Hlavní obsah

Recepty na nápadité pochoutky, které dodají energii

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když zapojíme při přípravě jídel trochu fantazie, lze vytvořit tradiční, a přitom nápadité pochoutky, které nejen příjemně navnadí žaludek, poskytnou posilnění, ale budou i pastvou pro oči. Názornou ukázku nám předvedl zkušený šéfkuchař Hynek Vávra z Hliněné Bašty v Průhonicích.

Foto: archiv restaurace

Kuře se šafránovým rizotem a chřestem

Článek

Kuře se šafránovým rizotem a chřestem

INGREDIENCE

Na maso

  • 4 kusy kuřecích prsou
  • sůl a pepř

Na rizoto

  • 60 g másla
  • olivový olej
  • 1 větší cibule nebo 3 šalotky
  • 300 g rýže
  • 160 ml suchého bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • špetka šafránu
  • 1 svazek zeleného chřestu (asi 300 gramů)
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Kuřecí prsa osolte, opepřete a zprudka orestujte.
  • Pak je vložte do pekáče a v předehřáté troubě při teplotě 180 °C pečte asi 30 minut.
  • Mezi tím si připravte šafránové rizoto.
  • Na másle a olivovém oleji zpěňte cibuli nakrájenou najemno. Přidejte rýži a orestujte.
  • Zalijte ji vínem, nechejte vyvařit alkohol, poté postupně přilévejte vývar se šafránem.
  • Nechte vše vařit asi 12 minut.
  • Chřest očistěte, zdřevnatělé konce odstraňte a nakrájejte na kousky. Ty blanšírujte v horké vodě a přidejte společně s parmazánem k rýži. Vše osolte a opepřete.
  • Na talíře naneste rizoto a na ně položte kuřecí prsa.

Letní smetanové recepty

Styl

Topinamburová polévka

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

  • 1 kg topinamburů
  • 1 bulva fenyklu
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 l vody (zeleninového nebo kuřecího vývaru)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 ml sladké smetany

POSTUP:

  • Topinambury oloupejte a nakrájejte na kostičky, fenykl nařežte na proužky a celer oloupejte a nasekejte na kostičky.
  • Na olivovém oleji zpěňte cibuli i jarní cibulku nakrájenou nadrobno a česnek nakrájený na plátky a vše nechte zesklovatět.
  • Pak přidejte topinambur, fenykl a celer.
  • Vše ochuťte lístky rozmarýnu a koriandrem a restujte asi 5 minut.
  • Poté jídlo zalijte horkou vodou nebo vývarem.
  • Vařte zhruba 20 minut, až zelenina změkne.
  • Potom vše rozmixujte do hladkého krému, osolte a opepřete podle chuti a zjemněte smetanou.
  • Na talířích posypejte čerstvým koriandrem.

TIP: Pokud chcete mít polévku hustější, můžete přidat i brambory.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Tartaletky s citronovým krémem

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

Na křehké těsto

  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • citronová kůra (citronový olej)
  • 2–3 žloutky (60 g)
  • 210 g hladké mouky
  • špetka soli

Na citronový krém

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g másla
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • 250 g mascarpone
  • moučkový cukr

POSTUP:

  • Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, až se suroviny spojí.
  • Pak přisypejte mouku se solí a krátce šlehejte, až vznikne „drobenka“.
  • Hmotu dejte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte do kompaktního těsta, aniž byste přidávali mouku.
  • Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 až 20 minut vychladit do lednice.
  • Pak těsto rozválejte a lehce vmáčkněte do 9 vymazaných malých forem na tartaletky nebo do jedné koláčové o průměru 25 cm a upravte okraje.
  • Těsto přikryjte kouskem pečicího papíru a ten vyložte suchými luštěninami.
  • Pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 až 15 minut dozlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít o pár minut déle.
  • Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sejměte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte (pozor, jsou velmi křehké).
  •  Po úplném vychladnutí je můžete cukrářským sáčkem naplnit krémem.
  • Pak je nechejte vychladit a ozdobte malinami či jiným ovocem.
  • Připravte si krém. Žloutky, třtinový cukr, citronovou šťávu a kůru a máslo smíchejte a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá kaše.
  • Pak vmíchejte mascarpone s trochou moučkového cukru a vyšlehejte do krému.

TIP! Citrony dobře omyjte a kůru nastrouhejte na nejjemnějším struhadle, aby se nastrouhala pouze žlutá část kůry, protože bílá vrstva je hořká a krém by se mohl znehodnotit.

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Zdraví

Domácí chléb se sádlem a škvarky

Foto: archiv restaurace

INGREDIENCE

Na chléb

  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 300 g chlebového kvásku
  • 170 ml vlažné vody
  • kmín
  • sůl

Na sádlo a škvarky

  • 2 kg hřbetního sádla bez kůže nakrájeného na kostičky 2 x 2 cm
  • 250 ml vody
  • sůl

POSTUP:

  • Do mísy přesejte asi polovinu mouky, přilijte vlažnou vodu a přidejte kvásek, hrstičku kmínu a dvě špetky soli.
  • Míchejte těsto asi 5 minut.
  • Přikryjte ho a nechte v teple asi hodinu odpočinout.
  • Poté ho vyjměte na pomoučněný vál, zapracovávejte zbývající mouku, dlaní hněťte těsto, překlápějte ho, až se těsto nelepí.
  • Pak ho přikryjte a nechte kynout na ošatce asi 2 až 5 hodin.
  • Každou půl hodinu ho párkrát překlopte.
  • Nakonec těsto přendejte na vymazaný a pomoučený plech a postříkejte rozprašovačem slanou vodou.
  • Do předehřáté trouby při teplotě 260 °C nalejte na dno trouby asi 150 ml vody a pečte, dokud kůrka nezačne hnědnout.
  • Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 35 až 40 minut.
  • Po vyjmutí z trouby chléb opět postříkejte rozprašovačem se slanou vodou a několik hodin počkejte, než vychladne.
  • Postup na sádlo a škvarky. Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla vodou a na vysokém ohni vařte 30 minut, až pustí tuk.
  • Občas odškrabujte ode dna.
  • Pak zmírněte plamen a zahřívejte dalších 60 minut.
  • Až sádlo přestane pěnit, odpařila se veškerá voda.
  • Sejměte ho z ohně a nechte 30 minut dojít – škvarky by měly během této doby zezlátnout.
  • Přeceďte a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby vyteklo přebytečné sádlo.
  • Pak uchovejte buď zvlášť sádlo a škvarky – v tom případě ho nesolte, nebo osolte část sádla a promíchejte ho se škvarky a rozdělte do sklenic.
  • Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly u dna.
  • Sádlo namažte na chléb, opepřete a posypejte jarní cibulkou.

TIP! Rozprašovačem můžete stříkat kůrku chleba i v průběhu pečení. Poměr mouky si každý zvolí podle svého. Lze přidat i libovolná semínka, ta je ovšem třeba předem namočit, jinak se těsto vysuší.

Reklama

Související témata:

Související články

Guláš čtyřikrát jinak

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které...

Výběr článků

Načítám