Hlavní obsah

Pozitivně naladěný manžel může být klíčem ke šťastnému manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitější aspekty spokojeného manželského svazku závisí hlavně na muži. Pokud tedy máte doma manžela šťastného, zdravého a dobře naladěného, pravděpodobně vás čeká dlouhé a šťastné manželství, tvrdí nová studie.

Foto: Profimedia.cz

Veselý manžel může zlepšit kvalitu vztahu.

Článek

Podle vědců z Illinois neovlivňuje štěstí a trvanlivost manželství ani tolik žena, jako právě muž. Pokud má vlídnou povahu a je navíc zdravý, je to výborný předpoklad, že bude tvořit šťastné a dlouholeté manželství. Vedle toho stejné vlastnosti u ženy nejsou tak důležité pro zvládání konfliktů v dlouhodobých vztazích.

„Pokud mají muži špatné zdraví, ženy uvádějí více konfliktů a problémů, ale když mají špatné zdraví ženy, muži nehodnotí manželství nijak hůř ve srovnání s tím, když je manželka zdravá,“ tvrdí doktor James Iveniuk z University of Chicago. Podle jeho objevů tak zdraví manžela ovlivňuje spokojenost ve vztahu více než zdraví manželky.

Pozitivní a vlídný muž - šťastné manželství

Při posuzování vlivu povahy manželů na kvalitu jejich vztahů Iveniuk zjistil, že je to hlavně povaha muže, která ovlivňuje to, jak oba potom hodnotí spokojenost a štěstí v manželství. Pozitivní a vlídný muž výrazně zvyšuje šanci, že dvojice bude mít šťastné a spokojené manželství a že ho tak bude hodnotit. Platí to i v případě, že je manželka méně pozitivní osobnost.

„Manželky, jejichž manželé projeví vyšší míru pozitivity, uvádějí méně konfliktů, zatímco pozitivita manželky nemá žádný vliv na to, kolik konfliktů a problémů v manželství uvádějí muži,“ dodává Iveniuk.

Reklama

Související články

Proč se lidé nechtějí vázat manželstvím

Lidé se v současné době příliš neženou do uzavírání manželství. V Česku se každý rok koná méně a méně svateb. Pro dokreslení před dvaceti lety bylo ročně...

Recept na šťastné manželství

Oženit se či vdát se může každý, mít funkční manželství však už není samozřejmostí. Je to neustálá vědomá práce, která zahrnuje mnoho něžností, intimity...

Klasický partnerský model už není pravidlem

Vývoj jde mílovými kroky dopředu v mnoha směrech. Tedy i v tom, že se začíná stírat zažité rozdělení mužských a ženských rolí. V mnoha vztazích už není...

Výběr článků

Načítám