Hlavní obsah

Čtyři fitness trendy, které mohou poškodit vaše zdraví

Internet je plný rad a nejrůznějších doporučení na zdravý životní styl. Přestože investice do péče o naše fyzické a duševní zdraví je dobrá věc, odborníci se shodují, že fixace na výsledky a honba za neustálým sebezdokonalováním mohou mít na naše tělo opačný efekt. Na jaké wellness trendy si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Přehnaně pozitivní postoj

Přetížení pozitivitou, jako je předstírání, že je vše v pořádku, když není, a snaha ignorovat životní vzestupy a pády, může ve skutečnosti mít negativní dopad na naše duševní zdraví.

Takzvanou toxickou pozitivitu mají na svědomí zejména neinformovaní influenceři, ale i časopisy, média a celebrity.

Je důležité si uvědomit, že je v pořádku nebýt v pořádku a nezahalovat své skutečné emoce pod rouškou umělé pozitivity, která nás nutí ignorovat smutek nebo bolest.

Kdy se z pozitivního myšlení stává úhlavní nepřítel

Zdraví

„Život není vždy dobrý, je těžký, komplikovaný, únavný a má vzestupy a pády od začátku až do konce. Předstírat, že je všechno dobré, a umlčovat sebe i ostatní toxickou pozitivitou vede k neštěstí, úzkosti a bolesti,“ říká certifikovaný kouč Rob Brennan pro Daily Mail.

2. Nerealistická inspirace

Brennan uvádí, že dalším problémem, který může poškodit naše psychické zdraví, je neustálá konfrontace s představami, jak vypadá „wellness“ a „štěstí“ na sociálních sítích.

„Tyto obrazy jsou pro drtivou většinu prostě nedosažitelné a jsou vytvořeny ve zcela falešných situacích, kdy je realita pouze vzdálená úvaha.“

„Vytvoření správné fotky může trvat hodiny, ať už jde o perfektně naservírovaný talíř se zdravým jídlem nebo pozici na jógové podložce. Skutečností ale může být, že tito lidé nemají čas na cvičení ani peníze na nakupování super zdravých potravin, kdykoliv se jim zachce.“

Lidé pak už nevidí smazané záběry nebo to, jak vypadá jejich život ve zbylých 90 % času.

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Zdraví

3. Diety vás mohou připravit o živiny

„Současný trend čistého stravování, který spočívá v dodržování diety typu kuře s brokolicí, může paradoxně odradit, protože se z jídla stane dřina místo radosti,“ říká Jordan Storey, odborník na výživu a osobní trenér.

On sám si prošel nejrůznějšími druhy diet během 15 let, kdy se věnoval kulturistice. „Mnoho diet má za výsledek úbytek váhy. Současně je ale potřeba sledovat, jestli je strava komplexní a bohatá na nejrůznější vitaminy a minerály, což je z mého pohledu největší problém,“ dodává.

Jednoduché fitness tipy, díky nimž snáz dosáhnete zdravých návyků

Zdraví

4. Proteinové svačiny

Svačiny nebo tyčinky s vysokým obsahem bílkovin zažívají velký boom. Jordan Storey však upozorňuje, že tyto produkty mají často i vysoký obsah cukru, který zvyšuje hladinu inzulinu v krvi.

Kromě toho obsah bílkovin, které využívají, nepochází vždy z úplného kompletního zdroje bílkovin, jako je mléčná bílkovina.

„Vyšší hladina cukru vede k prudkému růstu hladiny inzulínu, která po čase opět klesne a člověk má pak tendenci sáhnout po sladkostech nebo po jiném druhu rychlé energie.“

„Věřím v pravidlo životního stylu 80/20. Pokud zatoužíte po něčem sladkém, dopřejte si svoji oblíbenou čokoládu nebo cokoli jiného. Pokud se stravujete ve většině případů zdravě, není na škodu si občas udělat radost svojí oblíbenou pochoutkou,“ dodává.

Sedm způsobů, jak si dodat energii

Zdraví

Naše těla fungují jako v pravěku. Co s tím v moderní době?

Zdraví

Reklama

Související články

Proč je dobré si přes den zdřímnout

Je obecně známo, že spánek je pro naše pohodlí, zdraví i celkovou regeneraci organismu nezbytný. Pokud si ale myslíte, že jen ten delší, noční spánek, je...

Výběr článků

Načítám