Hlavní obsah

Klasický partnerský model už není pravidlem

Novinky, zun

Vývoj jde mílovými kroky dopředu v mnoha směrech. Tedy i v tom, že se začíná stírat zažité rozdělení mužských a ženských rolí. V mnoha vztazích už není samozřejmostí klasický model: muž zabezpečující rodinu po finanční stránce a žena starající se o ni v ostatních směrech. Ženy jsou čím dál víc samostatnější a soběstačnější. A ačkoli jsou na tom muži v otázce platového ohodnocení stále ještě lépe, existují ženy, které vydělávají víc než jejich drahé polovičky.

Foto: Profimedia.cz

Ženy jsou samostatnější a soběstačnější.

Článek

Někteří muži neunesou situaci, kdy jsou jejich ženy finančně úspěšnější. Souvisí to většinou s jejich malým sebevědomím. Jsou to většinou konzervativní muži se silně patriarchálními hodnotami, kterým vztah, v němž na nich žena není finančně závislá, nevydrží.

Podle studie vědců z Leicester University jsou však dvojice, v nichž žena vydělává výrazně více než muž, naopak mnohem stabilnější než ty, ve kterých je to naopak. Zkoumali čtyři tisíce britských párů, mezi nimiž byly i ty, v nichž žena vydělávala o pětinu více než muž. Tyto vztahy byly podle studie velmi stabilní. Což prý platilo ještě víc, když se jednalo přímo o manželství.

Foto: Profimedia.cz

„Některé studie z minulé doby zabývající se manželskými páry ve Spojeném království poskytovaly důkazy o tom, že vyšší příjmy u žen zvyšují riziko rozvodu. My jsme zjistili… že u dnešních manželství a párů to ale vůbec neplatí,“ tvrdí podle agentury Famous Shireen Kanjiová z Leicester University.

Bez ohledu na to, zda víc vydělává žena či muž, je podle psycholožky Alice Vondrové v otázce rodinného rozpočtu a výdělků partnerů důležité, aby hospodaření bylo pro oba dva transparentní. Partneři by tedy měli mít přehled o tom, kolik ten druhý vydělává a za co utrácí. Podle ní mají „všichni členové rodiny nárok na stejnou životní úroveň - to říkal Zákon o rodině a myslím, že správně. Zúčastnění, kteří hospodaří s finančními prostředky, by toto měli mít na paměti a ne že jeden si bude dopřávat drahých jachet a ostatní budou živořit“.

Reklama

Související články

Když si ženy neužívají milování

Podle statistik je se svým sexuálním životem nespokojena polovina Češek včetně těch, jež žijí v jinak harmonickém partnerském svazku. Zatímco nejspokojenější...

Výběr článků

Načítám