Hlavní obsah

Perfektně naklizeno? Zapomeňte, víc si užívejte, změnila názor známá odbornice na úklid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejednu hospodyňku toužící po uspořádaném a naklizeném domově bez zbytečností během posledních let okouzlily rady Japonky Marie Kondo, která, i když se to mnohým zprvu nezdálo, způsobila ve světě úklidu malou revoluci. Mít harmonicky naklizeno pro ni bylo donedávna středobodem všeho. Jak ale sama přiznává, s narozením třetího dítěte svou posedlost uklízením dost krotí.

Foto: Profimedia.cz

Japonka Marie Kondo, přezdívaná královna úklidu, a profesionální baseballový hráč Shohei Ohtani při udílení cen Japan America Society Award v roce 2019

Článek

Když se na ni podíváte, hádali byste jí o několik let méně. Osmatřicetiletá Japonka je ostřílenou byznysmenkou, která ve světě úklidu způsobila malý převrat.

Proslavila se knihami i televizním pořadem o uklízení, kde propaguje metodu zvanou KonMari. Ta je založena na jednoduché myšlence pozitivního výběru a harmonického uspořádání jednotlivých věci v domácnosti, kterými jsme obklopeni. Pročištěná domácnost bez zbytečností je podle ní tím správným krokem k pročištění mysli.

Podobnému smýšlení byla mnoho let zcela oddána a vydělala si tím i nemalé jmění. Jak ale před nedávnem přiznala, od doby, kdy se jí v roce 2021 narodilo třetí dítě, se jí dařilo vlastní metodu dodržovat stále hůře. A tak i tato úklidová guru přiznává, že naklizený domov není vše – i ona se prý velmi „uklidnila“, pokud jde o úklid, cituje její vyjádření server CNN.

Udržujete pořádek, nebo zvládáte chaos?

Zdraví

„Chvíli poté, co jsem porodila svou nejstarší dceru, jsem si nebyla schopná odpustit, že jsem nedokázala žít život jako předtím. Postupem času se to uklidnilo. Po narození druhé dcery jsem svou potřebu dokonalosti opustila. A s třetím dítětem jsem ještě zaneprázdněnější než kdy jindy, takže jsem se smířila s tím, že nemůžu uklízet každý den – a je to v pořádku,“ uvedla na svých stránkách.

„Můj domov je jeden velký nepořádek, ale způsob, jakým teď trávím čas, tedy s rodinou, je pro mě nyní ten správný,“ dodala nedávnou na mediálním webináři.

Jak uvádí list Washington Post, žena, která sebe sama označovala za „profesionální uklízečku“, a dříve usilovala o naprosto dokonalý a organizovaný domov, si tak nyní uvědomila, že je důležitější trávit čas se svými dětmi. A že mít naklizeno není všechno – stejně jako na to přišly mnohé ženy všude po světě.

„V dobrém smyslu slova jsem se vzdala dokonalosti a užívám si to,“ dodává úklidová guru.

Ve své nejnovější knize Kurashi at Home s podtitulem „Jak si uspořádat svůj prostor a dosáhnout ideálního života“ se pak zaměřuje na japonský koncept kurashi, což znamená něco jako „způsob života“. Podle něj se jednoduše přesunula od organizace k jednodušším způsobům, jak vnést štěstí do každodenních činností.

Jak žít s někým, kdo má odlišný přístup k úklidu

Vztahy a sex

Jak vést děti, aby je úklid bavil

Děti

Reklama

Související témata:
Marie Kondo

Výběr článků

Načítám