Hlavní obsah

Podle čeho poznat, že vás někdo využívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezilidské vztahy jsou základem fungování člověka ve společnosti. Jenže ne se všemi lze vycházet dobře, bez problémů a ku prospěchu všech. Existuje řada lidí, kteří vás budou využívat, a to mnoha způsoby – budou omezovat váš čas, obírat vás o energii, aniž by poskytli něco na oplátku. Takovým je dobré se vyhýbat.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří často využívají druhé, rádi ukazují svoji nadřazenost.

Článek

Nikdo sám sebe dobrovolně nestaví do pozice, ve které by mohl být využíván. Přesto se nejeden člověk přesně do takové situace dostane, a to často i opakovaně. Je jedno, zda to bude v přátelském, pracovním nebo třeba milostném vztahu, správné to není nikdy.

Proto je dobré naučit se rozeznávat několik hlavních situací, které mohou mnohé napovědět. Jak poznat, že vás druzí využívají?

1. Opakovaně o něco žádají, ale neoplácejí zpět

Není potřeba si hned vést podrobný seznam všeho, co pro druhé děláte, a sledovat, zda vám to oplácejí ve stejné míře zpět. Ovšem pokud zjistíte, že pro někoho konkrétního neustále děláte nějaké „službičky“ a ani jedna nebyla nijak doceněna či oceněna, už je to na pováženou. Možná právě vy jste se dostali do pozice, že jste oním člověkem využíváni.

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Vztahy a sex

2. Hlídají skóre a vyzdvihují vše, co pro vás dělají

Pokud si kdokoli ve vztahu (jakémkoli) hlídá skóre, je to špatně. Obzvlášť ve chvílích, kdy máte pocit, že ten druhý dělá vše opravdu jen čistě pro vás, a o to víc, když vám to neustále připomíná, vysvětluje pro server Psychology Today profesor a spisovatel Bruce Y. Lee.

3. Vždy předpokládají, že jim dáte vše, co potřebují

Máte pocit, že z vás někdo z vašich blízkých dělá loutku, která musí být neustále k dispozici? Čeká, že uděláte vše, o co žádá, co chce? Pak vás dotyčná osoba bezpochyby využívá.

4. Jsou v kontaktu nebo milí jen ve chvíli, kdy sami něco chtějí

Určitě okolo sebe máte více lidí, kteří se neozývají každý den. Pokud za tím není úmysl, není to třeba řešit. Jakmile se vám ale někdo záměrně ozývá jen ve chvíli, kdy má nějaký problém, se kterým od vás potřebuje pomoct, je to opět špatně.

Proč často toužíme po pomstě

Vztahy a sex

5. Nerespektují vaše hranice, potřeby, pocity

Jakmile někdo nerespektuje vaše jasné „ne“ na jakoukoli vlastní potřebu, popřípadě vás donutí se v takové chvíli cítit špatně, je poměrně jasné, že o vás dotyčný opravdu nestojí a snaží se vás jen využít ve svůj prospěch.

6. Nastavují své vlastní hranice a očekávání

Podobné je to i ve chvíli, kdy jsou vaše vlastní hranice pro druhé špatné, místo toho nastavují své vlastní, které byste podle nich měli plnit.

7. Nesnaží se vás opravdu poznat

Jakmile nemá někdo zájem vás skutečně poznat, využívá jen vaši přítomnost nebo schopnosti pro své vlastní dobro, je to opět poměrně jasný náznak využívání. Málokdy se ve vašem vztahu objeví „my“, bude to jen „já“ ze strany dotyčného.

8. Nikdy vás plně nevnímají

Skutečný kamarád, kolega nebo přítel vás dokáže ve chvílích, kdy to potřebujete, opravdu vyslechnout, podpořit. Umí poradit, jak vyřešit problém, umí se omluvit, pokud udělal chybu. Ten, kdo vás jen využívá, toto všechno málokdy udělá.

9. Neplní své sliby

Každý vyřčený slib by měl být upřímný a jako takový by se měl i splnit. A když to náhodou někdy nejde, je slušné na to upozornit. Člověk, který vás chce využít ve svůj prospěch, slibů nadělá tolik, kolik zrovna bude potřebovat, aby dosáhl svého. A málokdy je splní.

Nejčastější důvody, proč lidé druhým lžou

Vztahy a sex

10 .Berou vás spíše jako trofej

To, že vás někdo pochválí, může v kontextu situace rovněž značit nekalé chování. Stačí se podívat na některé ženy bohatých a slavných mužů – na oko je chválí, jak jsou dokonalé a všehoschopné, ovšem ve skutečnosti tím demonstrují svou sílu a vliv. Jak je umějí ovládat a donutit je dělat vše, aby oni sami vypadali skvěle.

11. Rádi připomínají svou nadřazenost

Připomínat svou nadřazenost, případně lepší vzdělání či cokoli dalšího není známkou dobrého vztahu – a to jak romantického, tak třeba toho pracovního.

Anketa

Měli jste někdy ve své blízkosti člověka, který vás jen využíval pro své vlastní potřeby?
Ano, mnohokrát
90,7 %
Jeden nebo dva mě napadají, ale rychle jsem s nimi skončil/a
6,8 %
Nikdo takový mě nenapadá
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2810 čtenářů.

12. Chlubí se svou schopností manipulovat druhými

Máte ve svém okolí, nebo dokonce vedle sebe ve vztahu partnera, který se rád chlubí, jak dokáže druhými „manipulovat“? Možná podobné chování ještě nezkusil na vás, ale co není, může brzy být. Zkuste si představit jen podle toho, co říká, čeho by byl schopen. Líbilo by se vám to?

13. Máte pocit, že jste využíváni

Lidskému mozku někdy trvá delší dobu, než si uvědomí, co se děje. Možná to vaše okolí postřehlo mnohem dříve, ale vám to došlo až teď. Ve chvíli, kdy se tak stane, je třeba hned jednat – rozhodně nečekat a nepřemýšlet, zda je s tím potřeba něco udělat.

Jak si přestat brát všechno osobně

Vztahy a sex

Podle jakých vlastností lze poznat toxického člověka

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám