvědomit, že vyšší věk znamená také vyšší rizika těhotenských komplikací,“ připomíná Hana Višňová.

Každé dvacáté dítě se narodí ze zkumavky, za 15 let to může být až polovina dětí

Děti

Odbornice rovněž nedoporučuje spoléhat se na různé experimentální postupy, mezi které patří například PRP terapie s využitím krevní plazmy.

„Je možné, že díky PRP aplikované do vaječníků se v budoucnu podaří získat oocyty i u žen, které by jinak byly indikované k dárcovskému programu. Stále ale jde o experimentální terapii, vůči níž je řada expertů zdrženlivá. Až dlouhodobý nezávislý výzkum nám poskytne odpovědi na otázky, zda je vůbec PRP rejuvenace vaječníků účinná a bezpečná,“ dodává Višňová.

Reklama

Související články

Jak si užít sex i během menopauzy

Říká se, že menopauza není pauza. Mnoho žen ale jistě namítne, že během menopauzy pociťují změnu sexuální touhy, což následně může vést k pauze sexuální. Co...

Výběr článků

Načítám