Hlavní obsah

Proč je dobré si přes den zdřímnout

Je obecně známo, že spánek je pro naše pohodlí, zdraví i celkovou regeneraci organismu nezbytný. Pokud si ale myslíte, že jen ten delší, noční spánek, je prospěšný, možná vás vyvedeme trochu z omylu. Svá pozitiva má i krátké odpolední zdřímnutí.

Foto: Profimedia.cz

Zdřímnutí během dne není na škodu, nemělo by ale trvat příliš dlouho.

Článek

Když je čas a možnost, jdete si přes den na chvilku lehnout? A slýcháte kvůli tomu nepříjemné poznámky, že je to nevhodné, nebo snad dokonce známka lenosti? Pak pro vás máme dobrou zprávu – nevzdávejte se toho. I krátký odpočinek nás totiž podle odborníků dělá šťastnější.

„Jak ukázal již dřívější výzkum, spánek kratší než 30 minut nás činí soustředěnějšími, produktivnějšími a kreativnějšími, a studie navázaná na tato zjištění pak dokonce poukázala na to, že jsme díky tomu i o něco šťastnější. Stejně tak je ale potřeba podotknout, že delší spánek přes den už podobné výhody nemá,“ uvádí ke zjištění profesor Richard Wiseman z University of Hertfordshire.

V rámci studijních příprav na Mezinárodní vědecký festival v Edinburghu 1000 účastníků odpovídalo online formou na to, jaký mají postoj ke zdřímnutí během dne. Na základě odpovědí pak získali bodové skóre „štěstí“.

Ti, kteří si přes den rádi krátce zdřímli, dosáhli v průměru hodnocení 3,67 z pětibodové škály. Ti, kteří tak nečinili, dosáhli na hodnotu 3,52. Účastníci, kteří si pak zdřímli déle, získali 3,44 bodu.

Když pak měli účastníci hodnotit své pocity, 66 procent těch, kteří si krátce zdřímli, následně uváděli, že jsou šťastní. Mezi těmi, kteří spali déle, uvedlo pocity štěstí jen 56 procent.

Co se týče již zmíněného delšího zdřímnutí během dne, nejde o to, že by byl takový spánek vyloženě nebezpečný, ovšem pravda je ta, že s sebou nese určitá rizika. Tím největším je tzv. spánková setrvačnost. „Zdřímnutí na hodinu či déle zvyšuje riziko, že upadnete do hlubokých fází spánku, ze kterých je těžší se probudit a člověk pak kvůli tomu může být zmatený. Často má pocit, že neví, kde je. Takový spánek pak určitě nebude osvěžující,“ cituje doktorku Nancy Foldvary-Schaeferovou server nemocnice Cleveland Clinic.

Anketa

Zdřímnete si rádi během dne?
Ano, pravidelně. Není nad krátký odpočinek.
57,7 %
Jen občas.
34,8 %
Rozhodně ne, to by mi naprosto rozhodilo den.
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20198 čtenářů.

Dopřejte si lepší spánek podle jednoduché skandinávské metody

Zdraví

Čím více snahy, tím menší úspěch aneb Jak docílit lepšího spánku

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zdravotní poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám