Hlavní obsah

Jak si přestat brát všechno osobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučit se přijímat kritiku druhého bez toho, aby to nějak výrazně ovlivnilo naše sebevědomí, nemusí být vůbec snadné a je jedno, zda je tato zpětná vazba od šéfa, rodiny nebo přátel.

Foto: Profimedia.cz

Naučit se přijmout kritiku není snadné.

Článek

Stále se totiž jedná jen o názor druhého, a ač pravda může být na straně druhých, neznamená to, že je problém jen ve vás. Chybovat je naprosto lidské. Důležité je se z chyby poučit a jít dál. Kritika by tak měla zůstat impulzem, který vás posouvá dál, je tím hnacím motorem, který vás nenechá usnout na vavřínech, a ne prostředek, který vás vžene do úzkých a negativně ovlivní celý váš život.

Jak si tedy přestat brát všechno osobně a naučit se vnímat každou zpětnou vazbu jako něco, s čím lze pracovat a k čemu si vždy můžete utvořit svůj vlastní postoj?

1. Najděte si svou vlastní cestu

„Velkou část dospělosti se honíme za něčím, co bylo založeno na hodnotách někoho jiného. A je jedno, zda se jednalo o rodiče, přátele či kolegy v zaměstnání. Nikdy nám to tedy neumožnilo převzít plnou odpovědnost za svůj život,“ vysvětluje koučka Bridget Baischová.

Chcete-li to změnit, musíte si najít nejprve svou vlastní cestu i cíle a vše postavit na svých vlastních rozhodnutích a věcech, na kterých vám záleží.

Učte se od svého lepšího já

Vztahy a sex

2. Přestaňte si nalhávat, že jsou věci jiné než ve skutečnosti jsou

Čím víc se naučíte být ve svém životě autentičtí, přijímat svá rozhodnutí a otevřeně si přiznat všechny své úspěchy i neúspěchy, tím spíše se naučíte na spoustu věcí nahlížet s nadhledem a přestanete se utápět v přehnané kritice vůči sobě.

3. Nelitujte se

I když něco uděláte špatně, postavte se věcem čelem. Pokud se začnete litovat, vyžadovat od druhých soucit, bude pro vás mnohem těžší vyrovnat se s jakýmkoliv dalším problémem, ale i neoprávněnou kritikou.

4. Ne vše je o vás

Každá zpětná vazba může být osobní, protože se týká vás a je tak zcela přirozené mít na ni nějakou emocionální reakci. Důležité ale je se v tom příliš dlouho neutápět a zbytečně tak neplýtvat energií tím, že budete naštvaní či se odsuzovat.

„Všichni máme na výběr, jak budeme na věci reagovat a jak dlouho. Není přitom důležité, zda se vám věci podařily, či ne, ale to, co potom bude následovat. Zda se bude opakovat scénář nebo se budete litovat, hledat ujištění od ostatních či prostě půjdete skutečně dál,“ upozorňuje Baischová.

Proto i když uvíznete v bahně, vždy se můžete rozhodnout to změnit. A pokud to nevyjde na první pokus, je důležité nic nevzdávat a hledat další cesty, díky kterým se posunete dál.

Chybovat je lidské, naučte se odpouštět – i sami sobě

Vztahy a sex

Jak najít vnitřní klid a podpořit své já

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám