Hlavní obsah

Když je vztah založený pouze na závazku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby vztah dlouhodobě vydržel, je na něm zapotřebí neustále pracovat. Spousta lidí to ale nedělá, po čase se tak se svými partnery začínají citově odcizovat. Pokud v ten okamžik okamžitě nezakročí, pak se často začne vztah postupně rozpadat. Zatímco někteří ze vztahu odejdou, jiní v něm zůstávají i bez vášně a intimity. Odborníci v této souvislosti hovoří o prázdné lásce.

Foto: Profimedia.cz

O vztah je potřeba neustále pečovat.

Článek

Podle amerického psychologa Roberta Sternberga je láska jako trojúhelník se třemi vrcholy. V každém z nich je přitom základní prvek, který utváří lásku. Jedná se o vášeň, intimitu a závazek.

Vášeň - se týká fyzické přitažlivosti, vzrušení a nutkání nebo potřeby být blízko svého partnera. Zahrnuje celý rozsah sexuality, ale neomezuje se jen na ni. Ve skutečnosti v sobě zahrnuje i intenzivní romantickou touhu po fyzickém a emocionálním spojení s protějškem. Vášeň bývá nejvíce přítomna na začátku vztahu, časem má ale tendenci se snižovat.

Intimita - je o spojení, spoluúčasti a důvěře. Zároveň v sobě zahrnuje pocity přátelství, náklonnosti a vzájemné blízkosti. Partnerům pomáhá s poznáním druhého a s podporou vzájemné důvěry. Tento prvek se obvykle objevuje až v pokročilejší fázi vztahu, kdy se vášeň ustálí a jedinec opět objeví sám sebe.

Závazek - K němu dochází v okamžiku, kdy vášeň ve vztahu vyhasíná a postupně dochází i k poklesu intimity. Pokud se v tento okamžik jedinec rozhodne, že v dlouhodobém vztahu bude pokračovat, navzdory všem potížím, odborníci hovoří o závazku.

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Vztahy a sex

Když partneři o vztah nepečují

Podle Sternberga mohou nastat různé kombinace těchto tří prvků a v jejich důsledku vzniká sedm různých druhů lásky. Například zamilovanost vzniká pouze z vášně, partnerská láska zase z propojení intimity a závazku. V případě prázdné lásky je však přítomna pouze vůle pokračovat, a to přestože vztah již postrádá spoluúčast a sexuální nebo romantickou touhu.

Tento typ lásky je typický pro vztahy z rozumu, ale také pro zanedbané dlouhodobé vztahy, kdy spolu dva lidé zůstávají např. jen kvůli dětem či společným přátelům či domu. Jinak jsou si v podstatě cizí.

Čas v obecné rovině může za proměnu vztahů. Látky jako je dopamin, serotonin, oxytocin nebo endorfiny, které jsou přítomné na začátku vztahu, časem ubývají, tudíž i všechny ty pocity, za které mohou, jsou méně a méně intenzivní. Nicméně láska není jen o biologických procesech v těle, velmi závisí na tom, jak moc o ni pečujeme.

Podle výzkumu existují páry, které po dvaceti letech vztahu, když vidí své partnery, mají stejnou aktivaci mozku jako lidé, kteří se teprve seznámili. Cítí tedy stejnou vášeň, intimitu i touhu po jejich blízkosti, stejně jako na počátku vztahu. Je to přitom dáno především tím, že o svůj vztah skutečně pečovali.

Jak bojovat s prázdnou láskou?

Aby vztah přežil změny, které život přináší, je důležité zejména zapracovat na obnovení vášně a intimity. K tomu je zapotřebí řešit vše, co vede k prázdné lásce, jde např.

  • o zanedbávání fyzického vzhledu - což snižuje pocit vzájemné přitažlivosti
  • o nadměrné povinnosti a závazky, které partnerům brání spolu trávit kvalitně čas
  • o malé sebeodhalení, kdy partneři spolu nesdílejí své sny, touhy, ale ani starosti či nejrůznější problémy
  • o monotónní a opakující se rutinu, která vede u obou ke ztrátě motivace
  • o nezvládnutý stres, což vede ke vznětlivosti a negativní dynamice interakce mezi partnery
  • o braní vztahu jako samozřejmosti a jeho zanedbávání

Partneři by se tak měli pokusit vyřešit všechny nefunkční aspekty vztahu. K tomu ale může dojít jen v okamžiku, kdy oba z partnerů pochopí příčinu problému a budou chtít pracovat jako tým na oživení vztahu.

Pomoci v tomto směru může párová terapie.

Emoční nákaza aneb Jak partnerova nespokojenost ovlivní váš život

Vztahy a sex

Řekněte si ve vztahu o více pozornosti

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám