Hlavní obsah

Velikonoční vajíčkové hody: Připravte si salát, kulajdu, tlačenku i další dobroty

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vajíčka patří k Velikonocům stejně jako pomlázka. Jaké recepty z nich vykouzlit? Poradí vám Jaroslav Chýle z restaurace Hotelu Port v Doksech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vejce se považují za komplexní potravinu.

Článek

Salát Niçoise

Foto: Petr Hloušek, Právo

Salát Niçoise

Salát původem z oblasti francouzského města Nice (Niçoise vyslovujte nisuáz).

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE:

Na salát

  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 125 g římského salátu
  • 50 g salátové okurky
  • 50 g rajčat
  • 75 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvého tuňáka
  • 5 g ančoviček
  • 40 g černých oliv
  • olivový olej
  • sůl, koriandr

Na zálivku

  • 4 lžíce olivového oleje extra virgin
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce hladkolisté petržele

POSTUP:

  • Fazolky spařte, ihned ponořte do studené vody a sceďte.
  • Nakrájejte zeleninu: salát na nudličky, rajčata a okurku zbavenou semínek na tenké plátky, brambory na plátky, vejce uvařená natvrdo na čtvrtky.
  • Tuňáka opečte na olivovém oleji dorůžova, nechte vystydnout a nakrájejte na plátky.
  • Připravte si zálivku. Olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte a opepřete.
  • Zeleninu promíchejte s dresinkem, upravte na talíř, ozdobte vejcem a tuňákem, ančovičkami a olivami.
  • Nakonec posypejte petrželkou.

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 2 hrsti hub (čerstvé nebo sušené)
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 100 ml smetany 33%
  • 2 brambory
  • kopr
  • cukr
  • ocet
  • sůl

POSTUP:

  • V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
  • Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
  • Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
  • Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
  • Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
  • Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
  • Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
  • Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo. Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
  • Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.

Vejce mimóza barvená v červené řepě

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vejce mimóza barvená v červené řepě

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 1 lžíce majonézy
  • 10 g římského salátu
  • 10 g frisée salátu
  • 5 g salátu mizuna (lze nahradit rukolou)
  • 1 červená řepa
  • citronová šťáva
  • špetka mleté papriky
  • nať estragonu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • petrželka

POSTUP:

  • Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
  • Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte, oloupejte, rozkrojte podélně napůl a vyjměte žloutky.
  • Bílky vložte do nakrájené řepy, aby byly celé obalené.
  • Žloutky, mletou papriku a nasekaný estragon rozmíchejte, opepřete, osolte.
  • Přidejte lžíci majonézy a citronovou šťávu, promíchejte dohladka.
  • Směs naplňte do cukrářského sáčku a naplňte půlky bílků.
  • Každé vajíčko ozdobte lístkem petrželky a položte na směs salátových listů ochucených solí, pepřem a olivovým olejem.
  • Podávejte s opečeným toastovým chlebem.

Vaječná galantina na pražské šunce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vaječná galantina na pražské šunce

Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná zastudena.

POČET PORCÍ: 2

INGREDIENCE:

Na tlačenku:

  • 5 vajec
  • 15 g hrášku
  • 25 g listové kapusty
  • 25 g mrkve
  • 3 g plátkové želatiny
  • 50 ml vody
  • 50 ml smetany 33%
  • 25 g pražské šunky
  • sůl, pepř

Servis

  • 25 g pražské šunky
  • 10 g salátu frisée
  • 10 ml olivového oleje
  • 5 ml octa
  • 2 uvařené žloutky
  • pažitka
  • pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte.
  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky odložte na ozdobu.
  • Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
  • Osolte a dále nevařte.
  • Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
  • Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
  • Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
  • Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
  • Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Tři recepty na výtečnou domácí pizzu

Pizza patří mezi nejoblíbenější tradiční italské pokrmy. Pokud je vyráběna tradičním způsobem, může se jednat o velmi zdravou záležitost spadající do...

Chilli papričky pálí i léčí

Jako pikantní přísadu do jídel je není třeba představovat. Právě svou pálivostí ovšem chilli papričky příznivě působí i na řadu neduhů, čehož po tisíciletí...

Recept na tvarohového velikonočního beránka

Bez pečeného beránka si už málokdo umí představit Velikonoce. Někteří si ho kupují, jiní sami pečou. Znáte však původ této sladké pochoutky, jejíž tradice sahá...

Recept na jarní chléb s kopřivami

S příchodem jara se venku začalo vše zelenat a bylo by škoda toho nevyužít i při pečení chleba. Stačí do těsta na chléb pokrájet kopřivy a rázem budete mít...

Velikonoční nádivka třikrát jinak

Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její recepty se předávají z generace...

Výběr článků

Načítám