Hlavní obsah

Jak se chovat a jakým způsobem komunikovat, když chcete působit jako elegantní dáma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Která žena by nechtěla být vnímána jako elegantní a nóbl? Pokud si myslíte, že k tomu stačí zvolit vhodný módní styl, není to tak úplně pravda. Zásadnější je vyhnout se určitým společenským faux pas, která ani nejdražší šaty nevyváží.

Foto: Profimedia.cz

K obecnému vnímání elegance je zapotřebí i něco víc než jen dokonalý outfit.

Článek

Anna Beyová, průkopnice v oblasti etikety elegance a životního stylu, která radí ženám po celém světě, jak pozvednout své myšlení, osobní prezentaci i životní strategii, představila 10 základních bodů, kterým je rozhodně třeba se vyhnout, chce-li být jakákoli žena považována za elegantní dámu.

Její rady se týkají jak samotného vyjadřování, tak třeba i chování ve specifických situacích.

1. Nebuďte hrubá a namyšlená

Základy slušného chování, které obsahuje přívětivé vyjadřování a nepovyšování se nad druhé, je jedním z hlavní kroků, jak působit noblesněji. Rovněž je třeba se vyhnout pasivně agresivnímu či arogantnímu chování.

„I když máte pocit, že se k vám někdo choval nepatřičně, není potřeba být pasivně agresivní. Elegantní lidé nikdy nejsou hrubí nebo stydliví,“ cituje vyjádření odbornice server Daily Mail.

Nejčastější módní faux pas českých žen

Styl

2. Po dojedení neodsunujte talíř

Etiketa elegantního chování a vyjadřování se vztahuje i na stolování a chování ve společnosti. Podle Anny Beyové je právě to silným ukazatelem toho, zda je, nebo není dotyčná dáma „elegantní“.

Jedna z věcí, která příliš noblesně nepůsobí, je odsouvání talíře na stole poté, co dojíte. Pokud jste na večeři u přátel, radí jako náznak slušnosti nabídnout pomoc při sklízení nádobí. Pozor ale, abyste to s pomocí příliš nepřehnala.

„Uvědomte si, že když někdo řekne ne, nejspíš to tak myslí. Není třeba se nutit do kuchyně a pomáhat za každou cenu. Ve výsledku to pak působí neslušně, i když chcete jen pomoci,“ tvrdí odbornice.

Chcete na schůzce či pracovním obědě zaujmout? Dbejte na stolovací návyky

Vztahy a sex

3. Sako přes židli není in

Dalším z pravidel, která je vhodné dodržovat při stolování venku či u někoho doma, je odkládání svršků. V lepším podniku se personál automaticky ptá, zda může odnést sako či bundu do šatny, taková nabídka by měla být vždy přijata.

Podobné je to i při přátelské večeři. Sako na židli rozhodně nepůsobí vhodně.

4. Během jídla neodcházejte na toaletu

Když příroda „volá“, a my musíme na toaletu, nedá se nic dělat, přesto by i tento krok měl být zvážen, především ve společnosti.

Nehledě na množství chodů v menu, odbornice radí vydržet to až po jídle. Kdo opravdu musí, je nejlepší odskočit si až před dezertem, i když ani to není zcela ideální.

Znalkyně etikety Eva Filipová: První dojem se nedá opravit

Styl

Jako poměrně velké faux pas je pak vnímán odchod na WC chvilku po položení prvního chodu na stůl. Stejně tak jako oznámení, kam se chystáte.

„Elegantní a situace znalí lidé se jednoduše zvednou, řeknou promiňte a odejdou,“ vysvětluje s tím, že sdělovat detailně všem spolustolovníkům, že musíme opravdu akutně na záchod, je téměř až vulgární.

5. Žádné hlasité telefonování

Doba mobilních telefonů s sebou přináší možnost přijímat hovory na kterémkoli místě, i ve veřejné dopravě. Rozhodně ale není potřeba, aby vás u toho slyšeli všichni v dosahu několika metrů.

„Je rozhodně proti etiketě mluvit příliš nahlas do telefonu na veřejných místech,“ tvrdí Beyová.

Mobily vládnou aneb Kolik času denně stráví ženy a muži užíváním telefonu

Vztahy a sex

6. Žádné zírání

„Zírání na lidi kolem rovněž není považováno za elegantní styl chování,“ tvrdí odbornice. O to horší je, pokud tak činíte s otevřenou pusou. „Dotyčný v takové situaci vypadá jednoznačně směšně,“ dodává.

Nemůžete-li odolat a chcete se rozhlížet kolem, co se kde děje, čiňte tak krátkým rychlým pohledem.

7. Nežvýkat na veřejnosti

Expertka na eleganci vysvětluje, že žvýkání na veřejnosti je další z věcí, kterou lidé s vrozenou elegancí nedělají.

I když jak záhy dodává, i slavní a známí lidé se takového prohřešku čas od času dopustí.

Pravidla společenského žvýkání ochrání před faux pas

Styl

8. Podrážky bot jsou tabu

Přestože odbornice radí spíše dámám, jak upravit své chování a působit elegantněji, nabízí občas i nějaký tip pro pány. Sedí-li kdekoli na veřejnosti a společnost se nese v uvolněnějším stylu, ani tak by nikdy neměli sedět s nohama tak, aby byla vidět podrážka bot. Za všech okolností mají směřovat jen k zemi.

9. Přílišné vysvětlování škodí

Dostanete pozvání na společenskou událost, ale z jakéhokoli důvodu se nemůžete dostavit? Pak se držte jednoho z dalších pravidel etikety a nevysvětlujte přehnaně důvody.

„Chcete-li působit noblesně a na úrovni, nikdy nevytahujte z rukávu jeden důvod za druhým, proč nedorazíte. Jedině tím docílíte, že to budou druzí brát jako výmluvy. Také je slušné odpovědět včas a samozřejmě elegantním způsobem. Jednoduše řekněte, že se nemůžete dostavit.“

K tomu dodává, že jako poděkování za pozvání můžete alespoň poslat květiny nebo malý dárek, jde-li například o přátelskou akci. Dáte tím najevo, že byste se rádi zúčastnili, kdybyste mohli.

10. Elegantní kabelka na večer

Poslední rada se pak týká neodmyslitelného doplňku každé ženy – kabelky. Ta na večer do klubu, na večeři či kamkoli jinam by také měla splňovat určitá pravidla.

„Pokud vyrážíte večer ven, rozhodně zapomeňte na klasickou denní velkou kabelku, do které se vejde kdeco, a zvolte raději nějakou malou, elegantní,“ dodává na závěr.

Módní inspirace: Minikabelky

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám