Hlavní obsah

Aneuryzma ji ohrožovalo na životě. Ve 22. týdnu těhotenství podstoupila operaci

Když Američanka Mallory Wehageová čekala své třetí dítě, nepředpokládala žádný větší problém. Trápily ji sice bolesti hlavy, ale jinak bylo vše v pořádku. Až když se bolest zhoršovala a nezabíraly na ni léky, poslal ji lékař na magnetickou rezonanci. Zjištění bylo šokující - měla velké aneuryzma (výduť, vyboulení cévy), které ji mohlo přímo ohrozit na životě. Ve 22. týdnu těhotenství tak musela podstoupit operaci mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První zkušenosti s nepříjemnou bolestí hlavy měla Mallory už v létě ještě předtím, než otěhotněla. Většinou ji postihla krátce poté, co cvičila. „Připisovala jsem to jednoduše tomu, že mám dvě děti, špatně jím a nepiju dost vody,“ popisuje pětatřicetiletá žena z Ohia pro server Today, jak se k celé věci zpočátku postavila.

Až když se bolesti začaly objevovat i při třetím těhotenství a začaly být obtěžující natolik, že kvůli jejich intenzitě nemohla několikrát ani vstát z postele, začala se tím zaobírat a nechala si předepsat léky proti bolesti. „Byla to opravdu palčivá bolest, pořád na stejném místě, za uchem vzadu na krku,“ vysvětlila.

Když ani léky příliš nezabíraly, navštívila svého gynekologa. Tomu se celá situace nelíbila a odeslal ji k neurologovi, kde podstoupila magnetickou rezonanci. V té době byla ve 22. týdnu těhotenství.

Krevní výduť mozkové cévy postihuje častěji ženy, většina z nich o problému neví

Zdraví

„Byla jsem naprosto v šoku, když mi řekli, že mám v hlavě aneuryzma velikosti golfového míčku, poblíž mozkového kmene. Také jsem ale zároveň cítila trochu zvláštní úlevu, že existuje reálný důvod, proč mě hlava stále bolí,“ dodává.

„Doktor mi bez skrupulí sdělil, že postižená céva může každou chvíli prasknout a že musím hned na operaci. Trápilo mě to už déle, ale těhotenství celou situaci jen zintenzivnilo a zhoršilo,“ popisuje.

„Samozřejmě mě to velmi vyděsilo, ale musela jsem zůstat silná kvůli dětem, kterým v té době byly 4 a dva roky. Řekla jsem jim, že musím na chvíli odjet. Ve skutečnosti jsem netušila, na jak dlouho to bude, co bude se mnou i nenarozeným dítětem,“ dodává.

Zákeřná výduť aorty aneb Když z úplného zdraví může nastat smrt

Zdraví

„Je věc, která mě vždy rozruší, když ji vyprávím. Úplně poslední věc, kterou udělala sestra, než mě odvezli na sál, byla kontrola srdečního tepu dítěte. A když mě probudili, opět to byla první věc, kterou udělali. Samozřejmě jsem se jako první zeptala, jestli jsem pořád těhotná,“ popisuje nepříjemnou zkušenost.

Komu hrozí mozkové aneuryzma?

Podle nadace Brain Aneurysm Foundation žije jen ve Spojených státech zhruba 6,5 milionu lidí s „neprasklým mozkovým aneuryzmatem“. Každý rok pak dojde k prasknutí u zhruba 30 000 z nich, polovina případů je smrtelná.

„Někteří pacienti mívají silnější bolesti hlavy, což je varovný signál, že něco není v pořádku. U mnoha dalších ale žádné varovné příznaky nejsou,“ popisuje Peter Rasmussen, neurochirurg z Cleveland Clinic.

Za bolesti hlavy u teenagera mohl podle lékařů covid. Ve skutečnosti to byl nádor

Děti

Mezi rizikové osoby, u kterých se může aneuryzma objevit, patří všichni, u nichž byla podobná anamnéza zjištěna v rodině, dále lidé s rodinnou anamnézou mrtvice, ale i kuřáci, uživatelé návykových látek, ale třeba také ti s neléčeným vysokým krevním tlakem. Bohužel ale stále existuje i vysoký podíl lidí, u nichž není žádný rizikový faktor zjištěn.

Lékaři rozdělují aneuryzmata do tří kategorií podle velikosti - malá, velká a obří. U Mallory Wehageové dosahovalo velikosti 27 milimetrů, což je klasifikováno jako obří.

„Obří aneuryzma má nejvyšší riziko prasknutí. Těhotné ženy procházejí významnými změnami i co se týče kardiovaskulárního systému. Není neobvyklé, že se u nich zvyšuje krevní tlak, čímž se zvyšuje i riziko krvácení aneuryzmatu,“ dodává Rasmussen.

Probral jsem se z kómatu

Zdraví

I když operace proběhla dobře a dítě nebylo ohroženo, ještě nebylo vyhráno. Mallory čekal porod, u kterého by ale při tlačení hrozilo riziko poškození hojící se části mozku, a tak jí byl doporučen císařský řez. Navíc trpěla těhotenskou cukrovkou. Jak se nakonec ukázalo v 36. týdnu těhotenství, Mallory měla velmi nízkou hladinu plodové vody, císařský řez se tedy uspíšil.

„Bylo to náročné, ale dopadlo to dobře. Dnes je Scottymu skoro rok a půl a určitě byste nevěřili, že měl při porodu jen něco málo přes dvě kila. Je to silný a zdravý kluk,“ pyšní se jeho matka. Sama Mallory je rovněž v pořádku, i tak bude muset chodit pravidelně na kontroly, zda se u ní nevyvíjí nějaké další aneuryzma. Jen teď lituje, že své potíže bagatelizovala.

„Měla jsem více naslouchat vlastnímu tělu, protože první potíže se objevily ještě předtím, než jsem byla těhotná. Ale stále jsem kontrolu odsouvala a věc neřešila. Je to pro mě do budoucna velké ponaučení,“ uzavírá matka tří dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám