Hlavní obsah

Co s vykoledovanou výslužkou? Šest výtečných receptů s vařenými vejci

Letos budou velikonoční svátky po dvou letech opět s tradiční velikonoční pomlázkou. Mnohé hospodyňky proto budou řešit, co s vykoledovanými vařenými vejci. Připravili jsme pro vás hned několik tipů, jak je využít a zároveň se jich nepřejíst.

Foto: Slim pasta

Plněná vejce s uzeným lososem či semínky

Článek

Plněná vejce s uzeným lososem či semínky

INGREDIENCE pro 2 porce

  • 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo klasická majonéza
  • 4 vajíčka natvrdo
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • kopr
  • ½ lžičky kůry z citronu
  • plátek uzeného lososa
  • hrst semínkové směsi
  • 1 stroužek malého česneku
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Podélně rozpulte a vyjměte žloutky, které vsypte do misky.
  • Přidejte Vajonézu nebo majonézu, kůru z citronu, sůl a pepř, parmezán a česnek a důkladně rozmíchejte vidličkou.
  • Hotovou směs dejte do zdobicích sáčků.
  • Uvařené rozkrojené bílky naplňte ochucenou vaječnou směsí a dle chuti ozdobte slabými plátky uzeného lososa, nebo posypte semínkovou směsí.

Zdravotní benefity vajíček aneb Proč je dobré zařadit je do jídelníčku častěji

Zdraví

Rychlý vajíčkový salát

Foto: Slim pasta

Rychlý vajíčkový salát

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 4 vajíčka natvrdo
  • 1 menší červená cibule
  • 1 čajová lžička hořčice na dochucení
  • 1 nízkokalorický dresink Vajonéza nebo majonéza
  • 4 malé sterilované okurky
  • jarní cibulka
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Uvařená vajíčka nakrájejte na kostičky, smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, nakládanými okurkami a polijte dle chuti vajonézou či majonézou.
  • Důkladně promíchejte, na závěr ještě posypte jarní cibulkou.
  • Osolte, opepřete a nechte pár hodin uležet v lednici.

Velikonoční vaření: recepty na jehněčí, králičí, kuřecí či hlavičku

Velikonoce

Vaječná tlačenka

 

Foto: Velká svačinková a Velká obědová bichle

Vaječná tlačenka

INGREDIENCE

  • 6 vařených vajec
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 g šunky
  • 150 ml vody
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku

POSTUP:

  • Vajíčka nakrájejte na kostky, stejně to udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny.
  • Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchal.
  • Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte.
  • Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou.
  • Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte.
  • Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Recepty

Salát Nicoise

Foto: Velká svačinková a Velká obědová bichle

Salát Nicoise

INGREDIENCE na 4 porce

  • 400 g menších brambor typu A
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 150 g mixu list. salátů
  • 4 vařená vejce M
  • 100 g černých oliv
  • 300 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčat
  • 1/2 červené cibule (35 g)
  • 360 g tuňáka ve vlastní šťávě

Na zálivku

  • 3 lžíce oliv. oleje (60 ml)
  • 3 lžíce vinného octa (45 ml)
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice (5 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 1 hrst petržele (10 g)

POSTUP:

  • Brambory si opláchněte, ale neloupejte.
  • Nakrájejte je na čtvrtky a nechte vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké. 
  • V horké osolené vodě nechte blanšírovat (zprudka spařit) omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky. Nezapomeňte jim odkrojit stopky. Fazolky slijte a zchlaďte ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé.
  • Do mísy dejte brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka.
  • Vajíčka nakrájejte na šestiny.
  • Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a cherry rajčátka na poloviny.
  • Salát promícháme s marinádou připravenou z olivového oleje, hořčice, vinného octa, trošky soli a nasekané petržele.

Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu

Velikonoce

Tuňákový salát

Foto: Rio mare

Tuňákový salát

INGREDIENCE

  • 2x 160 g tuňáka v olivovém oleji
  • 4 vejce
  • 1 malý bílý košťál řapíkatého celeru
  • 1 červená cibulka
  • několik dlouhých nakládaných kaparů
  • 20 g extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Nakrájejte cibuli na kolečka a namočte ji v osolené vodě, aby byla lépe stravitelná.
  • Uvařte natvrdo vejce (8 minut), slijte je a oloupejte.
  • Zatímco se vaří vejce, jemně nakrájejte celer, přidejte kapary, olej a hodně soli.
  • Uvařená vejce nakrájejte na plátky.
  • Vejce, slitého tuňáka (nakrájeného na kousky) a cibulku přidejte k celeru.
  • Jemně promíchejte, ochuťte spoustou čerstvě mletého pepře a podávejte.

Snídaně proti stresu a úzkosti

Zdraví

Šunka v aspiku

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na náplň

  • 200 g dušené šunky
  • 500 g bramborového salátu
  • 30 g sterilované kapie
  • 50 g sterilovaných okurek
  • 70 g vajec uvařených natvrdo
  • kudrnka

Na 1,8 l aspiku

  • 60 g želatiny
  • 140 g octa
  • 80 g cukru
  • 20 g soli
  • 1,5 l vody

POSTUP:

  • Nejprve si připravte aspik: do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte všechny přísady. Pomalu rozmíchejte, přiveďte k varu, ale dál již nevařte. Nechte zchladnout, ne úplně ztuhnout.
  • Plátky šunky rozložte, položte na ně bramborový salát a zabalte rolky.
  • Do mísy (pekáče) vlijte aspik (vrstvu asi 1 cm) a nechte ho ztuhnout.
  • Na aspik položte rolky ze šunky a opět zalijte aspikem.
  • Po ztuhnutí dolijte aspiku takové množství, aby byly rolky zakryté.
  • Po ztuhnutí na rolky položte kapie, okurky nakrájené do vějířku, plátky vajec a kudrnku.
  • Opatrně zalijte zbylým aspikem.
  • Po zchladnutí nakrájejte, nejlépe vroubkovaným nožem.

Reklama

Výběr článků

Načítám