Hlavní obsah

Jak posílit vztahy s blízkými tím, že začnete více myslet na sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná patříte také mezi ty, pro které je partner a rodina prioritou a děláte vše pro to, aby všichni kolem vás byli šťastní. Myslíte tedy především na ostatní a sami sebe necháváte na seznamu jako poslední. Zprvu to sice vypadá jako to nejlepší, co pro své vztahy s blízkými můžete udělat, ale ve skutečnosti je to přesně to, co je časem může zničit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Jde o to, že si druzí vaší neskonalé péče přestanou vážit. Vše začnou brát jako samozřejmost, přestanou se sami angažovat a bude jen na vás, jak se s tím vším poperete. Je možné, že najednou zjistíte, že je nejen v domácnosti vše na vás, ale i veškerá organizace a chod rodiny. A vy nemáte čas ani energii na sebe, na to, co vás baví, zajímá.

Pokud tedy toužíte mít skutečně harmonické a spokojené vztahy, začněte myslet nejen na druhé, ale taky na své koníčky a péči o sebe.

Podle terapeutky Lianne Avilaové můžete začít tím, že si vyčleníte pár minut denně a zkusíte některé z následujících doporučení.

Zastavte se a zhluboka se nadechněte

Je to způsob, jak snížíte hladinu kortizolu a díky tomu i pocit úzkosti a stresu.

Zkuste zavřít oči a soustředit se jen na svůj dech. Vnímejte, jak dýcháte, jak se vzduch rozpíná ve vašem těle… Je to ten nejjednodušší způsob, jak si uvědomit přítomnost a vyčistit mysl.

Tiché signály, které upozorní na nespokojenost ve vztahu

Vztahy a sex

Poslouchejte hudbu

Poslech hudby dokáže velmi významně ovlivnit naši náladu, a tedy i snížit stres, což potvrdil i nedávný výzkum.

Chcete-li přijít na jiné myšlenky, pak si pouštějte písně s pozitivními texty a rytmy, které vás buď uklidní, nebo naopak roztančí a vykouzlí úsměv ve vaší tváři.

Jděte na procházku

Pokud můžete, vyjděte ven na sluníčko. Čerstvý vzduch je to nejlepší, co můžete udělat pro svůj mozek. Zkuste se poohlédnout kolem sebe a vnímejte všechny ty detaily, co vidíte. Je to způsob, který vám pomůže udržet mysl mimo dosah toho, co vás stresuje.

Začněte trávit čas s domácím mazlíčkem

Domácí mazlíčci sice často přidělávají starosti, ale zároveň pomáhají odbourávat stres a v mnoha případech fungují jako ti nejlepší terapeuti. Mějte tedy na paměti, že čas strávený s domácím mazlíčkem není nikdy promarněný.

Pište si deník

I psaní deníku snižuje stres, navíc pomáhá dostat ze sebe veškeré pocity včetně těch negativních. Tím, že si píšete jen pro sebe, se nikdo ani nedozví, s čím se vnitřně potýkáte.

Obejměte své blízké

Dotyk je v našich životech velmi důležitý, a to nejen jako forma kontaktu a komunikace, ale také jako prostředek ovlivňující naši fyzickou i duševní pohodu. Objetí poskytuje pocit klidu a důvěry, který vede k relaxaci. Přitom cokoliv, co člověka zklidní, má ozdravný vliv na jeho psychiku a tělo. „Všichni známe, že skutečně srdečné objetí často vydá za tisíc slov a skutků. Někdy je také objetí to jediné, co v daný okamžik můžeme udělat,“ vysvětluje sociální psycholog a zakladatel Školy shiatsu František Bartoš.

Jak ukázal dotykový test z roku 2020, jakmile dotyky chybějí, dochází k oslabení empatie, důvěry a pocitů propojenosti.

Smějte se!

Smích dokáže minimalizovat fyzické dopady stresu na tělo, jako je únava. Od srdce se zasmát je to, co vás dobije energií na hodně dlouho.

Když jste ve stresu, najděte si něco, co vás rozesměje. Uvolní to napětí a zmírní negativní pohled na svět. I když se budete smát jen chvilku, tělo dostane signál, že je zase vše v pořádku.

Proč je pro někoho tak těžké říct: Promiň!

Vztahy a sex

Řekněte si ve vztahu o více pozornosti

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám