Hlavní obsah

Za bolesti hlavy u teenagera mohl podle lékařů covid. Ve skutečnosti to byl nádor

Aktualizováno

Patnáctiletý Angličan Kane Allcock byl koncem roku 2021 pozitivně testován na koronavirus. Nějaký čas po vyléčení se u něj začaly objevovat silné bolesti hlavy, které lékaři zprvu mylně vyhodnotili jako potíže spojené s tzv. dlouhým covidem. Silné migrény byly ve skutečnosti zapříčiněny nádorem na mozku.

Foto: Profimedia.cz

Za bolesti hlavy mohl ve skutečnost nádor. Ilustrační foto

Článek

„Před velikonočními svátky jsme jeli se synem na turnaj, kterého se účastnil i jeho tým. Už když jsme tam dorazili, mu nebylo dobře. Druhý den ráno se to opakovalo, a tak jsme ho vzali do nedalekého zdravotnického centra, kde jen vyslovili podezření na dlouhý covid. Dostal léky a jeli jsme domů,“ popisuje matka nadšeného fotbalisty chvíle, na které by nejraději zapomněla.

Bolesti hlavy se ale zhoršovaly, chlapce navíc začala trápit i nevolnost, kvůli závratím měl i potíže s pohybem. Byl tedy převezen do nemocnice, kde krátce nato prodělal záchvat.

Nikdy nekouřila, přesto onemocněla rakovinou plic

Zdraví

Magnetická rezonance následně odhalila akutní hydrocefalus - nahromadění mozkomíšního mozku v některých komorách a oblastech mozku, čímž se zvyšoval i celkový tlak na mozek.

„Věděla jsem, že něco není v pořádku. Držel se za hlavu a tak zvláštně se kolébal. Dostal kapačku a začali mu dělat krevní testy. Sestře jsem mezitím řekla, že se mi nelíbí jeho hlava. Zezadu to vypadalo, jako by tam měl nějakou promáčklinu,“ popisuje pro Daily Mail Kaneova matka.

Co je dlouhý covid

Jde o neformální termín, který se používá k popisu přetrvávajících potíží po prodělání covidu, jež trvají déle než čtyři týdny, uvádí Britský národní statistický úřad.

Mezi nejčastější potíže patří: extrémní únava, dušnost, bolest nebo tlak na hrudi, problémy s pamětí a koncentrací, potíže se spánkem, bušení srdce, závratě, bolest kloubů, deprese a úzkosti, zvonění v uších, nevolnost, průjem, ztráta chuti k jídlu, vysoká teplota, kašel, bolesti hlavy a krku, změny čichu nebo chuti, vyrážky…

Následný podrobný sken mozku odhalil skutečnou příčinu chlapcových potíží tzv. pilocytický astrocytom - nezhoubný, pomalu rostoucí nádor, který je nejčastěji diagnostikován u dětí a mladistvých. Chlapec byl ihned převezen do jiné nemocnice na operaci.

„Jakmile jsme dorazili, dali nám podepsat papíry, jestli souhlasíme s operací a jeho odvezli na sál. Nejdřív se musel vyřešit hydrocefalus, o dva dny později mu pak při dalším zákroku odstranili nádor,“ popisuje matka.

Kvůli rakovině přišla Bára o kus lebky. Nyní pomáhá s osvětou o nemoci

Žena

Kane byl z nemocnice propuštěn pouhé čtyři dny po operaci, zanedlouho se tam ale musel vrátit, když mu povolily stehy. „Předtím, než jsme měli přijet na kontrolu, mu začala rána prosakovat. V nemocnici navíc zjistili, že se mu v mozku opět hromadí mok, zavedli mu tedy drén. Pět dní pak musel v nemocnici jen nehybně ležet,“ popisuje matka a doufá, že její syn už je z nejhoršího venku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám