Hlavní obsah

Proč často toužíme po pomstě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritika za špatně odvedenou práci, nedocenění všeho, co jsme pro někoho udělali, stejně tak třeba bolestivý rozchod. Existuje celá řada situací, kdy nám někdo ublíží, poníží nás nebo opustí a my kvůli tomu zažíváme bolest, vztek či zklamání. A také mnohdy ještě jednu věc – touhu po pomstě.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Také někdy pociťujete nutkavou potřebu odvetné agrese? Vysvětlení je jednoduché – síla pomsty totiž pomáhá zmírnit vlastní bolest a cítit se lépe. Čím hůř se pak cítíte, o to více toužíte po pomstě a po tom, aby byla opravdu „sladká“.

I když ale po odplatě často prahnete z nejrůznějších důvodů, málokdy ji opravdu vykonáte. A když už tak učiníte, možná se chvíli poté cítíte naprosto skvěle, ale z dlouhodobějšího hlediska zrealizovaná pomsta přinese jen mnohem víc nepříjemných pocitů než těch příjemných, což prokázal i jeden z experimentů.

V rámci studie hráli účastníci hru, ve které dostali všichni na počátku stejnou sumu peněz za předpokladu, že spolupracovali – dokud je jedna osoba nepodfoukla. V tu chvíli tato osoba získala mnohem více peněz než ostatní.

Podvedení hráči dostali později šanci na odvetu – pokud se k ní odhodlali, všichni se zprvu cítili skvěle – po čase u nich ale nadšení opadalo a ve výsledku na konci hlásili mnohem horší pocity než na začátku experimentu. A nejspíš se tak budete cítit i vy, pokud někdy neodoláte a svůj čin pomsty dokonáte.

Anketa

Měli jste někdy chuť se někomu za něco pomstít?
Ano, a ne jednou. Nikdy na to ale nedošlo.
74,9 %
Ano, a několikrát jsem se i pomstil/a.
16,3 %
Nikdy, nejsem pomstychtivý člověk.
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 626 čtenářů.

Co tím ale získáte? Chvilkový pocit zadostiučinění? A je k životu opravdu potřeba? Odborníci radí se na to dívat trochu jinak. Možná pak pochopíte, proč je lepší se pomsty vzdát.

Každý člověk se v životě setká s řadou křivd a problémů. A každý jako jednotlivec je jen „zrnkem“ ve velkém kolotoči světa. Zrnkem, které řeší své místo ve světě a svůj život. A k tomu patří i konání nemilých rozhodnutí, která se možná někdy protnou zrovna s vaším životem a ublíží právě vám. Zkuste to brát tak, že nemusí být vždy záměrem druhé strany způsobit co největší bolest, ale jen konat rozhodnutí ve svém vlastním zájmu, ne vašem.

Nejde o to všem jednoduše odpustit, ale pokud přestanete brát vše špatné osobně, možná z toho nakonec vytěžíte víc než z pomsty.

Živit v sobě křivdy není zdravé. Naučte se odpouštět

Vztahy a sex

Proč máme rádi filmová klišé

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám