Hlavní obsah

Čeho byste se za žádných okolností neměli kvůli lásce vzdát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na to, jak moc někoho milujete, nikdy byste kvůli udržení vztahu neměli dělat kompromisy v tom, kdo jste, a ve věcech, na kterých vám nejvíce záleží. Spisovatelka Phoebe Mertensová vyzdvihuje hned několik oblastí, kterých byste se kvůli lásce nikdy neměli vzdát.

Foto: Profimedia.cz

Jsou určité věci, které by člověk ve vztahu neměl tolerovat (ilustrační foto).

Článek

Sebeúcty

Sebeúcta je schopnost nenechat si ubližovat a využívat druhými, vážit si sebe a znát své kvality i chyby.

Pokud po vás partner vyžaduje, abyste se změnili, spolkli svou hrdost nebo snášeli neúctu, pak to není o lásce, ale kontrole. Važte si sami sebe a nenechte si nikým diktovat, co máte nebo nemáte dělat.

Snů a touhy

Vzdát se svých snů kvůli někomu jinému není romantické. Pravý partner podporuje vaše sny a neočekává, že odložíte svou kariéru, vášně nebo cíle k uspokojení jeho potřeb. Láska by měla vaše sny nechat stoupat, ne jim přistřihovat křídla.

Osobní svobody

Pokud neustále hledáte povolení, měníte své plány nebo omezujete své sociální interakce kvůli vašemu partnerovi, nejste v partnerství, ale v diktatuře. Zdravý vztah vzkvétá na vzájemné důvěře a respektu. Láska by vás měla osvobodit, ne omezovat.

Základních hodnot

Pokud zjistíte, že ignorujete svou etiku nebo bráníte svému přesvědčení, abyste uklidnili svého partnera, nejste diplomatičtí, jste neloajální sami k sobě. Váš partner by nikdy neměl vyžadovat něco, za čím si nestojíte. Vaše hodnoty a přesvědčení jsou kompasem, který vede váš život, a pokud vás někdo miluje, bude to respektovat.

Jak posílit vztahy s blízkými tím, že začnete více myslet na sebe

Vztahy a sex

Rodiny a přátel

Izolovat se od svých blízkých je jako odříznout si záchranná lana. Vaše vztahy s rodinou a přáteli jsou stejně důležité jako váš vztah s partnerem a jsou součástí vaší identity. Láska by měla váš svět rozšiřovat, ne jej zmenšovat.

Vlastní identity

Neměňte svůj vzhled, zájmy, nebo dokonce názory, abyste zapadli do formy, kterou preferuje váš partner. Vaše identita je vaším jedinečným podpisem v tomto světě, pokud ji budete měnit kvůli vztahu, zůstanete jako stín, ne jako osoba. Ten správný člověk vás bude milovat takovou nebo takového, jací jste.

Svého štěstí

Obětovat radost kvůli udržení vztahu je jako topit se v moři. Nedělejte něco, co vám nepřináší štěstí, jenom proto, abyste udrželi partnera spokojeného. Na vašem štěstí záleží. Zdravý vztah by vám měl radost přidávat, ne ji ubírat.

Duševního a fyzického zdraví

Pokud být s partnerem znamená zanedbávání péče o sebe, snášení stresu nebo tolerování nezdravého chování, je čas to přehodnotit. Zdraví máme jen jedno a žádný vztah nestojí za to ho obětovat. Partner, který vás skutečně miluje, bude podporovat návyky, které vašemu duševnímu i fyzickému zdraví pomáhají.

Finanční nezávislosti

Nenechejte vztah zajít do fáze, kdy ztrácíte kontrolu nad svými financemi. Finanční nezávislost vás posiluje a dává vám svobodu a možnost volby. Podporující partner bude respektovat vaši finanční nezávislost a bude s vámi spolupracovat na dosažení společných finančních cílů, nikoli vyčerpávat vaše zdroje.

Pocitu bezpečí

Cítit se bezpečně, emocionálně i fyzicky je základní potřeba. Pokud se ve vašem vztahu cítíte nejistě, úzkostně nebo ustrašeně, je to varovný signál. Láska by měla být bezpečným přístavem, ne něčím, co vás stresuje a naplňuje úzkostí.

Svého hlasu

Otevřeně a upřímně komunikovat je základním kamenem zdravého vztahu. Pokud si váš partner neváží vašeho příspěvku nebo ignoruje vaše názory, je to známka neúcty. Vztah by měl být dialog, ne monolog.

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Vztahy a sex

Práva na soukromí

Osobní prostor je ve vztahu důležitý. Váš partner by neměl trvat na tom, že bude znát každý malý detail vašeho života, ať už je to čtení vašich zpráv, nebo sledování sociálních interakcí. Každý si zaslouží kousek soukromí, osobní útočiště, které je jen jeho. Láska nešmíruje, ale důvěřuje a váš partner by to měl respektovat.

Vnitřního klidu

Neustálé drama, nekonečné hádky nebo přetrvávající neklid nemají ve zdravém vztahu místo. Ten by měl být zdrojem útěchy. Hledejte tak partnerství, které přináší klid, ne chaos.

Potřeby být rovnocenným partnerem

Nepodléhejte vždy vůli svého partnera a nedělejte kompromisy více, než byste měli. Rovnost není jen o společném rozhodování, je o vzájemném respektu a sdílené odpovědnosti. Nespokojte se se vztahem, kde nejste považováni za sobě rovného.

Smyslu pro humor

Váš smysl pro humor je základní součástí toho, kým jste. Smích je často lepidlo, které drží páry pohromadě. Nepotlačujte smích s myšlenkou, že by se váš partner mohl urazit. Pokud vás miluje, bude milovat i to, co vás rozesměje.

Práva říct ne

Souhlas a schopnost odmítnout jsou ve vztahu prvořadé. Naučte se říkat „ne‘‘, ať už jde o velká životní rozhodnutí, nebo aktivity v ložnici. Vaše „ne‘‘ by mělo být respektováno, nikoli napadáno.

Důstojnosti

Prosit o pozornost, náklonnost nebo respekt od svého partnera je jasnou známkou toho, že váš vztah není zdravý. Lásku je třeba svobodně dávat, ne o ni prosit. Pokud zjistíte, že prosíte o základy, které by měly být ve vztahu samozřejmé, je čas vztah přehodnotit.

Proč je pro někoho tak těžké říct: Promiň!

Vztahy a sex

Když je vztah založený pouze na závazku

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám