Hlavní obsah

Sedm způsobů, jak si dodat energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probouzíte se unavení nebo máte problém překonat odpolední únavu? To vše mohou být známky toho, že si váš životní styl vybírá svoji daň. Co změnit, abyste se nemuseli potýkat s mozkovou mlhou a vyčerpáním?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Identifikujte zdravé způsoby, jak se vyrovnat se stresem

„Stres má obrovský dopad na vaši fyzickou pohodu. Pokud pociťujete zvýšené hladiny stresu, může to vyvolat nižší hladinu energie,“ říká lékařka Nina Vasanová pro Huffington Post.

Jak můžete bojovat proti nekontrolovanému stresu, abyste zvýšili svou energetickou hladinu? Vasanová vysvětluje, že je zásadní najít způsoby, jak začlenit meditaci nebo mindfulness do svého každodenního života, a to i na pouhých pět minut každý den.

Odborníci také říkají, že identifikace dovedností zvládání, které pro vás fungují – jako je psaní deníku nebo čtení něčeho, co vám přináší radost – vám může pomoci se sklíčeností a cítit příval energie.

2. Omezte množství kofeinu

Když se cítíte unavení, může znít lákavě uvařit si třetí nebo čtvrtý šálek kávy, abyste se probudili. Pravda ale je, že pití příliš velkého množství kofeinu může mít paradoxně opačný účinek.

„Pokud během dne konzumujete velké množství nápojů s kofeinem, pravděpodobně to ovlivní váš spánkový režim. To pak může ovlivnit vaši energetickou hladinu,“ říká profesor Alfred Tallia.

Je důležité si uvědomit, že náhlé omezení kofeinových nápojů může také způsobit, že se budete zpočátku cítit unavení. Jak vysvětluje Tallia, „tělo si na kofein jako stimulant zvykne, a když není přítomen, můžete zažít propad energie“.

Většina odborníků doporučuje postupně snižovat množství kofeinu, dokud nezjistíte, co pro vás funguje nejlépe – a nesahat po extra šálku, i když máte velké nutkání.

3. Dodržujte správnou spánkovou hygienu

Je logické, že spánek má obrovský vliv na to, jak se cítíme. Vaše energetická hladina však není ovlivněna pouze množstvím spánku, který si každou noc dopřejete, ale i jeho kvalitou.

Je proto důležité dodržovat správnou spánkovou hygienu. Vyhýbejte se záři z obrazovek alespoň hodinu před tím, než půjdete spát, nepřejídejte se a vyhněte se konzumaci kofeinu v odpoledních a večerních hodinách. Při samotném spánku pak může pomoci absolutní tma, chladnější prostředí a čerstvý vzduch.

Jednoduché pravidlo, které pomůže od digitální únavy očí

Zdraví

Pokud i při dodržování těchto zásad trpíte spánkovou deprivací, obraťte se na svého lékaře.

4. Hýbejte se

Pokuste se začlenit do svého dne cvičení – byť i jen v malém množství. Výzkum ukázal, že každodenní cvičení a pohyb jsou zásadní pro zvýšení energetické hladiny. Nemusíte zvedat činky nebo běhat pět kilometrů denně, abyste se cítili plni energie.

„Dokonce i nízká intenzita cvičení zvyšuje průtok kyslíku a zvyšuje hladiny hormonů, což vám následně dodává energii. Je to tip číslo jedna, který doporučuji každému, kdo se cítí unavený,“ radí Vasanová.

5. Pijte více vody

Dehydratace je častou příčinou nedostatku energie. „Naše červené krvinky přenášejí kyslík. V ideálním případě baculaté a kulaté červené krvinky umožňují plnou kapacitu přenosu kyslíku. Když jsme ale dehydrovaní, krev se scvrkne, a tím se sníží kapacita buňky nést plnou zátěž kyslíku. Nízká hladina kyslíku se pak projevuje únavou, podrážděností a neklidem,“ vysvětluje Raelene Brooksová, děkanka College of Nursing na University of Phoenix.

6. Dávejte pozor na čas strávený u obrazovky

Je téměř samozřejmé, že nadměrný čas strávený po večerech u obrazovky může narušit váš přirozený spánkový cyklus a energii následujícího dne. Jak vysvětlila Vasanová, „trávit příliš mnoho času na telefonu, počítači nebo sledováním televize může způsobit únavu narušením neurotransmiterů, které jsou nezbytné pro dobrý spánek a regeneraci“.

Příliš mnoho přemýšlení není zdravé pro mozek

Zdraví

Je jasné, že žijeme v digitálním světě, takže trávit dlouhý čas sledováním obrazovky je pro většinu lidí nevyhnutelné. Vyzkoušejte tedy alespoň pravidlo „20-20-20“. Podle Harvard Business Review „je řešením, dát si každých 20 minut 20vteřinovou přestávku, během které zaměříte svůj pohled na předmět vzdálený 20 stop (cca 6 metrů).“

7. Vyhněte se přeskakování jídel

Pokud jste někdy vynechali snídani, nebo jste pracovali i během polední pauzy, nejspíš jste se cítili během dne víc grogy než obvykle. I když je zcela normální občas vynechat jídlo, stanovením cíle pravidelně jíst jídla bohatá na živiny a svačiny po celý den můžete zvýšit hladinu energie.

„Váš mozek potřebuje výživu, aby skutečně správně fungoval,“ řekl Tallia. „Spousta lidí vynechává jídlo a jejich hladina cukru v krvi stoupá a klesá po celý den,“ dodává.

Kromě toho Tallia doporučuje vyhýbat se módním dietám, které povzbuzují lidi, aby výrazně snížili příjem kalorií nebo odstranili základní skupiny živin, jako jsou sacharidy. „To vás může připravit o energii,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám