Hlavní obsah

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo je či byl v dlouhodobém vztahu, moc dobře ví, jak je někdy těžké ho udržet. Jakmile zmizí prvotní fáze zamilovanosti, protějšek se stane samozřejmostí, často opadne i vzájemná přitažlivost, a pokud se partneři nesnaží s tím něco dělat, vztah přestane být funkční. Podívejte se s námi, co vás na blížící se rozchod může upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Když oddalujete návrat domů

Pokud se přistihnete, že oddalujete cestu domů, kde na vás čeká protějšek, pak je to známkou, že váš vztah skutečně nefunguje. Důvodů přitom může být hned několik. Jednak můžete mít strach z toho, co vás doma zase čeká, co se partnerovi nebude líbit anebo co bude po vás vyžadovat apod.

Někdy však za tím nemusí být žádný konflikt, ale prostě fakt, že se v přítomnosti svého protějšku necítíte příjemně, byť vám v podstatě nic špatného neudělal.

2. Když nemáte potřebu druhému napsat ani zprávu

Nefunkční vztah může vést i k tomu, že jakmile nastane příležitost se někde zdržet, nebudete mít potřebu zajímat se o to, co se děje doma, když tam nejste, ani snahu podělit se o všechny příjemné věci, které zažíváte.

Když spolu partneři zůstávají jen kvůli dětem

Vztahy a sex

Stejně tak přestanete odpovídat partnerovi na zprávy. Čím více vám bude psát, tím více budete cítit nutkání neodpovídat.

„V takových případech se jedná o vyhýbavé chování, které je jasnou známkou toho, že jsou lidé ve svém vztahu nešťastní,“ upozorňuje psychoterapeutka a profesorka Suzanne Degges-Whiteová z Northern Illinois University.

3. Když nehledíte do budoucnosti

V naplňujícím vztahu má člověk tendenci hledět do budoucnosti, plánovat či jen snít a fantazírovat. Stejně tak se touží poučit ze všech chyb a dělat vše pro to, aby mu s druhým bylo fajn.

Pokud se však ve vztahu člověk cítí plný bezmoci a beznaděje, třeba i z důvodu toho, že ho druhý neustále sráží a kritizuje, pak nemá chuť o nějaké budoucnosti ani přemýšlet, natož se snažit měnit věci k lepšímu.

Když vás nemiluje, ale přesto vám nechce dát volnost

Vztahy a sex

Sedm znamení, že váš partner potichu opouští vztah

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Párová terapie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám