Hlavní obsah

Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl

Právo, Jarmila Kultová

Letní slavnostní menu, které vyniká dokonalou souhrou chutí, můžete ochutnat nejen ve vyhlášené restauraci, ale také si ho připravit v domácích podmínkách. Chce to jen vyčlenit si čas na jeho přípravu, suroviny si můžete předem objednat v e-shopech.

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

Paštika z kuřecích jater

Článek

Paštika z kuřecích jater

INGREDIENCE

  • 3 cibule
  • slunečnicový olej na smažení
  • 20 g medu
  • 150 ml bílého portského vína
  • 500 g kuřecích jater
  • 150 ml vody
  • 20 ml brandy
  • 50 g crème fraiche (kysaná smetana)
  • 200 g másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 20 g nasekaných lískových oříšků
  • 1 snítka petrželky
  • listy šťovíku
  • jedlé květy na ozdobu

POSTUP:

  • Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné nudličky a osmahněte na slunečnicovém oleji na pánvi po dobu asi 3 minut.
  • Vmíchejte med a vše chvilku povařte.
  • Přilijte portské víno a pomalu nechte vyvařit tekutinu.
  • Poté vyjměte cibuli z pánve a dejte ji stranou.
  • Do oleje přidejte kuřecí játra a rychle je opečte z každé strany.
  • Přilijte vodu, pánev přikryjte pokličkou a vařte 5 minut, dokud nejsou játra uvnitř růžová.
  • Potom vše vložte do mixéru, přilejte brandy, polovinu restované cibule, crème fraiche a vychlazené máslo a směs vyšlehejte dohladka.
  • Ochuťte solí a pepřem.
  • Pak vše dejte do keramické misky, navrch rozprostřete zbývající restovanou cibuli a nechte přes noc v chladničce vychladit.
  • Před podáváním posypte opraženými lískovými oříšky a ozdobte snítkou petrželky nebo lístky šťovíku a jedlými květy.

TIP: Servírujte s krajíčky opečené bílé bagety.

Recepty na sladké dobrůtky, kterými zabodujete na každé dětské party

Děti

Brokolicová polévka se špenátem

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na polévku

  • 800 g brokolice
  • 3 cibule
  • 2,5 l kuřecího vývaru nebo vody
  • špetka sody
  • 500 g čerstvého listového špenátu
  • 100 g mascarpone
  • 100 g másla

Na bylinkový dresink

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 2 snítky čerstvé máty
  • špetka mletých semen fenyklu
  • 1 lžíce olivového oleje

Na tymiánové krutony

  • 100 g bílého pečiva
  • kousek másla
  • 1 snítka tymiánu
  • sůl

POSTUP:

  • Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky a košťál. Ten nakrájejte na malé kousky.
  • Cibuli nasekejte najemno a s košťálem orestujte na másle dozlatova.
  • Pak přilejte kuřecí vývar nebo vodu, přidejte sodu a vařte doměkka.
  • Poté vložte růžičky brokolice a nasekaný špenát. Vše vařte další 4 minuty.
  • Polévku nakonec našlehejte ponorným mixérem a zjemněte přidáním mascarpone a másla.
  • Připravte si bylinkový dresink. Všechny suroviny rozmixujte a našlehanou směs naneste na jednotlivé porce polévky.
  • Poté přijde řada na krutony. Nakrájejte bílý chléb asi na centimetrové kostky a nechte je vyschnout. Pokapejte je rozpuštěným máslem, ochuťte tymiánem a osolte. V rozehřáté troubě při 180 °C pečte asi 10 minut.

Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů

Zdraví

Králičí hřbet v kapustovém listu s bramborovou kaší

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na hřbety

  • 2 králičí hřbety s kostí
  • 4 šalotky
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 200 g hřibů smržů na kostičky
  • 50 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 4 blanšírované zelené listy kapusty

Na bramborovou kaši

  • 1 kg brambor
  • 400 g másla
  • 300 g plnotučného mléka
  • sůl
  • 100 g nasekaných černých oliv

Na francouzskou omáčku albuféra

  • 25 ml koňaku
  • 50 ml bílého portského vína
  • 50 ml madeiry
  • 50 ml 40% smetany
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 100 g foie gras (játra vodních ptáků, např. kachní, husí apod.)
  • 100 g másla

Na oblohu

  • frisée salát
  • petrželka
  • citronová šťáva
  • olivový olej

POSTUP:

  • Ze hřbetu vykrojte dva válečky masa a odložte je stranou. Zbývající maso od kosti oberte na kousky.
  • Očištěnou šalotku, mrkev, řapíkatý celer a smrže nakrájejte na kostičky a osmahněte na másle dozlatova. Vše osolte a opepřete. Pak přidejte kousky králičího masa a vejce a vše rozmixujte.
  • Vzniklou směs rozprostřete na dva čtverce průsvitné kuchyňské fólie o rozměrech asi 15 cm2. Na ně položte po jednom vykostěném hřbetu, zarolujte a nechte v lednici asi půl hodiny vychladit, aby vše drželo tvar.
  • Pak na dva kousky fólie položte po jednom kapustovém listu a doprostřed umístěte vychlazenou směs a opět zarolujte. Oba závitky vařte ve vodní lázni na pařáčku asi 13 minut.
  • Připravte bramborovou kaši: Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky uvařte v osolené vodě. Pak brambory sceďte a nechte je 10 minut odpočinout.
  • Přidejte nakrájené máslo, postupně přilévejte horké mléko a ručním šlehačem míchejte asi 10 minut na kaši. Osolte ji a vmíchejte olivy.
  • Připravte omáčku. Povařte koňak a oba druhy vína, až se tekutina trochu odpaří. Pak přilijte smetanu a kuřecí vývar a vše nechte přivést k varu. Foie gras s máslem našlehejte ručním mixérem a vmíchejte do omáčky.

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Zdraví

Pistáciový crème brûlée

Foto: archiv restaurace Inn Ox hotelu Carlo IV

INGREDIENCE

Na crème brûlée

  • 500 ml 40% smetany
  • 4 žloutky
  • 55 g krupicového cukru
  • 100 g pistáciové pasty (nebo rozemleté pistácie smíchané s trochou pistáciového oleje)
  • krystalový cukr na posypání

Na ibiškový gel

  • 600 g vody
  • 2 sáčky ibiškového čaje na louhování
  • 150 g krupicového cukru
  • 7 g agaru (agar-agar je přírodní želatina z mořských řas) nebo průsvitné želatiny

Na smažené slané pistácie

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 200 g nesolených pistáciových oříšků
  • 300 ml slunečnicového oleje
  • sůl

POSTUP:

  • Smetanu, žloutky, cukr a pistáciovou pastu našlehejte a směs rovnoměrně vlijte do čtyř misek. Ty vložte do ohnivzdorné mísy s vodou do výše 3 cm.
  • Ve vodní lázni pečte v předehřáté troubě při 140 °C přibližně 50 minut. Poté vyjměte a vložte do chladničky.
  • Na každou porci nasypte krystalový cukr, zkaramelizujte ho opalovačkou a navrch pokapejte ibiškovým gelem a posypte smaženými pistáciovými oříšky.
  • Připravte si ibiškový gel: Vodu přiveďte k varu, vložte ibiškový čaj a cukr a nechte 30 minut louhovat. Pak z tekutiny vyjměte čaj, přidejte agar a povařte tři minuty. Roztok slijte do nádoby a nechte vychladnout. Potom ho ručním mixérem promíchejte do hladkého gelu.
  • Připravte si slané oříšky: Smíchejte cukr s vodou a přiveďte k varu. Přidejte pistáciové oříšky a vařte asi 5 minut, až se vytvoří sirup.
  • Potom odstavte z plotýnky, oříšky nechte procedit přes síto a vychladnout při pokojové teplotě. Olej v hrnci zahřejte na teplotu 180 °C a oříšky v něm krátce opražte. Pak je vyjměte a osolte.

Reklama

Související články

Letní menu podle šéfkuchaře Jakuba Černého

Dnes se vám otevírají dveře luxusní, moderní, a přitom dostupné kuchyně. Recepty můžete připravit pod vedením skvělého Jakuba Černého, šéfkuchaře restaurace...

Výběr článků

Načítám